Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου-Έκτακτες οδηγίες από την Περιφέρεια

Έκτακτες οδηγίες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


Λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, για τα νησιά Λέσβος και Χίος (επίπεδο 4) και για τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου (επίπεδο 3) όπως προβλέπεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Τρίτη 21 Ιουλίου, προτείνεται η λήψη των βασικών μέτρων προστασίας κι αυτοπροστασίας, ενώ απαιτείται και η απόλυτη ετοιμότητα των δυνάμεων πυρόσβεσης και η συνεργασία των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών και Δασικών Υπηρεσιών.

Μόνιμοι κάτοικοι κι επισκέπτες παρακαλούνται όπως συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα όπως ακολουθούν τα μέτρα που προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και παραθέτουμε παρακάτω. Επίσης, οι Τοπικές Εθελοντικές Οργανώσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης και είναι ενταγμένες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Σ.Ο.Π.Π. των Περιφερειακών Ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου, παρακαλούνται να συνεργάζονται με τις οικείες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζουμε ότι αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείου βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.


Ο καιρός σήμερα Τρίτη 21.7.2015 από το meteo-news.gr

Γενικά αίθριο καιρό με υψηλές θερμοκρασίες αναμένουμε  την Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα βόρεια ορεινά  θα σχηματιστούν λίγες αραιές νεφώσεις κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάσουν  τα 4 Beaufort,στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 5  Beaufort, στο Κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 6 Beaufort και στο νότιο Αιγαίο, το Κρητικό Πέλαγος και το Καρπάθιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα φτάσουν τα 6 Beaufort.

Η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο θα φτάσει στα βόρεια τους 38 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά τους 38 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39-40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 34-35 βαθμούς Κελσίου