Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Δημοτικές εταιρείες: δημιουργική χειραφέτηση ή πολιτική κηδεμονία;»

Δημοτικές εταιρείες: δημιουργική χειραφέτηση ή πολιτική κηδεμονία;


Πριν λίγες ώρες πληροφορηθήκαμε την παραίτηση του Προέδρου της ΑΔΕΛ, κ. Χατζηχρήστου, με σαφείς αιχμές εκ μέρους του για (προφανώς απαράδεκτες) παρεμβάσεις στη λειτουργία της επιχείρησης, από τον Δήμαρχο κ. Γαληνό. Η κατηγορία είναι σοβαρή. Απαιτούμε από τον παραιτηθέντα Δημοτικό Σύμβουλο να προβεί άμεσα, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, σε πλήρη απολογισμό του έργου του στην ΑΔΕΛ, τεκμηριώνοντας λεπτομερώς και την παραπάνω καταγγελία.

Μόλις εχθές,στο Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε με τα σχόλιά μας για τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, είχαμε αναφερθεί σε μια τακτική της Δημοτικής Αρχής Γαληνού, την οποία θεωρούμε παρωχημένη και τουλάχιστον ανεπαρκή για τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Μιλήσαμε για την προσπάθεια πατροναρίσματος των οργάνων που ο Δήμος διαθέτει για τη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών, σε διάφορους τομείς. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εκφράσαμε αυτή μας την ανησυχία. Από την αρχή της θητείας μας, έχουμε πολλές φορές επικρίνει τον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας επιτροπών, Νομικών Προσώπων και Εταιρειών του Δήμου. Εξάλλου, πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει ένας σοβαρός διάλογος ως προς τον πραγματικά αναπτυξιακό ρόλο αυτών των εταιριών και την αναγκαιότητα ύπαρξης καθεμιάς από αυτές.

Η σύγχρονη πολιτική, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, οφείλει να ασκείται εξωστρεφώς και με θάρρος. Οι αιρετοί πρέπει να προσκαλούν ανθρώπους με κατάρτιση και εμπειρία, να τους εμπιστεύονται καίρια πόστα και να τους χειραφετούν, διατηρώντας βεβαίως τον επιτελικό και ελεγκτικό τους ρόλο, επί του αποτελέσματος. Να γνωρίζουν, να υποστηρίζουν και να ελέγχουν δηλαδή, όχι να κηδεμονεύουν.


Πρόθεση όλων εμάς των Ενεργών Πολιτών είναι η καλλιέργεια της συμμετοχής χωρίς φόβο, με ανοιχτό μυαλό, διάλογο και προτάσεις που θα λαμβάνονται υπόψη, κάτι που θα δώσει τέλος στην υπάρχουσα κουλτούρα αποκλεισμών και υπονόμευσης που κυριαρχεί, εδώ και χρόνια, στην τοπική μας αυτοδιοίκηση.