Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου η εφαρμογή των νέων συντελεστών Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που εξεδόθη πριν λίγα λεπτά, από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, θα ξεκινήσει, τελικά, η εφαρμογή των νέων διατάξεων, που αφορούν στους νέους συντελεστές Φ.Π.Α. 


«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές των προιόντων και των υπηρεσιών που μετατάσσονται στον υψηλότερο συντελεστή, θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά. Αυτό ισχύει τόσο για τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% σήμερα (διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα), η εστίαση, όσο και τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σημειώνεται ότι - όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή - η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5%, σήμερα θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα ξεκινήσει και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για πρώτη φορά, στα τουριστικά νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Ο λογαριασμός από το ΙΕΛΚΑ

Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα φέρει επιβάρυνση 157 ευρώ το χρόνο ανά νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών η συνολική επιβάρυνση σε όλα τα νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων εκτιμάται ότι θα ανέλθει ετησίως σε 650 εκατ. ευρώ ή 157 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό.

Όπως εκτιμά το ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με λεπτομερείς υπολογισμούς και με τη βασική υπόθεση ότι η κατανάλωση θα παραμείνει στα επίπεδα του 2013:

– Η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση για το σύνολο των νοικοκυριών είναι 650 εκατ. ευρώ.
        Η αναμενόμενη συνολική ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό για τα τρόφιμα είναι 157 ευρώ ανά νοικοκυριό, δηλαδή επιπλέον 3,5% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η επιβάρυνση ανά νοικοκυριό αναμένεται να είναι σημαντική, κάτι που σε βάθος χρόνου θα επηρεάσει τις καταναλωτικές και αγοραστικές συνήθειες του κοινού, οδηγώντας τον καταναλωτή σε έξυπνες αγορές.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αξία των προϊόντων που πλέον θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23% αντιπροσωπεύει το 43% της συνολικής αξίας των αγορών που κάνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε τρόφιμα.


Τα υπόλοιπα που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 57% και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% είναι: κρέας νωπό ή κατεψυγμένο, ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές ― νωπά ή κατεψυγμένα, γάλα, γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς αρώματα, χωρίς φρούτα, τυριά (όχι τριμμένα, λιωμένα, με λιπαρά 72%), αυγά, μέλι, λαχανικά - φρούτα, δημητριακά, αλεύρια, ελαιόλαδο, παιδικές τροφές, ζυμαρικά (όχι ψημένα - παραγεμισμένα), ψωμί (όχι φρυγανιές, όχι προσθήκη άλλων ουσιών), νερά (μη αεριούχα).

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά αναμένεται να προέλθει από τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των διαφόρων αρτοπαρασκευασμάτων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΛΚΑ, ένα νοικοκυριό δαπανά σήμερα ετησίως περί τα 147 ευρώ για την αγορά προϊόντων άρτου (πλην ψωμιού). Με την αύξηση του ΦΠΑ, η δαπάνη αυτή θα ανέλθει σε περίπου 160 ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο μόνο από το προϊόν αυτό υπολογίζεται ότι θα εισπράξει 54 εκατ. ευρώ επιπλέον. Αλλο παράδειγμα είναι αυτό των αλλαντικών. Σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό δαπανά ετησίως για την αγορά αλλαντικών περί τα 98 ευρώ. Με την αύξηση του ΦΠΑ η επιβάρυνση θα είναι της τάξης των 8,63 ευρώ, ενώ το Δημόσιο θεωρητικά θα εισπράξει 36 εκατ. ευρώ επιπλέον.