ΜΕΓΑΛΟ πανηγύρι του Ταύρου 2015 στην Αγία Παρασκευή Λέσβου- 17/07 με 20/07-Όλο το πρόγραμμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωργικού Σωματείου Αγίας Παρασκευής Λέσβου "Η ΠΡΟΟΔΟΣ", η διεξαγωγή του Πανηγυριού του Ταύρου μετατέθηκε κατά δύο (2) εβδομάδες, λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Συγκεκριμένα, το Πανηγύρι του Ταύρου θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015, έως και τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015.

Το Γεωργικό Σωματείο "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" Αγίας Παρασκευής Λέσβου σας ενημερώνει ότι κουλπαντζίδες του Πανηγυριού του Ταύρου 2015 είναι οι συγχωριανοί μας Κώσταςκαι Στέλιος Εμμανουήλ.

Το πανηγύρι διεξάγεται στη γνωστή μαγευτική τοποθεσία του «ΤΑΥΡΟΥ» και στην Αγία Παρασκευή, απ΄τον φορέα που το καθιέρωσε εδώ και 200 χρόνια περίπου με αναλλοίωτες τις συνήθειες, τα έθιμα, το χρώμα και τη φλόγα που μας δίδαξε η παράδοση, γενιά προς γενιά.

Η πρώτη φάση που πανηγυριού αρχίζει απ΄την Παρασκευή 17 IOYΛIOY 2015. Ο Ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί περιφέρεται με τους ήχους λαϊκής μουσικής στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής,ενώ προπορεύεται το λάβαρο του Αγίου Χαραλάμπους.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 18 IOYΛΙΟΥ 2015 οι πανηγυριώτες φέρνουν γύρω την αγορά, καβάλα πάνω σε λαμπροστολισμένα άλογα.Το θέαμα είναι ξεχωριστό. Το παλιό έθιμο σε όλη τη μεγαλοπρέπεια του,κάνει το πανηγύρι με το δικό του χρώμα και την ιδιομορφία του να διαφέρει δηλώνοντας ολοφάνερα τη μοναδικότητα του. Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες αναχωρούν για την τοποθεσία «Ταύρος». Αξίζει να παραβρεθεί ο επισκέπτης τόσο στην αναχώρηση από την Αγία Παρασκευή, όσο και στην άφιξη των εφίππων στο εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους όπου το γλεντι συνεχίζεται με ζωντανη μουσικη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας γίνεται η θυσία του βοδιού και όλη τη νύχτα η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «Κισκέτς»το οποίο και θα μοιραστεί το πρωί της Κυριακής 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 στους προσκυνητές αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα που θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία.

Την Κυριακή  19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 στις 6μ.μ.,μετά τη γραφική και τελετουργική άφιξη των εφίππων πανηγυριστών από τον Ταύρο θα διεξαχθούν οι αυθεντικοί παραδοσιακοί ιππικοί αγώνες στη θέση «ΣΤΑΛΟΣ» που βρίσκεται στη βορειοανατολική έξοδο της κωμόπολης μας με μεγάλα και σημαντικά έπαθλα για τα άλογα που θα διακριθούν και για τους αναβάτες τους. Μετά τους ιππικούς αγώνες ακολουθεί γλέντι σε όλα τα καφενεία του χωριού μας με παρέες πανηγυριστών και επισκεπτών.


Το ίδιο γλέντι σε μεγαλύτερη έκταση και με συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού τα ονομαστά «ΧΑΡΛΑΜΕΛΙΑ» θα γίνει και τη Δευτέρα το βράδυ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 με μεγάλο αριθμό λαϊκών συγκροτημάτων που θα μας διασκεδάσουν μέχρις τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Καλούμε όλες τις αρχές και όλους τους πολίτες,ντόπιους και ξένους,να προσέλθουν στην Αγία Παρασκευή για να παρακολουθήσουν το αυθεντικό πανηγύρι του «ΤΑΥΡΟΥ» στον τοπο που γεννήθηκε με το χρώμα,την ομορφιά,την μαγεία και την θρησκευτική ευλάβεια που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας,να λάβουν μέρος σ΄ αυτό,να διασκεδάσουν μαζί μας και να μεθύσουν από το παραδοσιακό του άρωμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΛΑΝΑ από παλαιότερες εκδηλώσεις (βίντεο Γιώργος Παπαδόπουλος- Ρεπορτάζ παρουσίαση Αναστασία Σπυριδακη)Τελετουργικό

Το Πανηγύρι του "ΤΑΥΡΟΥ" γίνεται στη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους και διεξάγεται στη γνωστή μαγευτική τοποθεσία του «ΤΑΥΡΟΥ» και στην Αγία Παρασκευή, από τον φορέα που το καθιέρωσε εδώ και 200 χρόνια περίπου (αρχικά το "Μεγάλο Ισνάφι" και μεταγενέστερα το Γεωργικό Σωματείο "Η ΠΡΟΟΔΟΣ") με αναλλοίωτες τις συνήθειες, τα έθιμα, το χρώμα και τη φλόγα που δίδαξε η παράδοση, γενιά προς γενιά.

