Βιογραφικό Σημείωμα: τα πιο συχνά λάθη! (Λίστα)

Δες στη λίστα που ακολουθεί ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος στη σύνταξη του βιογραφικού του σημειώματος, και που μπορεί να του στερήσουν ακόμη και την πιθανότητα μιας συνέντευξης εργασίας!


Γι’αυτό καλό είναι να τα έχεις υπόψιν σου ώστε να μπορέσεις να τα αποφύγεις!

1.Τα λάθη στη γραμματική, στο συντακτικό και τα ορθογραφικά λάθη:

Η αλήθεια είναι ότι άνθρωπος είσαι, κι αν σου έχει ξεφύγει ένας τόνος, ή ένα ορθογραφικό λάθος, προφανώς και δε σημαίνει ότι είσαι αναλφάβητος, αλλά όταν αυτή η μία, με δύο σελίδες του βιογραφικού σου σημειώματος είναι το μόνο πράγμα που έχει κάποιος υποψήφιος εργοδότης σου για σένα, και αυτό περιέχει οποιουδήποτε είδους τυπογραφικά λάθη, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό μειονέκτημα, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι σε περιεχόμενο το βιογραφικό σου.

2. Η έλλειψη keywords:

Αναλόγως με τη θέση εργασίας για την οποία καταθέτεις/αποστέλλεις το βιογραφικό σου σημείωμα κανονικά πρέπει να το προσαρμόζεις έτσι ώστε να δίνεις βαρύτητα σε κάποια keywords που να σχετίζονται με την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αν για π.χ. η θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεσαι έχει σχέση με τις πωλήσεις, καλό είναι να επισημάνεις, δίνοντας περισσότερες info εντός του βιογραφικού σου, όποιο σχετικό πρακτικό ή γνωστικό background έχεις σχετικό με το συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε πρόκειται για σεμινάρια/πτυχίο, είτε πρόκειται για προϋπηρεσία στις πωλήσεις, δίνοντας και μια σύντομη περιγραφή με επαγγελματική ορολογία, την οποία καλό είναι να έχεις με bold ένδειξη ώστε να λειτουργήσει ως keyword.

3. Η κακή δομή/οργάνωση:

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να χωρίζεται σε ενότητες. Να έχει δηλαδή μια συνοχή και μια λογική συνέχεια. Ένα τυπικό βιογραφικό σημείωμα συνήθως έχει στην αρχή τα προσωπικά σου στοιχεία, στη συνέχεια την επαγγελματική σου εμπειρία, την εκπαίδευση, τις ξένες γλώσσες, τις γνώσεις σε Η/Υ, τα σεμινάρια/παιχνίδια προσημείωσης και στο τέλος τα ενδιαφέροντά σου. Όλες οι προαναφερθείσες ενότητες πρέπει να έχουν τίτλο και καλή οργάνωση εντός της ίδιας θεματικής ενότητας. Να τηρείται δηλαδή σε σειρά χρονικής αλληλουχίας των γνώσεων/προσόντων σου από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό.

4. Πολύπλοκο με “φορτωμένη” εμφάνιση:

Στην προσπάθεια σου να κάνεις το βιογραφικό σου σημείωμα “θελκτικό” προς έναν εν δυνάμει εργοδότη, πρόσεξε μην κάνεις υπερβολές. Μην προσπαθήσεις δηλαδή, προς χάριν εντυπωσιασμού να το διακοσμήσεις με εικόνες για παράδειγμα, ή να χρησιμοποιήσεις γραμματοσειρές με καλλιγραφικά γράμματα. Στην περίπτωση του βιογραφικού σημειώματος αυτό που εκτιμάται πάντοτε είναι η απλότητα, η συντομία και η αυστηρότητα που αποπνέει, καθώς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να έχει ένα επαγγελματικό και σοβαρό στιλ.

5. Η συμπερίληψη άχρηστων πληροφοριών:

Στην προσπάθεια σου να το γεμίσεις, και να το κάνεις να φανεί πιο πλούσιο, πρόσεξε μη πέσεις στην παγίδα του να συμπεριλάβεις εντός του περιττές πληροφορίες για σένα, ή προσόντα σου που πλέον δεν ισχύουν, ή πράγματα που έχεις κάνει στο πολύ μακρινό σου παρελθόν.

6. Το να μοιάζει με περιγραφή συγκεκριμένης εργασιακής θέσης:

Άλλο ένα σύνηθες λάθος είναι το να έχεις διαβάσει την περιγραφή της θέσης που σε ενδιαφέρει, και να να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου τόσο πολύ στην συγκεκριμένη περιγραφή, ώστε να φανείς στους υποψήφιους εργοδότες σου “κομμένος και ραμμένος” για τις απαιτήσεις της. Αν το κάνεις θα το αντιληφθούν εύκολα και απλώς θα τους φανείς “too good to be true”.


Πηγη www.foititakos.gr