Ελέγχους για την ποιότητα του νερού από την ΔΕΥΑΛ στην Λέσβο

Νέο κύκλο δειγματοληψιών και αναλύσεων του νερού ξεκινά η Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης (πρώην ΜΕΛΕΤΕΔΚ) με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την ΔΕΥΑΛ για όλη τη Λέσβο.


 Ήδη έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των ελέγχων για το επόμενο τετράμηνο, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ η Εταιρεία έχει αναλάβει την διενέργεια των αναλύσεων της ποιότητας του φυσικού αυτού αγαθού και στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δημοτική παράταξη “Ο Άλλος δρόμος” για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, που αποτελεί το ζητούμενο των δημοτών για να λάβουν γνώση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού που καταναλώνουν.

Οι δειγματοληψίες διενεργούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, πρωινές ώρες (μέχρι τις 12 το μεσημέρι), ενώ έκτακτες αναλύσεις μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Πρόκειται για μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις που διενεργούνται ανά Δημοτική Ενότητα, με βάση τον πληθυσμό κάθε οικισμού.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για το καλοκαίρι, περιλαμβάνει δειγματοληψίες στην Μυτιλήνη σε μηνιαία βάση, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες έχει ως εξής:

- Μάιος: Αγία Παρασκευή, Γέρα, Πολιχνίτος, Ερεσός, Άντισσα
- Ιούνιος: Μόλυβος, Καλλονή, Πέτρα, Πλωμάρι
- Ιούλιος: Αγιάσος, Θερμή, Μανταμάδος, Ευεργέτουλα
-Αύγουστος: Συμπληρωματικές δειγματοληψίες.


Στη Λήμνο, η Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης θα διενεργήσει ελέγχους καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψει με τον Δήμο, ενώ οι αναλύσεις στο νερό του Αγίου Ευστρατίου θα γίνουν αυτό τον μήνα.

Πηγη ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ / ΝΤΙΝΑ ΒΕΡΒΕΡΗ.