Στην Λέσβο Τεχνικό κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ-Συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Τεχνικό κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Γραφείο Ελλάδος, καθώς και οι Ειδικοί Νομικοί συνεργάτες του Γραφείου στην Μυτιλήνη, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.



Το Τεχνικό Κλιμάκιο βρέθηκε στη Μυτιλήνη από 4-5 Ιουνίου 2015, για να συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς και να επισκεφθεί τη Μόρια και άλλα σημεία προσωρινής διαμονής των προσφύγων που φθάνουν στο νησί (το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής & τον χώρο της ΜΚΟ Αγκαλιά & το ΠΙΚΠΑ).

 Η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε τις ανάγκες σε είδη ανθρωπιστικής βοήθειας και εξετάζει στοχευμένες δράσεις υλικοτεχνικής παρέμβασης.

Αναλυτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα παρακάτω:

1. Αύξηση αριθμού αφίξεων στην Μυτιλήνη το τελευταίο διάστημα.
2. Ανάγκη έκτακτου σχεδιασμού & συντονισμού μεταξύ των φορέων.  Ανάγκη ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό των αρμόδιων για τη διαχείριση φορέων (Αστυνομίας, Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Λιμενικού Σώματος).
3. Αναγνώριση θετικών προθέσεων από πλευράς Δήμου, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων σε συνθήκες αξιοπρέπειας, έως ότου καταστεί δυνατή η καταγραφή τους από τις αρμόδιες αρχές. 
4. Συζήτηση για τις άμεσες ανάγκες σε είδη ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

 Τα μέλη του κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσαν ότι χαιρετίζουν τις προσπάθειες του Δημάρχου για εξεύρεση λύσεων σε θέματα προσωρινής διαμονής έως ότου καταστεί δυνατή η  ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών καταγραφής των νεοεισερχόμενων. Τόνισαν, δε, την επιτακτική ανάγκη για συντονισμό των αρμόδιων φορέων καθώς και για εξεύρεση λύσεων από κοινού με τους άλλους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την μεταφορά των προσφύγων που φθάνουν στο νησί. Τέλος, σημείωσαν την ανάγκη δημιουργίας και διατήρησης αξιοπρεπών συνθηκών στους χώρους προσωρινής διαμονής.


Ο Δήμαρχος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους τονίζοντας πως η συνάντηση αυτή αποτελεί την αφετηρία μιας συστηματικής συνεργασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. «Ο Δήμος Λέσβου, βρίσκει στο πρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, έναν ακόμα πολύτιμο σύμμαχο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.