Επτά μέτρα βάζουν «φωτιά» στο πορτοφόλι

Επιβαρύνσεις για φορολογουμένους, επιχειρήσεις και καταναλωτές φέρνουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να ψηφισθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τη συμφωνία με τους εταίρους.


Πρόκειται για τις αλλαγές στον ΦΠΑ με σαρωτικές μετατάξεις από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στους υψηλότερους και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ειδικότερα:

  1. Ανατιμήσεις στην αγορά μέσω των αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ που ενεργοποιούνται άμεσα. Το νέο καθεστώς προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ:

• 6% (αντί 6,5%) για τα φαρμακευτικά είδη, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων.
• 13% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό-, διαμονή σε ξενοδοχεία (από τον Οκτώβριο του 2015), λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.
• 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, τον κλάδο της εστίασης, τις μεταφορές, ενώ για πρώτη φορά θα επιβληθεί ΦΠΑ στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η μέση εβδομαδιαία δαπάνη κάθε μέσου νοικοκυριού για αγορές μεταποιημένων, συσκευασμένων και κονσερβοποιημένων τροφίμων κυμαίνεται σήμερα από 75 έως και 100 ευρώ, η ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 8,85% λόγω της αύξησης του ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια η δαπάνη αυτή να κυμαίνεται πλέον από 81,63 έως και 108,85 ευρώ και τα αντίστοιχα ετήσια έξοδα να αυξηθούν από 3.900-5.200 ευρώ σε 4.245-5.660 ευρώ.

Για τα νησιά του Αιγαίου ενδεχομένως από τον Οκτώβριο να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης του 30% των συντελεστών ΦΠΑ.

Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι το τέλος του 2016 αλλά η αρχή θα γίνει άμεσα με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

2. Αυξημένους φόρους στα εισοδήματα λόγω αύξησης εισφοράς αλληλεγγύης: Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η ενσωμάτωσή της στα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση τους επόμενους μήνες πολλοί φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους.
3. Περισσότερους φόρους για τους αγρότες: Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.
Επίσης με την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος μέχρι το 2017, οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Επίσης, διακόπτεται η ευνοϊκή μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου.
4. Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης: Αυξάνεται αναδρομικά και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων), πισίνες.
5. Αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%. Επίσης αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει σήμερα για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ και από 55% για τις προσωπικές εταιρείες.
6. Φόρους στις ναυτιλιακές εταιρείες: Το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
7. Αμεση εφαρμογή του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.


Πηγή: Έθνος