Προτάσεις με ουσία από τον Δήμο Λέσβου για το Beach Street Festival- Πρόβλημα με το Λεσβιακό Καλοκαίρι που δίνεται σε ιδιώτες

Δυο σημαντικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Δήμου Λέσβου Κωνσταντίνος Αστυρακάκης.


Η μια αφορά το πρόβλημα που πρόεκυψε με το Λεσβιακό Καλοκαίρι 2015, το όποιο ύστερα από μεγάλη σκέψη φέτος θα το διοργανώσουν ιδιώτες και η δεύτερη ανακοίνωση έχει να κάνει για τα δημοσιεύματα, που αφορούν την διεξαγωγή του Beach Street Festival.

Λεσβιακό Καλοκαίρι 2015…σε ιδιώτες

Σχετικά με το αριθ. Πρωτ. 2877/19.05.2015 έγγραφο του Προϊσταμένου της Αρχαιολογίας αλλά και με την τοποθέτησή του στα «Νέα Της Λέσβου» της Πέμπτης 28/05/2015 σημειώνουμε τα εξής.

Δηλώνει στην εφημερίδα πως αποκλειστικά υπεύθυνο για την έγκριση του προγράμματος του «Λεσβιακού Καλοκαιριού»  είναι το ΚΑΣ στην Αθήνα και το Υπουργείο Πολιτισμού. Από την άλλη ο ίδιος βάζει προϋποθέσεις δικές του για την έγκριση και μας υποδεικνύει ακόμη και ποιες εκδηλώσεις πρέπει να βγάλουμε από το πρόγραμμά μας.

Από την μια μας ευχαριστεί για την συμβολή μας στην αντιμετώπιση του ζητήματος αποκατάστασης της σκηνής του Κάστρου Μολύβου (κάτι που γίνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα στο Κάστρο Μυτιλήνης) και από την άλλη αποφασίζει ο ίδιος για την παραχώρηση ιδιοκτησιακών στοιχείων του Δήμου σε ιδιώτες αφού μας καλεί να αλλάξουμε τις ημερομηνίες εκδηλώσεών μας επειδή οι αιτήσεις ιδιωτών προηγήθηκαν. Έπρεπε να τον πληροφορήσουν οι συνεργάτες του πως τα αιτήματα συλλόγων, φορέων και ιδιωτών προς τον Δήμο αρχίζουν και έρχονται από τον Δεκέμβριο, οπόταν ουσιαστικά αρχίζει και η προσπάθεια εξασφάλισης ποιοτικών θεατρικών και μουσικών σχημάτων και η οργάνωση του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» η οποία ολοκληρώνεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο και κατατίθεται στο ΚΑΣ για έγκριση, δυο ολόκληρους μήνες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ.
Πιστεύουμε πως εξαιτίας κακής πληροφόρησης και μόνο από συνεργάτες, προσπαθεί να προκαταλάβει αποφάσεις του ΚΑΣ και να εκχωρήσει άδειες σε ιδιώτες για να χρησιμοποιήσουν τις εξέδρες του Δήμου, τα αποδυτήρια των καλλιτεχνών του Δήμου, τις τουαλέτες των καλλιτεχνών και του κοινού του Δήμου, τα καθίσματα του Δήμου, το κυλικείο του Δήμου, τις ηλεκτρολογικές, υδραυλικές  και αποχετευτικές εγκαταστάσεις του Δήμου, το φωτισμό του Δήμου;

Κακώς δεν έχουν ενημερώσει τον Προϊστάμενο  ότι από λάθος (θεωρώντας η υπηρεσία του ότι υπήρχε συγκατάθεση του Δήμου) δόθηκε άδεια σε ιδιώτη για μεγάλη συναυλία στο Κάστρο Μυτιλήνης πριν δύο χρόνια. Δεν γνωρίζει  ότι τότε έγιναν πρόχειρες κατασκευές – εξεδράκια- στο αριστερό τείχος της Τάφρου. Ότι τοποθετήθηκαν καθίσματα στα τείχη. Ότι έπεσαν πέτρες από τα τείχη δίπλα σε πολίτες και κάποιον τον χτύπησαν  στο πόδι  και από μεγάλη τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δεν έχει τη γνώση και δεν μπορεί να περιφρουρήσει τέτοιες εκδηλώσεις η Αρχαιολογία,      γι’ αυτό ο Δήμος εδώ και τριάντα χρόνια έχει την επιμέλεια των χώρων στο δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου έχοντας την απόλυτη ευθύνη για την οργάνωση, ασφάλεια και παροχή υπηρεσιών, κατά την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων.

Αυτός ο τριαντάχρονος θεσμός- το μεγαλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα-  που προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες συμβάλλοντας σημαντικά και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, δεν μπορεί να ακυρωθεί από πρόχειρες υποκειμενικές αντιμετωπίσεις.
Ο Δήμος και η αυτοδιοίκηση, βασικός πυλώνας  της δημοκρατίας που εκφράζει όσο κανένας άλλος θεσμός τις τοπικές κοινωνίες, απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό και την ανάλογη αντιμετώπιση.

