Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στη Λέσβο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μυτιλήνη, το Συντονιστικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στο οποίο μετείχαν τα μέλη του ∆.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι των 10 Περιφερειακών Παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από όλη την Ελλάδα.


 Η τελετή έναρξης του Συντονιστικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, στη Μυτιλήνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό oι κ.κ. Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  Κατσαβέλλης Παναγιώτης, εντεταλμένος ∆ημοτικός Σύμβουλος Παιδείας & Ανάπτυξης Πρωτογενού Τομέα και Βατούσης Κωνσταντίνος, μέλος της ∆ιοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος του Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τ.Ε.Ε..

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη εργασιών του Συντονιστικού Συμβουλίου. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν με την εισήγηση του Προέδρου της ∆.Ε. του Παραρτήματος Αιγαίου, κ. Νικόλαου Ταταράκη, για την ελαιοκομία στα νησιά του Αιγαίου, εστιαζόμενος κυρίως στα προβλήματα ποιότητας αλλά και προώθησης του λαδιού. 

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νικόλαος Ζούρος, ∆ιευθυντής του Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου, ανέπτυξε το θέμα των Γεωπάρκων και τη συμβολή τους στην Τοπική Ανάπτυξη με την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τη συμμετοχή των γεωτεχνικών.

Στη συνέχεια  αναπτύχθηκε διάλογος για τα κύρια θέματα που απασχολούν το Επιμελητήριο και τα Περιφερειακά του Παραρτήματα, καθώς και για τον απαραίτητο συντονισμό των δράσεών τους.

 Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα, Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Απολιθωμένου ∆άσους, στο Σίγρι.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Επιμελητηρίου με εισήγηση του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπ. Μάμαλη και κατάθεση απόψεων από τις παρατάξεις και τις ∆ιοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων.

Ακολούθησε η ανάπτυξη του θέματος της συνταγογράφησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τον Πρόεδρο της ∆.Ε. του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας, κ. Ζ.  Μυστακίδη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ∆.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις εξελίξεις στο σημαντικό και επίκαιρο θέμα των βοσκοτόπων και συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες του Επιμελητηρίου για την λύση του προβλήματος εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ.

Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και τον προγραμματισμό των δράσεών του μετά τη σχετική εισήγηση του Β΄Αντιπροέδρου του ∆.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Ε. Σπυρίδη.

Οι εργασίες του Συντονιστικού έκλεισαν με ομιλία του Προέδρου του ∆.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλη, ο οποίος συνόψισε τα συμπεράσματα του Συντονιστικού Συμβουλίου, ευχαριστώντας τα μέλη του για την παρουσία τους, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου, για την άριστη φιλοξενία του.

Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της επίσκεψης τους στη Λέσβο ενημερώθηκαν  για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη  και περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου.

Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν επίσης από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Ν. Ζούρο, σ τη νέα έκθεση με τίτλο: «Tο ∆άσος κάτω από το ∆ρόμο».

 Η νέα έκθεση παρουσιάζει τα νέα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες βελτίωσης του οδικού άξονα Σιγρίου – Καλλονής και που έφεραν στην επιφάνεια πολύ μεγάλης επιστημονικής αξίας ευρήματα (συστάδες κείμενων δένδρων, ιστάμενων δένδρων με το ριζικό τους σύστημα κ.λπ.).