Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κέντρων υγείας η ΑΔΕΔΥ Λέσβου

Στηρίζουμε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων που αποφάσισε η γενική συνέλευση των γιατρών των Κέντρων Υγείας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19-Ιουνίου στην Καλλονή.


Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα εφημέρευσης των Κέντρων Υγείας της Λέσβου και κατεδαφίζει ακόμη περισσότερο ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας των νησιών του Αιγαίου, αφού με εντολή προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας διατάσσεται η άμεση και δραματική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών, ώστε σε κάθε Κέντρο Υγείας της Λέσβου να εφημερεύει ένας και μοναδικός γιατρός και άλλος ένας να είναι σε ετοιμότητα.

Η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας στα Κέντρα Υγείας, θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλευση νέων γιατρών και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ελλείψεις.

Είναι αδιανόητο να ζητείται η περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών – καθαρά για οικονομικούς λόγους όπως ομολογείται στο έγγραφο της 2ης ΥΠΕ – τώρα που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός των νησιών.

Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν με τεράστια κενά σε νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης, παρασκευαστές, ειδικευμένους και αγροτικούς γιατρούς. Αρκετά Κέντρα Υγείας έχουν ήδη αναστείλει την λειτουργία των μικροβιολογικών και ακτινολογικών τους εργαστηρίων, ενώ σε όλα λείπουν υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια εργαστηρίων, γραφική ύλη, είδη υγιεινής. Με την τρομακτική περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία υποβαθμίζονται σε αγροτικά ιατρεία 24ωρης ετοιμότητας, με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους γιατρούς και κακής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Καλούμε το διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι εκρηκτική εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της αλόγιστης και ταξικά μεροληπτικής σπατάλης που τις συνόδευε. Η διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ οφείλει να εξασφαλίσει άμεσα την απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων υγείας με έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Τελεσίγραφα και αποφάσεις χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και πολύ δε περισσότερο στο χώρο της υγείας.

Για την Ε.Γ
Του Ν.Τ Λέσβου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ                                                    ΠΑΝ. ΚΑΤΣΑΒΕΛΛΗΣ