2ο Σεμινάριο Διεύθυνσης και Χορωδιακού Τραγουδιού -20-24 Ιουλίου 2015 Μυτιλήνη

Το 2ο Σεμινάριο Διεύθυνσης και Χορωδιακού Τραγουδιού διοργανώνεται φέτος ύστερα από επιθυμία όσων παρακολούθησαν τα «Χορωδιακά Εργαστήρια στο Βόρειο Αιγαίο» το περασμένο καλοκαίρι.


Η πρώτη αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2014 σε Χίο και Μυτιλήνη στα πλαίσια του «Πελάγους Πολιτισμού» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έπειτα από πρόταση του μαέστρου Αντώνη Βερβέρη και με φορέα υλοποίησης τη Χορωδία Μυτιλήνης «Νίκος Σκαλκώτας».

Tα εργαστήρια, στα οποία δίδαξε αφιλοκερδώς η Dr Therees Hibbard, κρίθηκαν ως ιδιαίτερα επιτυχημένα τόσο από ποιοτικής όσο και ποσοτικής άποψης, αφού τα παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα (μαέστροι, χορωδοί και εκπαιδευτικοί), πολλοί εκ των οποίων επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη και τη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας για χάρη των εργαστηρίων. Ήδη πριν τελειώσουν τα εργαστήρια έγινε σαφής η επιθυμία των συμμετεχόντων όσο και της καθηγήτριας να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο το καλοκαίρι του 2015 στη Μυτιλήνη. Ύστερα από συνεννόηση μαζί της η περίοδος που ορίσθηκε να γίνει το φετινό σεμινάριο είναι από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου.

Την ευθύνη για τη φετινή διοργάνωση φέρει το Κέντρο Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου και η Χορωδία Animato Μυτιλήνης. Βασικός μας στόχος είναι η καθιέρωση του σεμιναρίου ως θεσμού που θα επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι και που θα προσφέρει στην ποιοτική ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού στη Λέσβο, αλλά και που σταδιακά θα αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, όπως είναι το όραμα της Dr Hibbard

Περιγραφή

Η επιμόρφωση μαέστρων και χορωδών οδηγεί στη συνεχή ανάπτυξη επιπέδου των χορωδιών μας και όχι μόνο. Όπως φάνηκε από την προηγούμενη διοργάνωση εκτός από μαέστρους και χορωδούς τα εργαστήρια παρακολούθησαν και δεκάδες μουσικοεκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό στο εργαστήρι θα καλυφθούν και φέτος θέματα διδασκαλίας όχι μόνο ενηλίκων χορωδών αλλά και παιδιών και εφήβων.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου η Dr. Therees Hibbard θα παρουσιάσει τη μέθοδο διδασκαλίας χορωδίας, γνωστή ως BodySinging, την οποία η ίδια έχει αναπτύξει συνδυάζοντας στοιχεία χορού και κίνησης με το χορωδιακό τραγούδι. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει καθημερινά μία πρωινή και μία απογευματινή συνάντηση στις οποίες θα περιλαμβάνονται διαλέξεις σχετικά με τη χορωδιακή τεχνική, ανοιχτές πρόβες με χορωδία παιδιών και ενηλίκων, καθώς και μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας για τους ενδιαφερόμενους μαέστρους. Το σεμινάριο θα κλείσει με μία ανοιχτή στο κοινό συναυλία στην οποία θα διευθύνουν η διδάσκουσα και οι συμμετέχοντες επιμορφούμενοι μαέστροι.

Τα μαθήματα θα λάβουν χώρα στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με ανατροφοδότηση (feedback) που λάβαμε από τους περσινούς συμμετέχοντες και σε συνεννόηση με τη διδάσκουσα, η περίοδος του εργαστηριού θα επεκταθεί φέτος από τρεις σε πέντε μέρες.
Η γλώσσα του σεμιναρίου είναι η Αγγλική ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις σε όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Κόστος συμμετοχής

Ο διοργάνωση στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά της διδάσκουσας και των συμμετεχόντων. Εξαιτίας της έλλειψης επιχορηγήσεων και χορηγιών, για την κάλυψη των εξόδων του σεμιναρίου έχουν ορισθεί δίδακτρα στις εξής δύο κατηγορίες: 70€ για χορωδούς και 120€ μαέστρους. Το κόστος συμμετοχής προσπαθήσαμε να είναι χαμηλό (ειδικά αν το συγκρίνουμε με αντίστοιχα σεμινάρια διάρκειας 5 ημερών) αφού η όλη μας προσπάθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση κερδοσκοπικό ή εμπορικό χαρακτήρα. Εξάλλου η Dr Hibbard επιθυμεί και φέτος να προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς κάποια αμοιβή.

Διαμονή

Για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, έχουμε έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα μας δώσουν πακέτα τιμών. Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διανύουμε, όσοι φίλοι το επιθυμούν και το δηλώσουν μπορούν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε σπίτια μελών της χορωδίας Animato. Σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές και άνεργους.

Πληροφορίες

Το κείμενο αυτό αποτελεί την πρώτη ανακοίνωση του σεμιναρίου. Στη συνέχεια θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με το ημερήσιο πρόγραμμα του σεμιναρίου, το ρεπερτόριο που θα διδαχθεί και πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν προετοιμάσει, πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση και τη διαμονή στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο πληρωμής των διδάκτρων. Στο τέλος του αρχείου αυτού θα βρείτε την αίτηση συμμετοχής, την οποία μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε ακόμη και τώρα, και θα έρθουμε εμείς σε επαφή μαζί σας όταν έχουμε περισσότερα στοιχεία, κυρίως για τον τρόπο πληρωμής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Αντώνη Βερβέρη, πρόεδρο του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου και μαέστρο της Χορωδίας Animato.