Τους ιδιώτες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον μέσα στο συγκεκριμένο δίμηνο τους εντάσσει ο Δήμος εφόσον αποδεχθούν τις προϋποθέσεις για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων που πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ποιότητα και συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.

Η συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείου Πολιτισμού είναι απαραίτητη για να προωθήσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου αξιοποιώντας τον δυναμισμό της ιστορικής παρακαταθήκης, των μνημείων  και της παράδοσης αυτού του τόπου. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμαρχος Λέσβου ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα της Αρχαιολογίας και για την Κλοπεδή και για το Κάστρο Μυτιλήνης και για το Αρχαίο Θέατρο, για το οποίο μάλιστα έχει δοθεί γενναία επιχορήγηση προκειμένου να πραγματοποιηθούν από την Αρχαιολογία εργασίες που αφορούν τόσο διερευνητικές τομές όσο και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου.

Η καλή διάθεση για συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός και η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι προϋποθέσεις για να υλοποιήσει ο Δήμος ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης –εξωραϊσμού αλλά και σύνδεσης του οικιστικού ιστού της πόλης με την ιστορία της. Για την αξιοποίηση, ανάδειξη και λειτουργία χώρων όπως είναι το Γενί Τζαμί, το Οθωμανικό Λουτρό υπάρχει σχεδιασμός του Δήμου που ικανοποιεί την δράση πολιτιστικών φορέων αλλά και τις ανάγκες επισκεπτών, όπως επίσης υπάρχει σχεδιασμός για μια ορθολογική χρήση των σπιτιών του Κάστρου μακριά από πελατειακού τύπου προσεγγίσεις, που θα δημιουργεί στο χώρο μια μινιατούρα πολιτισμού με δράσεις που συνδέονται με την ιστορία και παράδοση του τόπου (κεραμική, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, λογοτεχνία- βιβλιογραφία κτλ) καθώς και χώρων ψυχαγωγίας με αυστηρές προδιαγραφές σε αισθητικό και υγειονομικό επίπεδο που θα αξιοποιεί και την όμορη πλατεία. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς υπήρχε ταύτιση απόψεων  με την  προκάτοχο προϊσταμένη Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί η ίδια καλή συνεργασία και με τον νέο Προϊστάμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον οποίο ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία.
Ο Αντιδήμαρχος
Πολιτισμού – Τουρισμού
Δήμου Λέσβου
Κωνσταντίνος Αστυρακάκης

Beach Street Festival… με προτάσεις από το Δήμο Λέσβου

Σε απάντηση - ενημέρωση σχετικά με τα δημοσιεύματα, που αφορούν την διεξαγωγή του Beach Street Festival, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής.

Η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, με παρόντες εκπροσώπους της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, αποφάσισε ομόφωνα την ικανοποίηση της πλειονότητας των αιτημάτων της διοργανωτικής αρχής του φεστιβάλ. Αναλυτικότερα εγκρίθηκε:

η χρήση των τουαλετών της δημοτικής πλαζ σε 24ωρη βάση
η παραχώρηση του χώρου στην αλάνα μπροστά από τον φάρο της Φυκιότρυπας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μουσική σκηνή
η χρήση του δρόμου, που ξεκινά από την πλακόστρωτη πλατεία μέχρι την Φυκιότρυπα, ως πεζόδρομου, σε συνεργασία με την Τροχαία Μυτιλήνης και υπό την εποπτεία της Δημοτικής Αρχής και τέλος,
η άδεια λειτουργίας της μουσικής σκηνής να ισχύει για τις 9,19 & 11 Ιουλίου έως τις 04.00 π.μ

Αν θεωρείται μεμπτό ότι, για λόγους χρηστής διαχείρισης Σε και ίσης αντιμετώπισης, αποφασίστηκε να δοθεί στο Δήμο 5% επί των εισιτηρίων που αφορούν μόνο την εκδήλωση του κάστρου, κάτι που ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί, αλλά και ότι αρνηθήκαμε την χρήση καντίνας εντός του κάστρου, η οποία έχει παραχωρηθεί ήδη σε ιδιώτη, είναι απολύτως άδικο. Αντίθετα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, παραχωρήθηκε, κατ’ εξαίρεση, το δικαίωμα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο κάστρο, να πωλούνται παράλληλα με την επιχείρηση της καντίνας, προϊόντα των χορηγών του φεστιβάλ. Επίσης, προτάθηκε η αποκλειστική χρήση καντίνας από τους διοργανωτές του φεστιβάλ στον χώρο της Φυκιότρυπας.


Πιστεύουμε ότι, τέτοιες επουσιώδης λεπτομέρειες δεν αποτελούν ποτέ λόγο ακύρωσης οποιασδήποτε διοργάνωσης και πολύ περισσότερο ενός Φεστιβάλ που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός.