Τοποθέτηση παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή για την σύσκεψη που έγινε για τον τουρισμό στη Λέσβο

Τοποθέτηση της Μαρίας Νικολάρα, περιφερειακής συμβούλου Βορείου Αιγαίου, με την παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, στη σύσκεψη που έγινε για τον τουρισμό στη Λέσβο στις 17 Ιουνίου 2015


18 Ιουνίου 2015

Για την παράταξή μας, Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον εξετάσουμε πολύ σοβαρά. Άποψη και θέση μας είναι ότι ο τουρισμός και το προϊόν που προσφέρει προέρχεται από το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας, γι’ αυτό και τα οφέλη του πρέπει να διανέμονται ισότιμα. Σ’ αυτήν τη συζήτηση θα έπρεπε να είναι παρόντες όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό (υπάλληλοι, σερβιτόροι, καμαριέρες κ.λπ.) αν θέλαμε να συζητήσουμε το θέμα στην ουσία του, αν θέλαμε να συζητήσουμε πραγματικά για την τουριστική ανάπτυξη.

Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι ο τουρισμός είναι ανθρωποκεντρικός, παράγεται και καταναλώνεται από ανθρώπους. Δυστυχώς, η συνάντηση περιορίζεται ουσιαστικά στην τουριστική προβολή, που είναι μέρος του τουριστικού προϊόντος. Δεν υπάρχουν προτάσεις για το θέμα της ανάπτυξης και μάλιστα σε βάθος χρόνων, έτσι που να μπορούμε να τοποθετηθούμε και να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας. Δεν γίνεται μια συζήτηση για το πώς θα δημιουργήσουμε αυτήν την υποδομή έτσι που να μην είναι εκτεθειμένος ο τουρισμός στη Λέσβο και τα νησιά μας γενικά, στους διάφορους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να φέρει η κάθε χρονιά. Δεν έχουμε μιλήσει για το πώς θα προβάλουμε τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων των νησιών μας (π.χ. αναπτυγμένη εθελοντική δράση σε τομείς όπως η δασοπροστασία-δασοπυρόσβεση, ανθρωπιστική δράση ομάδων των νησιών μας για την κοινωνία της κρίσης και τους μετανάστες) για να προσελκύσουμε αντίστοιχες ομάδες απ όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας το τουριστικό ρεύμα και μετατρέποντας θέματα που σήμερα προβάλουν ως μειονεκτήματα και απειλές του τουρισμού σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Δεν συζητάμε, επίσης, γιατί απέτυχε το εγχείρημα του «Λεσβιακού πρωινού» και πώς θα ήταν αν η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα θα μπορούσε να δίνει επάρκεια και ανταγωνιστικότητα σε όλα τα προϊόντα, έτσι που όλα τα είδη που θα κατανάλωναν οι επισκέπτες μας να είναι τοπικά. Προφανώς σήμερα δεν υπάρχει χρόνος γι αυτή τη συζήτηση, η οποία όμως επιβάλλεται να γίνει. Θίγω απλώς μερικά ζητήματα για προβληματισμό.

Φυσικά η τουριστική προβολή είναι ένα κομμάτι που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά για να έχουμε τουριστική ανάπτυξη δεν πρέπει να ξεκινάμε την συζήτηση από κει.

Σχετικά με το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους Δήμους αλλά και όλους τους φορείς και την κοινωνία για την δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης- Προβολής, προφανώς και είναι μια ενέργεια που θα συμβάλλει και σαν τέτοια θα πρέπει να τη δούμε με καλή διάθεση απ όλες τις πλευρές, με πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας και με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου σαν ομπρέλα σε αντίστοιχες δράσεις σε όλα τα νησιά. Αυτός είναι και ο ρόλος της. Η συνεργασία των φορέων, οι συνέργειες ανάμεσα σε όλες τις παραγωγικές τάξεις, χωρίς ηγεμονισμούς και η ανάδειξη του φυσικού τοπίου, του πολιτισμού και της γλώσσας μας, των μνημείων μας, της αγροτικής παραγωγής, η κοινωνικοποίηση του τουριστικού προϊόντος και ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που να εξαρτάται και να βασίζεται κυρίως στους ανθρώπους του τόπου μας, θα φέρει αποτελέσματα. Μαζί με όλα αυτά θα συμβάλλει, επίσης, και η ανανέωση όχι κατ ανάγκη των προσώπων αλλά κυρίως των αντιλήψεων.