τηλ. 6976087969 / email: antonis_ververis@yahoo.com

Πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο διδασκαλίας BodySinging της Dr Hibbard μπορείτε να βρείτε στα εξής βίντεο:



Βιογραφικά

Therees Hibbard

Η Therees Hibbard είναι Επίκουρη Καθηγήτρια χορωδιακής μουσικής στο University of Nebraska-Lincoln των ΗΠΑ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια σε Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και πρόσφατα στο Χόνγκ Κόνγκ και το Ομάν. Η έρευνα της πάνω στη διδασκαλία χορωδιών μέσω της κίνησης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας διδακτικής προσέγγισης που η ίδια έχει ονομάσει “BodySinging”. Ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία σαν τραγουδίστρια και χορεύτρια στο μουσικό θέατρο πριν αρχίσει τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι και τη διεύθυνση. Έχει τραγουδήσει για συνθέτες και μαέστρους όπως ο Aaron Copland, ο Helmuth Rilling, και ο Mistlav Rostropovich, ενώ συμμετείχε  στην πρώτη εκτέλεση έργων των Arvo Pärt και Krystof Penderecki στο Carnegie Hall υπό τη διεύθυνση του  Rostropovich. Απέκτησε το πτυχίο της στη Χορωδιακή Μουσική Εκπαίδευση με δεύτερη ειδικότητα το χορό από το Longwood College, το Master της στο τραγούδι και τη διεύθυνση χορωδίας από το Colorado State University και το διδακτορικό της στη Φωνητική Εκπαίδευση και Διεύθυνση Χορωδίας από το University of Oregon.


Χορωδία Animato

Η Χορωδία Animato ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009 στη Μυτιλήνη και αποτελεί τμήμα του Κέντρου Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου.

Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει χορωδιακή μουσική από τον μεσαίωνα μέχρι και τα σύγχρονα avant garde μουσικά κινήματα, spirituals, musicals κ.α. Έχει εμφανισθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, το Θέατρο ΦΟΜ, το Αρχοντικό Γεωργιάδη και το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στη Χίο ενώ το 2013 δέχτηκε την τιμητική πρόσκληση από την Διεθνή Ακαδημία Μουσικής Αϊβαλίου (ΑΙΜΑ) να τραγουδήσει στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί στην πρώτη επίσημη εκδήλωση μετά την ανακαίνιση του ιστορικού ναού.

Το 2014 συμμετείχε ως "εργαστηριακή χορωδία" στα Εργαστήρια Χορωδιακής Μουσικής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε Μυτιλήνη και Χίο με την Dr Therees Hibbard, καθηγήτρια διεύθυνσης χορωδίας στο University of Nebraska-Lincoln των ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες του Δήμου Λέσβου, Παγγεραγωτικού Συλλόγου, Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων, Χορωδία Bocca Chiusa Σάμου, Παιδική Χορωδία Γρηγόρης Ρουσέλλης, Νεανική Χορωδία "Ταξιδευτές" Χίου, την Ορχήστρα ΜΣΕΘ/98ΑΔΤΕ, το Σύνολο Εγχόρδων Arpège και το Μουσικό Σχολείο Χίου.

Στα πλαίσια της χορωδίας λειτουργούν παιδικό και εφηβικό τμήμα, τμήματα ενηλίκων (μεικτό, γυναικείο, αντρικό, αρχαρίων), τμήματα μουσικής θεωρίας και φωνητικής τεχνικής. Όλες οι δραστηριότητες της χορωδίας είναι αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας και προσφοράς των μελών της.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της χορωδίας είναι ο Αντώνης Βερβέρης, σε συνεργασία με τους:

Ειρήνη Μανωλοπούλου, μουσική θεωρία
Κατερίνα Γιακουμή, μουσική θεωρία
Βλαδίμηρο Σιαμέτη, φωνητική τεχνική
Νίκη Κεραμέκη, συνοδεία πιάνου

*animato = μουσικός όρος: με κίνηση, με ψυχή

Διοργάνωση: Κέντρο Μουσικής Εκπαίδευσης και Πράξης Βορείου Αιγαίου, Χορωδία Animato Μυτιλήνης


Παρατηρήσεις

*Στο σεμινάριο όλοι συμμετέχουν ενεργά τραγουδώντας στη «Χορωδία του Σεμιναρίου» και παίρνοντας μέρος στις δραστηριότητες BodySinging της διδάσκουσας. Η διαφοροποίηση αφορά τη συμμετοχή στο μάθημα της διεύθυνσης (με την ανάλογη διαφορά ως προς τα δίδακτρα). Οι συμμετέχοντες στο μάθημα της διεύθυνσης πρέπει να έχουν προετοιμάσει το ρεπερτόριο που θα διευθύνουν και να έχουν φυσικά την επιθυμία να διευθύνουν την πάντα καλοπροαίρετη και υποστηρικτική χορωδία του σεμιναρίου. Για εκπαιδευτικούς που τους ενδιαφέρει η επιμόρφωση πάνω σε θέματα Χορωδιακής Εκπαίδευσης και τη μέθοδο BodySinging, αλλά δεν θέλουν να διευθύνουν προτείνεται να επιλέξουν «ΟΧΙ». Εξάλλου βεβαιώσεις θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτου κατηγορίας.

**Καλό είναι δηλωθεί έγκαιρα ώστε να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες. Σε περίπτωση μεγάλου ενδιαφέροντος για φιλοξενία σε σπίτια, προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές και άνεργους.


Να σταλεί στο email: antonis_ververis@yahoo.com