Η πρώτη φάση που πανηγυριού αρχίζει από την Παρασκευή. Το βόδι στολίζεται  με λουλουδένιο στεφάνι στο λαιμό και του χρυσώνονται τα κέρατα. Κρεμούν και στο μέτωπό του επιγραφή με το όνομα του δωρητού (κουλπαντζή). Ο Ταύρος που πρόκειται να θυσιαστεί περιφέρεται με τους ήχους λαϊκής μουσικής στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής, ενώ προπορεύεται το λάβαρο του Αγίου Χαραλάμπους. Τα μέλη του Συμβουλίου γυρίζουν τους δίσκους, όπου ρίχνονται τ' αφιερώματα, και με ένα ασημένιο μπουχούρι (μυροδοχείο που καταλήγει σε στενό επιμήκη λαιμό, διάτρητο, για να φεύγει με ορμή το αρωματικό νερό) με ροδόσταμο ραντίζουν τον κόσμο και εύχονται υγεία και χαρά ενώ οι κάτοικοι ακουμπούν με το χέρι τον ταύρο.

Την επόμενη μέρα, το Σάββατο, οι πανηγυριώτες φέρνουν γύρω την αγορά, καβάλα πάνω σε λαμπροστολισμένα άλογα. Το θέαμα είναι ξεχωριστό. Το παλιό έθιμο σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του, κάνει το πανηγύρι με το δικό του χρώμα και την ιδιομορφία του να διαφέρει δηλώνοντας ολοφάνερα τη μοναδικότητα του. Στη συνέχεια οι καβαλάρηδες αναχωρούν για την τοποθεσία "Ταύρος". Αξίζει να παραβρεθεί ο επισκέπτης τόσο στην αναχώρηση από την Αγία Παρασκευή, όσο και στην άφιξη των εφίππων στο εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους όπου το γλέντι συνεχίζεται με μουσική. Το βράδυ της ίδιας μέρας, γίνεται η θυσία του βοδιού και όλη τη νύχτα η παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέτς», το οποίο και μοιράζεται το πρωί της Κυριακής στους προσκηνυτές, αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα που θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία. Το «κισκέτς» πρόκειται για ένα παλιό, αρχοντικό και νοστιμότατο φαγητό που μπορεί να παρασκευαστεί σε μεγάλες ποσότητες. Στην Αγία Παρασκευή, κατά συνήθεια, προσφέρεται στα τραπέζια των αρραβώνων ως έδεσμα. Κατά παράδοση είναι το φαγητό που παρασκευάζεται απ’ το θυσιαζόμενο στο πανηγύρι του Ταύρου ζώο. Η κατασκευή του απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Κατά βάση αποτελείται από κρέας, λίπος, σιτάρι και κρεμμύδια.

Το απόγευμα της Κυριακής μετά τη γραφική και τελετουργική άφιξη των εφίππων πανηγυριστών από τον Ταύρο διεξάγονται οι αυθεντικοί παραδοσιακοί ιππικοί αγώνες στη θέση "ΣΤΑΛΟΣ", που βρίσκεται στη βορειοανατολική έξοδο της κωμόπολης μας, με μεγάλα και σημαντικά έπαθλα για τα άλογα που διακρίνονται και για τους αναβάτες τους. Μετά τους ιππικούς αγώνες ακολουθεί γλέντι σε όλα τα καφενεία του χωριού με παρέες πανηγυριστών και επισκεπτών.

Το ίδιο γλέντι σε μεγαλύτερη έκταση και με συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων του χωριού, τα ονομαστά "ΧΑΡΛΑΜΕΛΙΑ", γίνεται και τη Δευτέρα το βράδυ με μεγάλο αριθμό λαϊκών συγκροτημάτων, που έρχονται από όλο το νησί. Η διασκέδαση διαρκεί μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης. Μάλιστα στο χορό τηρείται σειρά προτεραιότητας για κάθε παρέα ώστε να μην γίνονται παρεξηγήσεις.

