Λεσβιακή Συνταγή: Σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες


Τα σουγάνια ή αλλιώς κρεμμυδοντολμάδες αποτελούν ένα απο τα δημοφιλέστερα "μεζεδλίκια" ή αλλιώς μεζεδάκια -αλλά και κυρίως πιάτο πολλές φορές -,σε κάθε λεσβιακό ταβερνάκι ενώ οι νοικοκυρές έχουν και έναν ακόμη λόγο να "κλαίνε" όταν τα καθαρίζουν πέρα από το κλασσικό στιφάδο.

Η γέμιση ή αλλιώς "γόμος" βρίσκει στα καλοβρασμένα και αρωματισμένα με μπαχαρικά φύλλα κρεμμυδιού την πιο γευστική αγκαλιά για να "ξεκουραστούν" την ώρα του φαγητού σε όλους, ακόμη και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους...

ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό κρεμμύδια ξερά
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο με χοιρινό
200 γρ ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει ώσπου να μαλακώσουν. Κατόπιν τα ανοίγουμε φύλλο φύλλο για να τοποθετήσουμε τη γέμιση η οποία παρασκευάζεται ως εξής: Ανακατεύουμε τον κιμά, την τομάτα, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το ρύζι και τα μπαχαρικά φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα ενιαίο μείγμα. Παίρνουμε μικρές κουταλίτσες απ' αυτό και τις τοποθετούμε στο κέντρο των φύλλων κρεμμυδιού. Κλείνουμε το ντολμά και τον βάζουμε στην κατσαρόλα ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν κυκλικά. 

Προσθέτουμε λίγο επιπλέον λαδάκι και λίγο νερό και τους σκεπάζουμε με βαρύ πιάτο, για να μην ανοίξουν τα φύλλα κατά το βράσιμο το οποίο διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό προσθέτουμε αν επιθυμούμε και λίγο χυμό λεμονιού.