20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σήμερα, 20 Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Ως Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2000, και γιορτάσθηκε για πρώτη φορά, ένα χρόνο μετά, το 2001, και με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων».


Η συγκεκριμένη Συνθήκη προέβλεπε τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που είχε ως αποστολή της να συμβάλει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β” Παγκόσμιου Πολέμου.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, κι έχει τιμηθεί, μάλιστα, για το έργο της 2 φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ποια άτομα θεωρούνται πρόσφυγες;

Είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, λόγω του βάσιμου φόβου τους ότι θα εκδιωχθούν είτε για θρησκευτικούς, είτε για πολιτικούς, ή για φυλετικούς/εθνικότητας λόγους, ή εξαιτίας της συμμετοχής τους σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.

Στις μέρες μας, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η 20η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έρχεται να υπενθυμίσει τα εκατομμύρια ανθρώπων που ξεριζώνονται εξαιτίας της βίας και των πολεμικών συρράξεων. Σε δεκάδες περιοχές του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, γυναίκες και μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, θύματα της μισαλλοδοξίας, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Η χώρα μας παραμένει βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, οι οποίοι στην συντριπτική πλειονότητα, καταφθάνουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ, χωρίς στοιχειώδη κοινωνική προστασία, οδηγούνται στην περιθωριοποίηση, τροφοδοτώντας τα τελευταία χρόνια κοινωνικές εντάσεις, φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και ενίσχυσης του εκφασισμού.

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής των Προσφύγων που θεσπίστηκαν με σκοπό να παραλαμβάνουν, να εξετάζουν και να αποφασίζουν τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα μας, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, έχουν συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών σε σχέση με το παρελθόν, όπου την αρμοδιότητα είχε η αστυνομία.

Παρ΄όλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Περιφέρεια, ιδιαίτερα στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές, αφού η υπηρεσία απουσιάζει από τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ακόμα όμως και στις κεντρικές υπηρεσίες, που κατατίθεται η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων, συνεχίζονται οι ολονύκτιες ουρές και οι μεγάλες καθυστερήσεις με συνέπεια, οι αιτούντες άσυλο να κινδυνεύουν να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Η συνδρομή σε πρόσφυγες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν είναι πράξη αλληλεγγύης, ούτε φιλανθρωπία. Είναι συμβατική υποχρέωση ενός κράτους Δικαίου, όπως αυτή απορρέει από τις Διεθνείς Συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για την μετανάστευση με σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δυστυχώς, η συνεχής άρνηση των Υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για ποσοτική κατανομή 40.000 αιτούντων άσυλο από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυσκολία του εγχειρήματος και θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιακές Αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πολιτισμού μας.


Μαρία Γιαννακάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος, Επικεφαλής «Παρέμβαση για την Αττική»
Γιάννης Σπιλάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο»
Βασίλης Τραϊφόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής «Γνώση και Συνεργασία» (Αν.
Μακεδονία-Θράκη)