Μήλον της έριδος το κάστρο Μυτιλήνης για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού-Στα μαχαίρια Δήμος και αρχαιολογία

Σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των εκδηλώσεων του “Λεσβιακού Καλοκαιριού 2015” στη Μυτιλήνη


Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2015, η τοπική υπηρεσία της αρχαιολογίας έχει διαθέσει τους χώρους του Κάστρου Μυτιλήνης και Μήθυμνας σε πολλούς φορείς και ιδιώτες, ενώ νέες προϋποθέσεις θέτει και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκαλούν την άμεση αντίδραση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Κ. Αστυρακάκη.


Τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι διάφορες εκδηλώσεις των ιδιωτών, είθισται να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού, ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη πολλών άλλων χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Κ. Αστυρακάκης υπογραμμίζει ότι αποκλειστικά υπεύθυνο για την έγκριση του προγράμματος του Λεσβιακού Καλοκαιριού είναι το ΚΑΣ στην Αθήνα και το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Έπρεπε να πληροφορήσουν τον προϊστάμενο της αρχαιολογίας οι συνεργάτες του, πως τα αιτήματα συλλόγων, φορέων και ιδιωτών προς το Δήμο αρχίζουν και έρχονται από τον Δεκέμβριο, οπόταν ουσιαστικά αρχίζει και η προσπάθεια εξασφάλισης ποιοτικών θεατρικών και μουσικών σχημάτων και η οργάνωση του «Λεσβιακού Καλοκαιριού», η οποία ολοκληρώνεται κάθε χρόνο το Μάιο και κατατίθεται στο ΚΑΣ για έγκριση, δυο ολόκληρους μήνες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.

Πιστεύουμε πως εξαιτίας κακής πληροφόρησης και μόνο από συνεργάτες, προσπαθεί να προκαταλάβει αποφάσεις του ΚΑΣ και να εκχωρήσει άδειες σε ιδιώτες για να χρησιμοποιήσουν τις εξέδρες του Δήμου, τα αποδυτήρια των καλλιτεχνών του Δήμου, τις τουαλέτες των καλλιτεχνών και του κοινού του Δήμου, τα καθίσματα του Δήμου, το κυλικείο του Δήμου, τις ηλεκτρολογικές, υδραυλικές  και αποχετευτικές εγκαταστάσεις του Δήμου, το φωτισμό του Δήμου.

Κακώς δεν έχουν ενημερώσει τον Προϊστάμενο  ότι από λάθος (θεωρώντας η υπηρεσία του ότι υπήρχε συγκατάθεση του Δήμου) δόθηκε άδεια σε ιδιώτη για μεγάλη συναυλία στο Κάστρο Μυτιλήνης πριν δύο χρόνια. Δεν γνωρίζει  ότι τότε έγιναν πρόχειρες κατασκευές εξεδράκια- στο αριστερό τείχος της Τάφρου. Ότι τοποθετήθηκαν καθίσματα στα τείχη. Ότι έπεσαν πέτρες από τα τείχη δίπλα σε πολίτες και κάποιον τον χτύπησαν  στο πόδι  και από μεγάλη τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δεν έχει τη γνώση και δεν μπορεί να περιφρουρήσει τέτοιες εκδηλώσεις η Αρχαιολογία,  γι' αυτό ο Δήμος εδώ και τριάντα χρόνια έχει την επιμέλεια των χώρων στο δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου, αναλαμβάνοντας την απόλυτη ευθύνη για την οργάνωση, ασφάλεια και παροχή υπηρεσιών, κατά την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.

Αυτός ο τριαντάχρονος θεσμός- το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα-  που προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες συμβάλλοντας σημαντικά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, δεν μπορεί να ακυρωθεί από πρόχειρες υποκειμενικές αντιμετωπίσεις.

Ο Δήμος και η αυτοδιοίκηση, βασικός πυλώνας  της δημοκρατίας που εκφράζει όσο κανένας άλλος θεσμός τις τοπικές κοινωνίες, απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό και την ανάλογη αντιμετώπιση.

Τους ιδιώτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσα στο συγκεκριμένο δίμηνο τους εντάσσει ο Δήμος εφόσον αποδεχθούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων που πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ποιότητα και συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.

ΓΕΝΝΑΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

Η συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι απαραίτητη, για να προωθήσουμε ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του τόπου αξιοποιώντας το δυναμισμό της ιστορικής παρακαταθήκης, των μνημείων  και της παράδοσης αυτού του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμαρχος Λέσβου ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα της Αρχαιολογίας και για την Κλοπεδή και για το Κάστρο Μυτιλήνης και για το Αρχαίο Θέατρο, για το οποίο μάλιστα, έχει δοθεί γενναία επιχορήγηση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν από την Αρχαιολογία εργασίες που αφορούν τόσο διερευνητικές τομές, όσο και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η καλή διάθεση για συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαία εμπιστοσύνη, είναι προϋποθέσεις για να υλοποιήσει ο Δήμος ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης εξωραϊσμού, αλλά και σύνδεσης του οικιστικού ιστού της πόλης με την ιστορία της. Για την αξιοποίηση, ανάδειξη και λειτουργία χώρων όπως είναι το Γενί Τζαμί, το Οθωμανικό Λουτρό, υπάρχει σχεδιασμός του Δήμου που ικανοποιεί τη δράση πολιτιστικών φορέων, αλλά και τις ανάγκες επισκεπτών, όπως επίσης υπάρχει σχεδιασμός για μια ορθολογική χρήση των σπιτιών του Κάστρου μακριά από πελατειακού τύπου προσεγγίσεις, που θα δημιουργεί στο χώρο μια μινιατούρα πολιτισμού με δράσεις που συνδέονται με την ιστορία και παράδοση του τόπου (κεραμική, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, λογοτεχνία- βιβλιογραφία κτλ) καθώς και χώρων ψυχαγωγίας με αυστηρές προδιαγραφές σε αισθητικό και υγειονομικό επίπεδο που θα αξιοποιεί και την όμορη πλατεία. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς υπήρχε ταύτιση απόψεων  με την  προκάτοχο προϊσταμένη Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η ίδια καλή συνεργασία και με το νέο Προϊστάμενο».

Πηγη ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ/ www.dimokratis.gr

Απάντηση Τριανταφυλλίδη για το Λεσβιακό Καλοκαίρι

Με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Πέμπτης 28ης Μαΐου 2015 της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου» με τίτλο: «Στον αέρα το Λεσβιακό Καλοκαίρι», που αφορά σε δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κώστα Αστυρακάκη σχετικά με τον κίνδυνο μη πραγματοποίησης του συνόλου των εκδηλώσεων του Λεσβιακού καλοκαιριού και με τη διαδικασία παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Στη μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία της με τον τέως Δήμο Μυτιλήνης και νυν Δήμο Λέσβου η πρώην αρμόδια 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ουδέποτε επέδειξε αρνητική στάση στο ζήτημα της παραχώρησης προσωρινής χρήσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του καθιερωμένου από τον Δήμο θεσμού του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

Ωστόσο, η παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων είναι μια διαδικασία που προβλέπει τη γνωμοδότηση του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, δηλαδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για την έγκρισή της υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις βασιζόμενες στην κείμενη Αρχαιολογική Νομοθεσία (Ν. 3028/2002, άρθρο 46, ΦΕΚ 1189/ Β/10-04-2012, ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011, άρθρο 8, παρ1 &2, άρθρο 11 και 648/Β/7-3-2012), για την οποία η πρώην αρμόδια 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε ενημερώσει επί σειρά ετών εγγράφως τον Δήμο Λέσβου.

    Με την ίδια νομοθεσία αναφαίρετο δικαίωμα στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μεμονωμένων μνημείων διατηρούν πολιτιστικοί σύλλογοι, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιώτες, εφόσον ο χαρακτήρας των εκδηλώσεων είναι ποιοτικός και δεν προσβάλλει την ιστορικότητα των προς παραχώρηση μνημείων.

    Τα αιτήματα για την παραχώρηση των μνημείων είναι επίσης γνωστό στους φορείς διοργάνωσης εκδηλώσεων ότι θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν, στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία οφείλει να διαβιβάσει αυτά στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και ακολούθως στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 

    Για το τρέχον έτος υπήρξαν αιτήματα από την ΕΤΑΛ, τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου αλλά και Πολιτιστικούς Συλλόγους και ιδιώτες για την παραχώρηση μνημείων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Εφορείας μας, μεταξύ άλλων του Κάστρου της Μυτιλήνης, του Φρουρίου του Μολύβου και του Τσαρσί Χαμάμ στη Μυτιλήνη. Τα αιτήματα υποβλήθηκαν στην Εφορεία, ήδη από τις αρχές του έτους και διαβιβάστηκαν άμεσα στην Κεντρική Υπηρεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., όπως προβλέπεται από την προαναφερθείσα Νομοθεσία. 

