Εγκρίθηκε ομόφωνα το πλήρες σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος στην συνεδρίαση της Δ.Κ Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου, έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, με αποκλειστικό θέμα την εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στην πόλη, λόγω της συνεχούς και αυξανόμενης εισροής μεταναστών και προσφύγων στο νησί και το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών για τη βέλτιστη διαχείριση του προβλήματος.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση παρέστησαν εκτός των μελών του Συμβουλίου της πόλης, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων, εθελοντικών  σωματείων, καθώς και πολλοί δημότες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση των παρευρισκομένων από το Δήμαρχο κ. Σπύρο Γαληνό, για τις ενέργειες που ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, σε μια προσπάθεια να εμπλακεί στην επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, σε ένα θέμα που η ευθύνη διαχείρισής του ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική κυβέρνηση.   

Ο Δήμαρχος Λέσβου, με ελάχιστη στήριξη από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πολιτικούς φορείς, παρουσίασε ένα προς ένα τα βήματα διαχείρισης της κρίσης που πραγματοποίησε η Δημοτική Αρχή τις τελευταίες ημέρες, όπως την έναρξη συνεργασίας με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω της παρουσίασης του θέματος σε Μ.Μ.Ε. παγκόσμιας εμβέλειας και φυσικά τη δημιουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Καρά Τεπέ.  

Ο κ. Γαληνός εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα εμπλακεί άμεσα ο Στρατός και σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου και όλους τους κοινωνικούς εθελοντικούς εταίρους, θα πραγματοποιηθούν τα δέοντα, ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους όλων των παρευρισκόμενων φορέων και των πολιτών, ο οποίοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους, καθώς και την πλήρη στήριξη στο Δημάρχου και στη Δημοτική Αρχή, για τις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει και οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Όλοι οι συμμετέχοντες, με τις παρεμβάσεις τους, τόνισαν αφενός την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, και αφετέρου το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στην ομαλή λειτουργία της πόλης, με την ανεξέλεγκτη διακίνηση των μεταναστών.

Μετά από διεξοδική διαλογική συζήτηση που ακολούθησε σε εξαιρετικά γόνιμο κλίμα και σε πνεύμα απόλυτης σύμπνοιας και συνεργασίας, εγκρίθηκε ομόφωνα το πλήρες σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος, που παρουσίασε ο Δήμαρχος, σε όλους τους παρευρισκόμενους.