Πλημμύρισε με κόσμο η ύπαιθρος της Λέσβου.. για το έθιμο της πρωτομαγιάς (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Το έθιμο τιμήθηκε δεόντως και τη φετινή χρονιά. Στην ύπαιθρο επέλεξαν να «πιάσουν» το Μάη κάτοικοι της Λέσβου κάθε ηλικίας.

Στην Ελλάδα η Πρωτομαγιά έχει γίνει συνώνυμη με την αργία και τις αποδράσεις στην εξοχή, αφού εκτός όλων των άλλων, είναι και γιορτή της φύσης.  

Με εξορμήσεις στην εξοχή και με άφθονο φαγητό και ποτό γιόρτασαν την πρωτομαγιά οι Λέσβιοι.

Εκατοντάδες κόσμου με φορητές ψησταριές, εφοδιασμένοι με φαγητά και ποτά τίμησαν δέοντος το έθιμο της Πρωτομαγιάς στην ύπαιθρο.

Κάθε γωνιά στην εξοχή πλημμύρισε από κόσμο που έσπευσε με καλή παρέα να απολαύσει τη Μαγιάτικη φύση, να το γλεντήσει, και να χαρεί την ομορφιά που προσφέρει αυτή την εποχή η ύπαιθρος.

Από νωρίς το πρωί πολλά από τα ξέφωτα η παραλίες που διαθέτει η Λέσβος γέμισαν από κόσμο. Η εξοχή έσφυζε από ζωή με μικρούς και μεγάλους να τρέχουν να μαζέψουν αγριολούλουδα για να φιλοτεχνήσουν το Μαγιάτικο στεφάνι. Λίγο αργότερα τα κάρβουνα και τα ξύλα έλαβαν φωτιά για να ψήσουν κρεατικά που θα πλαισίωναν το μεσημέρι το τραπέζι.

Κάθε γωνία στην εξοχή κι ένα υπαίθριο γλέντι με κυρίαρχα σημεία τους Αγιους Αναργύρους στον Ασώματο, την Αχλαδερη, τα Βατερα, το Πλωμάρι, τον Πλακαδο, την Χαραμιδα κ.ά.

Χορός και τραγούδι με τη συνοδεία μιας κρύας μπύρας και το μεσημέρι φαγητό και χαλάρωση κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Εικόνες χαλάρωσης και ξενοιασιάς που απαιτεί το έθιμο της Πρωτομαγιάς. Εικόνες φολκλορικές που συναντάς στην ελληνική επαρχία. Εικόνες που σε συγκινούν και σε συναρπάζουν όταν τιμάς την παράδοση.

Βεβαία την τιμητική τους και φέτος είχε το beach Café-bar congas στον Μολυβο Λέσβου και το OXY CLUB στο δρόμο Πέτρας-Μολυβου, όπου ήταν κατάμεστα από κόσμο έως πολύ αργά το βράδυ. Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα opening του congas και του OXY με φωτογραφίες και βίντεο θα έχουμε σε λίγο. Επίσης και όλα τα beach bar που έκαναν χτες opening ήταν γεμάτα και στην Μυτιλήνη.

Το LesvosPost.com βρέθηκε στο πανέμορφο δάσος της Αχλαδερης, και αφού γιόρτασε την πρωτομαγιά με παραδοσιακό τρόπο και όλη την ομάδα του, κατέγραψε τα παρακάτω πλανά από τον κόσμο που διασκέδαζε.


Ρεπορτάζ-Φώτο Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)