    Όσον αφορά στο αίτημα του Δήμου Λέσβου, το οποίο περιήλθε στην Υπηρεσία μας τον μήνα Μάιο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.


    Αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι την ανησυχία του Δήμου Λέσβου για το μέλλον των εκδηλώσεων του τρέχοντος έτους θέλουμε να τονίσουμε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου δεν είναι αντίθετη ούτε αρνητική προς τις ποιοτικές εκδηλώσεις του Δήμου. Ωστόσο, οφείλει να αντιμετωπίζει στο πνεύμα της ισονομίας συνολικά τα αιτήματα που περιέρχονται σε αυτή για την παραχώρηση χώρων εν προκειμένω χωρίς να παρεκκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία με κύριο και πρώτιστο μέλημά της την προστασία των μνημείων.


ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ «Σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των εκδηλώσεων του “Λεσβιακού Καλοκαιριού 2015”»

Σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα των εκδηλώσεων του “Λεσβιακού Καλοκαιριού 2015” στη Μυτιλήνη και εν προκειμένω στο ανοιχτό θέατρο του Κάστρου και επειδή πρέπει άμεσα να δοθεί λύση προκειμένου να έχουμε μία άρτια διοργάνωση στην πόλη μας κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Εδώ και δεκαετίες, σε όλες τις πόλεις που διοργανώνονται καλοκαιρινές εκδηλώσεις εντός αρχαιολογικών χώρων υπό μορφή festivals, τον πλήρη συντονισμό και τη διοργάνωσή τους ασκεί ο αντίστοιχος Δήμος (βλ. Καβάλα, Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, κ.α.). Ο οιοσδήποτε ιδιώτης ή φορέας επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία πολιτιστική εκδήλωση, είναι υποχρεωμένος a priori να έρχεται σε απευθείας επαφή και συνεννόηση μόνο με τον ΕΝΑ διοργανωτή.   

Αυτό συμβαίνει, εκτός όλων των άλλων, για λόγους καθαρά πρακτικούς, που άπτονται της κοινής λογικής και των στοιχειωδών αρχών οργάνωσης. Είναι φύσει αδύνατον, να προγραμματίζονται “μαζικές” παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού από κάποιο Δήμο και εμβόλιμα να εισχωρούν και άλλες εκδηλώσεις, χωρίς να το γνωρίζει ο κατεξοχήν συντονιστικός φορέας.    

Στην περίπτωση του φετινού “Λεσβιακού Καλοκαιριού”, πώς είναι δυνατόν να προγραμματίζει η Διεύθυνση Πολιτισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη τη διοργάνωση όλου του φεστιβάλ που διαρκεί δύο και πλέον μήνες και παράλληλα να προγραμματίζονται και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από την Αρχαιολογία;   

Είναι ηλίου φαεινότερο και προφανέστατο, ότι όταν υπάρχουν δύο συντονιστικά όργανα, θα δημιουργηθούν αναπόφευκτες έριδες και τριβές, κυρίως λόγω της ταυτόχρονης διάθεσης του χώρου σε δύο ενδιαφερόμενους. Κι΄ ύστερα, οι εμβόλιμες εκδηλώσεις, πού θα εντάσσονται; Δεν θα ανήκουν στο “Λεσβιακό Καλοκαίρι”; Και από ποιόν θα “εξυπηρετούνται”, αφού όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονται από το Δήμο;     

Εκτός κι’ αν συμφωνήσουμε όλοι σ’ αυτόν τον τόπο, ότι ο Δήμος θα παραιτηθεί της διοργάνωσης των εκδηλώσεων και θα τις αναλάβει καθ’ ολοκληρία και στο σύνολό τους η Αρχαιολογία. Θα ήταν … μια εφικτή λύση. Άλλωστε στη Λέσβο ζούμε. Θα μπορούσαμε να το δούμε …ακόμα κι’ αυτό.

Πάνος Μιχ. Πίτσιος

Πρόεδρος Μυτιλήνης