Πώς θα ενισχύσει η Frontex την Ελλάδα στο μεταναστευτικό- Περισσότεροι συνοριοφύλακες στην Λέσβο

Την αποστολή της στην Ελλάδα θα ενισχύσει η Frontex, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των μεταναστών που προσπαθούν να καταφθάσουν στη χώρα μας, προερχόμενοι κυρίως από την Συρία, ανακοίνωσε ο διευθυντής του οργανισμού, Φαμπρίς Λεγκερί.


«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διευρύνουμε την επιχείρηση Ποσειδών» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, είπε ο Λεγκερί μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Ο Λεγκερί διευκρίνισε ότι η επιχείρηση της Frontex «πιθανώς θα επεκταθεί» και σε άλλα ελληνικά νησιά αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων μεταναστών αφορά κυρίως νησιά όπως τη Μυτιλήνη και την Κω που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Επίσης, Θα σταλούν περισσότεροι συνοριοφύλακες γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», όπως είπε.

Ο Λεγκερί προτείνει επίσης στην Κομισιόν να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα που διατίθενται στην Ελλάδα ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα που φιλοξενούν μετανάστες, κυρίως στα νησιά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και η Frontex είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που μπορεί να εφαρμόσει αυτήν την αλληλεγγύη», ανέφερε. "Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο, κυρίως από τη Συρία" σημειώνει, διευκρινίζοντας ότι από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 παράνομες αφίξεις μεταναστών και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ανθρώπους αυτούς. Κατά την ίδια περίοδο έχουν φτάσει στην Ιταλία περίπου 55.000 μετανάστες, διευκρίνισε ο Λεζερί.Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους ο εν λόγω αριθμός έχει αυξηθεί κατά 500%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, o Λεγκερί εξηγεί τις αιτίες που έχουν προκαλέσει αυτή την αύξηση: «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία που έρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Η κατάσταση έχει αλλάξει από την αρχή του χρόνου. Πέρσι είχαμε πολλούς Σύρους στην Λιβύη, οι οποίοι μετά ήρθαν στην Ιταλία. Τώρα αυτό έχει αλλάξει, γιατί η Λιβύη είναι πολύ επικίνδυνη και ίσως επειδή οι Σύροι πρέπει να έχουν βίζα στις χώρες της Β. Αφρικής. Αυτό άλλαξε την κατάσταση».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη DW, πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει για φέτος τα τριπλάσια χρήματα για τις επιχειρήσεις της Frontex στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια αύξηση κατά 25 εκ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε και 45 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Ο διευθυντής της Frontex αναφέρθηκε και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα τους διακινητές στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτή η δράση δεν υπόκειται στη δικαιοδοσία της υπηρεσίας του. Η Frontex είναι μια μη στρατιωτική υπηρεσία συνοριακού ελέγχου και γι' αυτό δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση, δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις της Frontex χρειάζονται στρατιωτική προστασία.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)