GASMΑLAND: «Βάνδαλοι» ΞΑΝΑ κατέστρεψαν το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ)

Άγνωστος ή άγνωστοι βανδάλισαν για ακόμα μια φορά το ιστορικό Άγαλμα Ελευθερίας στην Μυτιλήνη.


Συγκεκριμένα, στην πλαϊνή όψη του αγάλματος άγνωστοι σχημάτισαν την λέξη «gasmaland» και έγραψαν διάφορα συνθήματα σε όλες τις όψεις.

Οι τρεις όψεις του αγάλματος φέρουν βρωμερές και υβριστικές επιγραφές ποδοσφαιρικού χαρακτήρα και διάφορα άλλα ακατανόητα γκράφιτι, σε μεγάλη έκταση, απ’ όπου και οι εικονιζόμενες φωτογραφίες.

Να τονίσουμε ότι ανάμεσα στα συνθήματα υπάρχουν και πολλές λέξεις στα αραβικά που δεν ξέρουμε αν είναι από τους μετανάστες που περιτριγυρίζουν καθημερινά το άγαλμα της Ελευθερίας.

Επίσης να σημειώσουμε ότι το άγαλμα είχε καθαριστεί με δαπάνη του δήμου και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων πριν από λίγους μήνες, οι οποίες εργασίες πήραν αρκετό καιρό και φυσικά ήταν δαπανηρές….

Για ακόμα μια φορά το σύμβολο μας γίνεται στόχος «κάφρων»

Έτσι πέρα από τα διάφορα σκουπίδια και περιττώματα που αφήνουν οι μετανάστες έχουμε και τα συνθήματα….Ας το γκρεμίσουμε τελείως ρε παιδιά...!!!

ΦΩΤΟ ΜΑΚΗΣ ΠΑΥΛΕΛΛΗΣ

GASMLAND

πουτάνα ζωή πίστεψα σε σένα

Καμάρες μαφία
Η ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΕΙΣ ΤΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΠΕΣΟΝΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ

1912-1922









 
Και λίγο για την ιστορία….

Το άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Μυτιλήνη, στην περιοχή Τσαμάκια και πιο συγκεκριμένα στη θέση, όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Δημιουργός φέρεται να είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.


Οι ομοιότητες με τον «μεγάλο αδελφό» που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη είναι πολλές: και τα δύο βρίσκονται σε είσοδο λιμανιού, έχουν υπερμέγεθες βάθρο, κρατούν έναν πυρσό με το δεξί χέρι και είναι κατασκευασμένα από μπρούτζο. Ωστόσο, η εντύπωση ότι αποτελεί αντίγραφο του αγάλματος της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης είναι εσφαλμένη. Τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν το 1930.