Ένωση Πυροσβεστών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «Σε εμπόλεμη κατάσταση τα σώματα ασφαλείας από το μεταναστευτικό»

Επιστολή αγανάκτησης και αγωνιάς της Ένωση Πυροσβεστών Περιφέρειας Βορείου ΑιγαίουΠρος: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση
           Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου
Κοιν.:Γεν.Γραμματέα Υπουργείου κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο
           Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου
           Περιφερειάρχη Π.Σ.Β.Αιγαίου κ. Ελευθέριο Ελευθεριάδη
           Διοικητή Π.Υ. Μυτιλήνης κ. Νικόλαο Μπαμπάκο
           Μ.Μ.Ε.
           Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – Ε.Υ.Π.Σ. – Μέλη

Κύριε Υπουργέ,

Κατανοούμε  πλήρως τις εξαιρετικά δύσκολες  συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους τομείς, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου από την καθημερινή εισροή εκατοντάδων παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 1.000 με 1.200 άτομα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός αυτών που προωθούνται εκτός νησιού δεν ξεπερνά τους 300. Το αποτέλεσμα, για το οποίο σαφώς και είσαστε ενήμερος, είναι η συσσώρευση χιλιάδων ατόμων σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης, παρά τις πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το προσωπικό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας βρίσκεται πραγματικά σε «εμπόλεμη κατάσταση», έχοντας να αντιμετωπίσει εξεγέρσεις, επιθέσεις και βανδαλισμούς. Τα κρούσματα βίας είναι καθημερινά και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Επιπλέον, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και η παντελής απουσία καθαριότητας και υγιεινής, δημιουργούν εστίες ασθενειών και μολύνσεων, που απειλούν τόσο τους ίδιους, όσο και το προσωπικό που έρχεται σε επαφή μαζί τους. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι σήμερα είναι δύο νεκροί μετανάστες, και δυστυχώς φοβόμαστε πως  έπεται συνέχεια…

Όσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, σε μια περίοδο υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών, με καθημερινά περιστατικά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αρκετές φορές μέσα σε μια ημέρα μικροεστίες που προκύπτουν από την προσπάθεια μεταναστών, είτε να ζεσταθούν, ή να μαγειρέψουν ή ακόμη και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Αρχών, προκειμένου να τους περισυλλέξουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί από αυτούς διασχίζουν πεζή χιλιόμετρα μέσα από δασικές εκτάσεις, προκειμένου να φθάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστούν

Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών

Υγεία και υγιεινή των μεταναστών και των κατοίκων του νησιού

Διατήρηση της ασφάλειας

Αποκατάσταση – όσο είναι δυνατόν – της τραγικής εικόνας του νησιού εν μέσω τουριστικής περιόδου

Πρόβλεψη για την αποφυγή πυρκαγιών, καθώς  η κατάσταση, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, έχει μετατρέψει  το νησί σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί

Ζητούμε:

Την άμεση υιοθέτηση μέτρων για την απομάκρυνση του μεγάλου αριθμού μεταναστών από το νησί, κυρίως με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας,. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με ενίσχυση των εδώ υπηρεσιών για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών, ή με την άμεση προώθηση των μεταναστών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκεί.

Την αποστολή ελικοπτέρου και τη στάθμευσή του στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς

Είναι γεγονός ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού έχουν υπερβεί εαυτόν και, εν μέσω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, έχουν επιδείξει αμέριστη συμπαράσταση, βοήθεια και υπομονή. Είναι όμως επίσης γεγονός, ότι κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά για όλους, με τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν.


Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,