Μουσικός Διαγωνισμός Eurovision 2015 - Τελικός: Τα φαβορί και όσα πρέπει να ξέρετε

Ο Μουσικός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση.


Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της κρατικής της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί το δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στο διαγωνισμό συνήθως συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λατινική αλλά και Ροκ, Ραπ και Χέβη Μέταλ (Heavy Metal).

Κατά τη διάρκεια των ετών ο διαγωνισμός έχει μεταμορφωθεί από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε έναν θεσμό γιγαντιαίων διαστάσεων. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό και η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.

Η μορφή του διαγωνισμού έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, ωστόσο η κύρια μορφή του παραμένει η ίδια: Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπούνται από τραγούδια που πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά στο διαγωνισμό. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανό και ταυτόχρονα από την EBU σε όλες τις συμμετέχουσες (και όχι μόνο) χώρες. Μια χώρα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον τηλεοπτικό οργανισμό της που είναι μέλος της EBU. 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφού έχουν ερμηνευτεί όλα τα τραγούδια, υπάρχει η ψηφοφορία όπου η κάθε χώρα ψηφίζει τις υπόλοιπες και φυσικά δεν ψηφίζει το δικό της τραγούδι. Το τραγούδι που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής, ο συνθέτης και ο στιχουργός λαμβάνουν ένα βραβείο και η χώρα που εκπροσωπούν κερδίζει το δικαίωμα να διοργανώσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά (αν το επιθυμεί).

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή στα λεγόμενα Ενεργητικά Μέλη (Αctive members), σε αντίθεση με τα Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members) της EBU. Ενεργητικά μέλη είναι αυτά που τα όρια τους εμπίπτουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο, ή αλλιώς αυτά που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η EBU έκανε μία εξαίρεση το 2015 στην Αυστραλία και της επέτρεψε την συμμετοχή γιατί αναμεταδίδει χρόνια τον διαγωνισμό και με την αφορμή της 60ης επετείου του διαγωνισμού.

Για να συμμετέχει μια χώρα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το 1980 το Μαρόκο (χώρα της Βόρειας Αφρικής), το οποίο δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, συμμετείχε στο διαγωνισμό. Όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στο διαγωνισμό αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα με το έτος της πρώτης εμφανισής τους.

Στον τελικό διαγωνισμό της Βιέννης θ΄ ακουστούν 27 τραγούδια. 

Χωρίς τη διαδικασία ημιτελικού, αλλά απευθείας, πέρασαν Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και η Αυστραλία, η οποία μετέχει για πρώτη φορά ως καλεσμένη και μάλιστα πλασάρεται σε υψηλές θέσεις στα προγνωστικά. Ευνοημένες από τις ψήφους από τη χώρα της Ωκεανίας αναμένεται να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ελλάδα, λόγω των μεταναστών οι οποίοι διαμένουν εκεί. 

Χωρίς κλήρωση, αλλά με απόφαση της διοργανώτριας Αυστρίας καθορίστηκε η σειρά με την οποία θα εμφανιστούν οι χώρες στον τελικό της Εurovision 2015 σήμερα. Οι διαγωνιζόμενοι κληρώθηκαν απλώς στο πρώτο ή το δεύτερο μισό και η τηλεόραση της Αυστρία τους κατέταξε στη σειρά που θεώρησε πιο ενδεδειγμένη. Η παραγωγή ενέκρινε την σειρά εμφάνισης, με βάση την οποία η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 15η θέση, ενώ η Κύπρος στην 11η. 

Δείτε την τελική σειρά εμφάνισης των 27 χωρών του τελικού:

1. Σλοβενία
2. Γαλλία
3. Ισραήλ
4. Εσθονία
5. Ηνωμένο Βασίλειο
6. Αρμενία
7. Λιθουανία
8. Σερβία
9. Νορβηγία
10. Σουηδία
11. Κύπρος
12. Αυστραλία
13. Βέλγιο
14. Αυστρία
15. Ελλάδα
16. Μαυροβούνιο
17. Γερμανία
18. Πολωνία
19. Λετονία
20. Ρουμανία
21. Ισπανία
22. Ουγγαρία
23. Γεωργία
24. Αζερμπαϊτζάν
25. Ρωσία
26. Αλβανία
27. Ιταλία

Η εμφάνιση της Μαρίας Έλενας Κυριάκου στον ημιτελικό της Τρίτης



Πηγη www.newsit.gr