Το θαύμα του Ταύρου

Το θαύμα του Ταύρου περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Χριστόφας Δ. Χατζηγιάννης στο φυλλάδιο που εκδόθηκε με τίτλο "Το Πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου Θρύλοι - Ιστορία - Περιγραφή".

"...Ανατολικά της Αγίας Παρασκευής απλώνεται το μεγάλο πευκοδάσος, το «Τσαμλίκι». Εκτείνεται πολύ, μέχρι το Μπαλτζίκι, τον Κυδώνα. Στο βορειοανατολικό τμήμα το Τσαμλικιού, που οι αρχαίοι το έλεγαν Μακιστο, στην πλαγιά του βουνού Ταύρος, χωμένο μέσα στα πεύκα,πάνω από μία πηγή, είναι το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Ανάμεσα στα ξέφωτα των πευκόκλαδων, βιγλίζει τη θάλασσα της Ανατολής και τις ακτές της Μικρασίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα το ξωκλήσι ήταν χάλασμα. Μια μάντρα με ξερολιθιά. Δεν το λειτουργού κανείς, γιατί οι Μπαλτζικιώτες Τούρκοι ήταν φοβεροί. Εκεί είχε το λημέρι του ένας Καπιώτης Τούρκος νταής, που λυμαινόταν την περιοχή. Οι Αγιαπαρασκευώτες τόξεραν. Εδώ έγινε το θαύμα που στάθηκε η αφορμή του πανηγυριού του Ταύρου, σύμφωνα με την πιο έγκυρη παράδοση.


Τότε, λοιπόν, ένας Αγιοπαρασκευώτης ζευγάς, που λεγόταν Μαλομύτης, έχασε το ταυρί του. Πήρε το δρόμο αναζητώντας τα ίχνη του, που έπεφταν στο Τσαμλίκι. ώρες πλανιόταν εκεί κι άθελά του πάτησε την απάτητη από πόδι Χριστιανικό περιοχή του Ταύρου. Αλλά ταυρί δεν φαινόταν.

Απελπισμένος, μουσκίδι στον ιδρώτα, ανέβηκε σε ένα ξέφωτο να θωρήσει τα γύρω. Και …να σου παρουσιάζεται μπρος του ένας καλόγερος ψηλός, ξερακιανός, με άσπρη γενειάδα. «Το ταυρί σου θα το βρεις εκεί» του λέει και του δείχνει πιο πέρα, κατά τον μαντρότοιχο, που ήταν το ξωκλήσι. Γυρίζει ο Μαλομύτης, να τον ρωτήσει ποιος είναι και πούθε έρχεται. Ο καλόγερος άφαντος… Του φωνάζει και τον καλεί… Τίποτα. Κάνει τότε το σημείο του Σταυρού και τραβά κατά τη μάντρα. Είδε το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και κατάλαβε πως ο καλόγερος ήταν οπτασία θεϊκή, ήταν ο Άγιος… Φρίκη και ρίγος τον κατέλαβε, πέφτει γονατιστός και προσκυνά τη Χάρη του. Κοιτάζει τριγύρω. Ερημιά! Ταυρί πουθενά. Ο Μαλομύτης γαλήνεψε κι έκανε κατά τη πηγή, δυο βήματα πιο κάτω, να ξεπλύνει τον ιδρώτα και να δροσίσει το στόμα του. Μα έτσι καθώς σκύβει στην πηγή, παίρνει η ματιά του καταντίκρυ, πιο πίσω από το ξωκλήσι τον Τούρκο νταή, το λήσταρχο της περιοχής, αγριάνθρωπο, με τη κουμπούρα στο χέρι. Κι ο Τούρκος, καθώς ανταμώθηκαν οι ματιές τους, έσυρε φωνή «Έλα δω, ρε γκιαούρη…». Ο Μαλομύτης τρομαγμένος, με ξερό λαρύγγι, πλησίασε. «Τι γυρεύεις εδώ», του κάνει ο Τούρκος. Το και το αφέντι, του απαντά και του λέγει για το χαμένο ταυρί. «Το ταυρί σου το ‘χω γω, κι έλα να στο δώσω, κι έχε χάρη σ’ αυτόν τον Άγιο προσκυνάς καημένε… Τρεις φορές σ’ έβαλα σημάδι, όταν ήσουν γονατιστός στο μαντρί, μα και τις τρεις σ’ έχανα από μπρος μου την ώρα που ‘ταν να σου ρίξω. Σ’ έκρυβε αυτός ο Άγιός σου…


Πάρε λοιπόν το ταυρί και σύρε στο χωριό σου. Μα να ξανάρθεις να γιορτάσεις εδώ τον Άγιο που σε γλύτωσε…»."