Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τη Γ.Γ της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR)

«Ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν είναι προνόμιο, αλλά αποτελεί μέτρο άρσης των ανισοτήτων.


Η Ρήτρα Νησιωτικότητας πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο και να μη μένει κενό γράμμα στον ευρωπαϊκό κανονισμό. Να αντιληφθούμε –σε Ελλάδα και Ευρώπη- ότι η νησιωτική Ελλάδα είναι μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος».

Αυτά δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στη συνάντησή της με τη Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR) κα. Ελένη Μαριάνου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η κα. Καλογήρου επισκέφθηκε την CPMR στα πλαίσια της προσπάθειας ενημέρωσης των ευρωπαϊκών φορέων για το ρόλο που τα ελληνικά νησιά μπορούν να έχουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά και επιβάλλουν την εφαρμογή πολιτικών σχεδιασμένων να άρουν τα γεωγραφικά και κοινωνικά εμπόδια που υφίστανται.

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της κοινής επιστολής που οι Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έστειλαν στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ για το θέμα της νησιωτικότητας και του μειωμένου ΦΠΑ.

«Το θέμα της νησιωτικότητας έχει απασχολήσει τη CPMR εδώ και καιρό και από το σχεδιασμό ακόμα της προγραμματικής περιόδου είχαμε ζητήσει να ισχύσει ένα ειδικό καθεστώς, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα εμπόδια που δημιουργεί η νησιωτικότητα, αλλά και θα αναδεικνύει τα σημαντικά πλεονεκτήματά της», δήλωσε η Γενική Γραμματέας της CPMR, κα. Μαριάνου.


Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στις Βρυξέλλες, η Περιφερειάρχης έχει συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών.