Άμεση Χημική και Μικροβιολογική ανάλυση της Μαρινας Μυτιλήνης-Πολλά τα προβλήματα από τον βιολογικό

Ενημερωτικό Δελτίο της επιτροπής Κατοίκων και Επαγγελματιών Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης.


Ενημερώνουμε τους συντοπίτες μας που συγκρότησαν με τις υπογραφές τους την Επιτροπή μας, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενο για τις παρακάτω εξελίξεις:

Μετά τον έλεγχο του Λιμεναρχείου στις εκβολές των αγωγών (27/03/2015) διαπιστώθηκε διοχέτευση αστικών λυμάτων στη θάλασσα και επεβλήθηκε πρόστιμο στη ΔΕΥΑΛ. Ήταν η πρώτη ελεγκτική αρχή που άσκησε, τις επιβαλλόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία αρμοδιότητές της, 13 χρόνια μετά την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού στη Μυτιλήνη.

Η ΔΕΥΑΛ ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Βαλσαμίδη (ύστερα από σχετικό του έγγραφο), καθώς και αντιπροσωπεία της επιτροπής μας για τις ενέργειές της. Στη συνέχεια ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έστειλε νέο έγγραφο στην ΔΕΥΑΛ ζητώντας περαιτέρω επεξηγήσεις για τις ενέργειές τους στα παρακάτω ζητήματα.

Είναι γεγονός ότι μετά τα συνεχή και τεκμηριωμένα υπομνήματα μας προς την ΔΕΥΑΛ και τις ελεγκτικές αρχές, γίνονται κάποιες ενέργειες που περιορίζουν τις επιπτώσεις, αλλά χωρίς την συνολική - οριστική λύση θα αποδειχθούν αποσπασματικές και ευκαιριακές.
Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ επωμίσθηκε τις συνέπειες από άλυτα προβλήματα που συσσωρεύθηκαν λόγω της αδράνειας των προηγούμενων Διοικήσεων, αλλά κάθε επιπλέον καθυστέρηση τα διαιωνίζει.

Εντοπίσθηκαν παράνομές συνδέσεις τον Ιούλιο του 2008, αλλά μόνιμοι και διαρκείς έλεγχοι δεν γίνονται όπως επιβάλουν οι Νόμοι.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΛ ισχυρίζονται ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν παράνομες συνδέσεις. Εάν είναι όντως έτσι τα πράγματα, διερωτόμαστε γιατί δεν ενημερώνουν εγγράφως και επισήμως τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τους ισχυρισμούς τους; Όσο δεν το πράττουν, δυστυχώς οι αμφιβολίες παραμένουν. Αυτή την εποχή (που δεν βρέχει) τα λύματα των Χαλίκων διοχετεύονται στο χωριστό δίκτυο του Βιολογικού Καθαρισμού και αφού μας λένε ότι δεν υπάρχουν παράνομες συνδέσεις, θα πρέπει οι αγωγοί να μην εκβάλουν αστικά λύματα στη θάλασσα. Ζητούμε από την ΔΕΥΑΛ και τις ελεγκτικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε Χημική και Μικροβιολογική ανάλυση και στις δύο εκβολές δεξιά και αριστερά της Μαρίνας καθώς και στην εκβολή ομβρίων στο τέλος της οδού Μίμη Γαληνού, για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

Αν δεν πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι άμεσα, έχουμε έννομο συμφέρον να τους κάνουμε εμείς με πιστοποιημένο εργαστήριο, ώστε να υπάρχουν επιτέλους αδιάσειστα στοιχεία, (τα οποία θα κοινοποιηθούν βεβαίως σε όλους τους αρμοδίους), που θα αποδεικνύουν πέρα από κάθε λογική αμφιβολία την πραγματική κατάσταση, κάτι το οποίο πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανένας από τους αρμοδίους.

Εδώ και 1,5 χρόνο ούτε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ούτε οι Ελεγκτικές αρχές μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν στα Υπομνήματά μας, για την λειτουργία ή μη του ξεχωριστού Βιολογικού Καθαρισμού του Νοσοκομείου, και την διάθεση των επεξεργασμένων (;) λυμάτων στον αγωγό που εκβάλλει δεξιά της Μαρίνας. Δηλαδή η εφαρμογή των Νόμων, και η άσκηση των επιβαλλόμενων αρμοδιοτήτων, δεν ισχύουν για όλους;

«Εγκρίθηκε» η μελέτη του έργου αγωγών στους δρόμους Καραπαναγιώτη και Σκαμανδρίου, αλλά πότε θα δημοπρατηθεί;

«Ολοκληρώθηκε» η μελέτη αγωγών ακαθάρτων των Χαλίκων, αλλά δεν εγκρίθηκε η οριστική ώστε να υποβληθεί πρόταση με προϋπολογισμό και Τεύχη Δημοπράτησης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ. Β. Αιγαίου. Ξαναφωνάζουμε ότι αν καθυστερήσουν κι άλλο δεν θα βρίσκουν μέτρο να το εντάξουν, λόγω χαμηλών πιστώσεων.

ΟΙ εκπλύσεις αγωγών, καθαρισμοί φρεατίων και τα «αποσμητικά» μέτρα (χημικής αποδόμησης οργανικής ύλης) πρέπει να γίνονται τακτικά σε μόνιμη βάση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι όποτε οξυνθούν τα προβλήματα.

Σχετικά με το εξίσου σοβαρό θέμα της συγκεντρωμένης λυματολάσπης στον προλιμένα, αλήθεια ποιες ήταν οι νόμιμες ενέργειες και η άσκηση αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου τα τελευταία 13 χρόνια; Πως και πότε θα καθαρίσουν την λυματολάσπη του πυθμένα που με την κίνηση των καραβιών ανεβαίνει στην επιφάνεια και ευωδιάζει τον αέρα;

Τα παραπάνω αιτήματα μαζί με έναν άξονα ενεργειών συνολικής–οριστικής λύσης θέσαμε και στην ΔΕΥΑΛ και στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και θα συνεχίσουμε προς κάθε αρμόδιο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