«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ–ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, οργάνωσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015,  εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Αιγαίο: προβλήματα-καλές πρακτικές- προοπτικές». 



Μέσω  του συστήματος τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγινε εφικτή η σύνδεση των 6 νησιών που φιλοξενούν τις πανεπιστημιουπόλεις του και η ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας  συζήτησης   με τη συμμετοχή  εκπροσώπων από τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, των Δήμων Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Σύρου, μελετητών, ακαδημαϊκών, φοιτητών, εκπροσώπων ΜΚΟ και πολιτών.

Τα στερέα απόβλητα αποτελούν έναν εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για την ποιότητα του περιβάλλοντος,  αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες καλούνται να δράσουν αποτελεσματικά για την διαχείριση τους.  Η  συζήτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε προς διαβούλευση, ο αναμορφωμένος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων.  Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, όπως ενημέρωσε σχετικά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Θ. Βαλσαμίδης, κατατίθεται προς έγκριση και το αναμορφωμένο Περιφερειακό σχέδιο Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Βορείου Αιγαίου.

Στη συνάντηση ο μελετητής Περιβαλλοντολόγος κ. Χ. Μανδυλάς παρουσίασε τον σχεδιασμό για το Δήμο Λέσβου, ο Δρ. Δ. Τσούχλης τη στοχοθεσία του Δήμου Χίου για ένα τοπικό σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων, ο Περιβαλλοντολόγος της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου κ. Παν. Βούρος το σχεδιασμό για τα νησιά των Κυκλάδων, ο κ. Δ. Γρηγοριάδης εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου τις προσπάθειες ανακύκλωσης που έχουν γίνει στη Ρόδο. Παρεμβάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους των Δήμων Σύρου, Σάμου και Λήμνου και Ρόδου καθώς και από πολίτες. Τέλος παρουσιάστηκε το πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Δήμου Καλαμάτας από τον αναπλ. καθηγητή του Παν. Αιγαίου κ. Δημ. Λέκκα, ενώ η ομάδα RE-THINK παρουσίασε το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης που με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται στο Δήμο Καλαμάτας τα τελευταία 4 χρόνια.

H εκδήλωση έκλεισε με την πραγματοποίηση εργαστηρίου συνοικιακής κομποστοποίησης από την ομάδα RE-THINK στο χώρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή υπαλλήλων, φοιτητών αλλά και καθηγητών του Ιδρύματος.


H επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοδοξεί να επαναλάβει στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο αφενός μεν την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή των στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, αφετέρου τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία των νησιών μας με την προαγωγή καλών και καινοτόμων πρακτικών.