Νορβηγική οργάνωση δωρίζει στην Λέσβο διασωστικό σκάφος για τους μετανάστες

Συνεργασία με τη νορβηγική οργάνωση RS - Redningsselskapet - Norwegian Society for Sea Rescue ξεκινά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό πρόβλημα.


Συνεργασία με τη νορβηγική οργάνωση RS - Redningsselskapet - Norwegian Society for Sea Rescue (Νορβηγική Κοινότητα για τη διάσωση στη θάλασσα) ξεκινά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στην Μυτιλήνη, τη Σάμο, την Κω και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αφορμή για την έναρξη της συνεργασίας στάθηκε η συνάντηση και η γνωριμία των αποστολών των δύο οργανώσεων στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τη Θαλάσσια Διάσωση, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Ιουνίου στο Μπρέμερχαβεν της Γερμανίας από τον IMRF (International Maritime Rescue Federation).

Στη συνέχεια μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης μετέβησαν στο Όσλο της Νορβηγίας ενώ ακολούθησε επίσκεψη δύο στελεχών της νορβηγικής οργάνωσης RS στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κω και τη Σάμο.

Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να σταλεί στην Ελλάδα διασωστικό σκάφος από τον στόλο της νορβηγικής οργάνωσης, το οποίο πρόκειται να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των μεταναστών, έχοντας ως βάση τη Λέσβο.

Πρόκειται για ένα σκάφος 23 μέτρων που, μετά τις απαραίτητες τροποποιήσεις έφτασε στις 17 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, με επταμελές πλήρωμα και θα επιχειρεί στην Ελλάδα για έξι μήνες.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της νορβηγικής οργάνωσης και σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης εστάλη ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στην Κω.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι η RS θα ενισχύσει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με τη χρηματοδότηση αγοράς ενός διασωστικού σκάφους, το οποίο πρόκειται να συνδράμει τα κατά τόπους παραρτήματα της ΕΟΔ. Το όνομα του σκάφους θα είναι «Νορβηγία» και θα στελεχώνεται από εθελοντές - μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.


Πηγή euro2day.gr