"Ούλοι εμείς εφέντη" στο παλιό Εργατικό Κέντρο Λέσβου από το Στέκι Πολιτισμού Εργαζομένων, Ανέργων, Σπουδαστών

Η επιτροπή για το Στέκι Πολιτισμού Εργαζομένων, Ανέργων, Σπουδαστών θα προβάλει, την Τρίτη 9 Ιουνίου στο παλιό Εργατικό Κέντρο, Κομνηνάκη 43,την ταινία "Ούλοι εμείς εφέντη"



Η ταινία παρακολουθεί την πορεία μιας οκταμελούς ομάδας ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Ικαρία το διάστημα 1949-1955. Οι ήρωες της ταινίας παραμένουν στο νησί χωρίς να παραδώσουν τα όπλα, αντιμετωπίζουν το ανθρωποκυνηγητό των χωροφυλάκων και κρύβονται χάρη στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά των κατοίκων του νησιού.

Η ταινία, κράμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, κριτικού ρεαλισμού και ποιητικής ευαισθησίας, "αναβιώνει" μια πραγματική ιστορία: Στα τέλη του Εμφυλίου, μια ομάδα οκτώ διωκόμενων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και εξορίστων στην Ικαρία, "ερμηνεύει", σύμφωνα με τις δικές της καταβολές και τις σκληρές συνθήκες του αγώνα της στο νησί καθώς κυνηγιέται από τα τοπικά όργανα της Χωροφυλακής, συνεχώς και για έξι χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου, την κομματική απόφαση "το όπλο παρά πόδα". Η ομάδα που κρύβεται σε απρόσιτες βουνοκορφές, σε παραθαλάσσιες βραχοσπηλιές, σε σπίτια του πατροπαράδοτα αριστερού αυτού νησιού, που βοηθιέται από μεγάλους και παιδιά, που αυτοδιδάσκεται αλλά και διδάσκει τι σημαίνει ακλόνητη πίστη στα σοσιαλιστικά ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκαν όλα τα μέλη της, τι σημαίνει στην πράξη κομμουνιστική αλληλεγγύη, πειθαρχία, καθήκον, αυτοθυσία, τι σημαίνει να μάχεσαι και το σαράκι της καχυποψίας συντρόφου κατά συντρόφου, γίνεται η έγνοια σχεδόν όλων των κατοίκων και ο "θρύλος" του νησιού.

Το σημειώσαμε ήδη. Δεν πρόκειται για θρύλο. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στην Ικαρία, με γνωστούς κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που, και όταν μετά από μύρια εμπόδια και βάσανα κατάφεραν να φυγαδευτούν από το νησί, πήραν τον πικρό "δρόμο" της εξορίας και της αναγκαστικής υπερορίας.

Η πραγματοποίηση της ταινίας του Ικαριώτη Λεωνίδα Βαρδαρού -ταινία αγάπης για το νησί του, τους ανθρώπους του, τους αγώνες του, ταινία πολιτικοϊστορικού προβληματισμού για μια ιστορική περίοδο "απαγορευμένη" για τα κινηματογραφικά μας πράγματα- έγινε "υπόθεση" όχι μόνο εξήντα επαγγελματιών ηθοποιών και ερασιτεχνών, αλλά πλήθους κατοίκων του νησιού, που συμμετείχαν στα γυρίσματα, ερμηνεύοντας τη "συλλογική φιγούρα" του ικαριώτικου λαού στα εμφυλιακά και "πέτρινα χρόνια".

Να θυμίσουμε ότι η ταινία είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ και ανεξάρτητων παραγωγών, ενώ είχε την υποστήριξη του δήμου Χαλανδρίου, της ΤΑ της Ικαρίας - και κυρίως την πολύπλευρη υποστήριξη των κατοίκων του νησιού.

Το σενάριο είναι των Βασίλη Χατζηβασιλείου - Λεωνίδα Βαρδαρού, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, η φωτογραφία του Γιάννη Βαλερά,η σκηνογραφία- ενδυματολογία του Τάσου Διακομανώλη, ο ήχος του Κώστα Πουλαντζά, η διεύθυνση παραγωγής της Μαίρης Οικονομίδου, το μοντάζ του Ανδρέα Ταρνανά. Τα βασικά πρόσωπα, με εξαίρετες αποδόσεις, υποδύονται οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Περικλής Μουστάκης, Αλέκος Ουδινότης, Γιάννης Τσικής, Αντώνης Μοϊμπατζής, Αντώνης Βλησίδης, Φωτεινή Μελετέα, Θοδωρής Γράψας, Δημήτρης Γεννηματάς, Τάκης Χρυσούλης, Κατερίνα Καραγιάννη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ρήγας Αξελός, Θανάσης Σκαρλίγκος, Κατερίνα Παπλωματά, Στέλιος Γούτης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ανδρέας Βαρούχας, Κυριάκος Κατριβάνος, Νίκος Λύτρας, Δημήτρης Μπικιρόπουλος, Νίκος Μόσχοβος, Δημήτρης Κανέλλος, Μιχάλης Θεοδώρου, Τάσος Αναγνώστου, Παντελής Μπατάγιας, Τάσος Κοντραφούρης, Δώρα Στηλιανέση, Μοσχούλα Μοσχοπούλου, Νίκος Μαυροειδής, κ. ά.


*παρουσίαση από τον Ριζοσπάστη  21-1-1999