«Βούλιαξε» ο Μανταμάδος Λέσβου από κόσμο για χάρη του Αρχάγγελου Ταξιάρχη-Δείτε τι έγινε το διήμερο-Αποκλειστικά βίντεο και φωτογραφίες

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο 25/04 και Κυριακή 26/04/2015 οι εκδηλώσεις για την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Λέσβου.


Από την Πέμπτη χιλιάδες πιστών συνέρρεαν απ’ όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη και να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του, μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που πήγαιναν προς το χωριό Μανταμάδος ακόμα και με τα πόδια παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Παραμονή εορτής του Ταξιάρχη…υπό βροχή

Υπό βροχή λοιπόν και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες χιλιάδες πιστών το Σάββατο 25 Απριλίου ξεκίνησαν από όλα τα μέρη της Λέσβου για να πραγματοποιήσουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη του Μανταμαδου με τα πόδια και με ότι μέσο μπορούσε να φανταστεί κανείς (Γαϊδουράκια, άμαξες, άλογα, μηχανές, αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α).

Και φέτος εκατοντάδες πιστοί από τη Λέσβο αλλά και από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν με τα πόδια παρά τις κακές καιρικές συνθήκες  με προορισμό τον Μανταμάδο για να εκπληρώσουν το τάμα τους στον Ταξιάρχη.

Πραγματική λαοθάλασσα για άλλη μια χρονιά στο πανηγύρι του Ταξιάρχη.  Μεγάλος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών εκτός Λέσβου που ήρθαν στο νησί μας για να εκπληρώσουν το τάμα τους. 

Υπό βροχή χιλιάδες πιστοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να φιλήσουν την θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη.

Νέοι, ηλικιωμένοι, νεογέννητα, παιδιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας όλοι ήταν εκεί για να εκπληρώσουν το τάμα προς τον Αρχάγγελο Ταξιάρχη.

Η προσέλευση στον Μανταμάδο γινόταν και με Λεωφορεία του ΚΤΕΛ που από το Σάββατο παραμονή της πανήγυρης του Ταξιάρχη και όλο το βράδυ καθώς και την Κυριακή ανήμερα της πανήγυρης εκτελούνταν συνεχόμενα δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, καθώς η διοίκηση του ΚΤΕΛ όπως κάθε χρόνο διάθεσε όλο το στόλο της για το Μανταμάδο μάλιστα και με χαμηλή τιμή!

Να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρξε περιφορά του μόσχου και τεμάχισμα στο άυλειο χώρο της εκκλησιάς μετά την απαγόρευση, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου 25-04 πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Εσπερινός όπου τον παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου.

Στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν τα πρώτα «σφαγμένα κρέατα» στον αυλειο χώρο της εκκλησιάς όπου όλο το βραδύ μαγειρευόταν στα μεγάλα καζάνια το παραδοσιακό κισκετς, το όποιο και μοιράστηκε στους πιστούς την Κυριακή μετά και την καθιερωμένη λιτανεία.

Την Κυριακή των Μυροφόρων

Την Κυριακή των Μυροφόρων 26/04 ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου γιόρτασε την επέτειο των εγκαινίων του πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσόστομου αλλά και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου, παρουσία πολλών Αρχιερέων απ όλη την Λέσβο.

Στις 7:30 το πρωί τις Κυριακής πραγματοποιήθηκε  ο όρθρος ενώ αμέσως μετά στις 09:00 ακολούθησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 11:30 η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ γύρω από το Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως εψάλλει υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μηθύμνης κκ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιακώβου αλλά και των λοιπών προσκεκλημένων Αρχιερέων, τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

Οι επίσημοι που βρέθηκαν την Κυριακή στο Μανταμαδο πάρα πολλοί ανάμεσα σε αυτούς δέσποζε φυσικά το όνομα του Υφυπουργού Επικρατείας κ Κουίκ.

Επίσης την Κυριακή στην θεια λειτουργία και λιτανεία βρέθηκαν οι Αντιπερειφεριαρχες κ Κυτελης και κ Βαλσαμίδης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου κ Χατζηγιάννης, Διοικητές των σωμάτων ασφαλείας, ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, Βουλευτές του νομού Λέσβου κ.α.

Την λιτανεία συνόδευε η μπάντα της 98 ΑΔΤΕ και τιμητικό στρατιωτικό άγημα της μονάδας του Μανταμαδου.

Στο Μανταμάδο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε και η παραδοσιακή εμποροπανήγυρη, ο ρόλος της οποίας υπήρξε καίριος για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας, με τους μικροπωλητές να συγκεντρώνονται στον περίβολο του μοναστηριού.

Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας.

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Ο Ταξιάρχης Μανταμαδου εορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λέσβου.

Το LesvosPost.com βρέθηκε από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως και την Κυριακή το μεσημέρι στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα.

Το L.P ήταν το μοναδικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης που κατέγραψε με ευλάβεια το διήμερο των εκδηλώσεων στον Μανταμαδο Λέσβου.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ LesvosPost.com στα παρακάτω βίντεο..


ΒΙΝΤΕΟ 1

Στον Ταξιάρχη Μανταμαδου με τα πόδια-Προσκύνημα από την ουρά μέχρι το εσωτερικό του ναού και την θαυματουργή εικόνα του Ταξιαρχη.25-04-15


Βίντεο 2

Δείτε τις μας είπαν οι μικροπωλητές που συγκεντρώθηκαν και φέτος στον περίβολο του μοναστηριού-25/04-26-04-15


Βίντεο 3

Δείτε όλη την λιτανεία, το τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Σερρών και Μυτιλήνης Πορφυρίου του εκ Μανταμάδου και την ευλόγηση του παραδοσιακού κισκετς, επίσης δείτε το μοίρασμα του παραδοσιακού φαγητού στους εκατοντάδες πιστούς. 26-04-15Επιμέλεια οδοιπορικού στον Μανταμαδο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φώτο-Βίντεο: Μαριλένα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Εξωτερικοί συνεργάτες LesvosPost.com«ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»