Ανακοινώσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους μετανάστες από την Ένωση Πρ. Λιμενικού Σώμ. Λέσβου και την Ένωση Αστυνομικών Ν. Λέσβου

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους μετανάστες η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου και η Ένωση Αστυνομικών Ν. Λέσβου


Toν κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την παράνομη είσοδο στη χώρα μας μεταναστών κρούει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λέσβου - Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος.

Στην επιστολή επισημαίνουν ότι «μετά από ακόμα ένα Σαββατοκύριακο, όπου οι λιμενικοί που υπηρετούμε στο νησί της Λέσβου, υπερβάλαμε εαυτό και έχοντας σαφή εικόνα πλέον από τους αριθμούς, οι οποίοι μας δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα: Τον μήνα Φεβρουάριο 2015 στην Λέσβο καταγράφηκαν 1.041 άτομα, όταν τον περσινό Φεβρουάριο 2014 είχαν καταγραφεί 250 άτομα. Ενώ τον Μάρτιο 2014 κατεγράφησαν 650 φέτος έως 30 Μαρτίου έχουν καταγραφεί ήδη πάνω από 3000!!!!»

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών κάνουν λόγο για εισβολή σημειώνοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα ανθρώπινο ποτάμι, έχουμε πενταπλασιασμό και όχι απλά μια μικρή αύξηση. Θα μπορούσε η επιστολή μας να τελειώσει εδώ και μετά από αυτό να χτυπήσει πλέον ένας συναγερμός, για το τι συμβαίνει και για το τι πρόκειται να συμβεί, όμως θα επισημάνουμε κάποιες παραμέτρους διότι οι εβδομάδες παρέρχονται και δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστερήσεων».

Θέτουν στη συνέχεια μια σειρά απο ερωτήματα: «Αναρωτιόμαστε, το σύνολο των συναδέλφων, τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε να χαρακτηριστεί η κατάσταση κρίσιμη και να ενισχυθούμε σε ανθρωπινό δυναμικό και μέσα; Όταν ήδη από τα προηγούμενα έτη δεν επαρκούσαμε, ποιος πιστεύει ότι με λιγότερο προσωπικό φέτος, μπορούμε να διεκπεραιώσουμε τέτοια ασύλληπτα νούμερα εισροής ανθρώπων; Πως είναι δυνατόν άπαντες να μιλούν για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά στην αντιμετώπιση του να είναι Μυτιληνιό η Σαμιώτικο η όπου άλλου υπάρχουν ροές; Είναι δυνατόν όταν μεταφέραμε 40 ανθρώπους την ημέρα από κάποιο σημείο του νησιού, τώρα με το ίδιο όχημα 14 θέσεων να μεταφέρουμε από όλα τα μέρη του νησιού 300 άτομα την ημέρα;»

Οι λιμενικοί σε Λέσβο - Λήμνο - Αγιο Ευστράτιο ζητούν άμεσα ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών τους παραπέποντας στην αντίστοιχη ενίσχυση που έγινε στα χερσαία ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο όπου«είχαν σταλεί μέσα σε μια βράδια πάνω από χίλιοι συνάδελφοι διαφόρων σωμάτων να συνδράμουν και φυσικά υλικά και μέσα».

Σημειώνουν επιπλέον ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην διεκπεραίωση και τα σχετικά με τις δικογραφίες αλλά και την μεταφορά και φύλαξη αυτών και εκφράζουν την ανησυχία τους για τι θα συμβεί με την υποδοχή, σίτιση και στέγαση των μεταναστών «ειδικά τώρα που έρχεται καλοκαίρι, και με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη, ούτε ότι τα νούμερα θα φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ούτε το πώς θα τους προσφερθούν τα βασικά».

Αναφέρουν επίσης ότι «επειδή εμάς το όλο θέμα της έλευσης προσφύγων και μεταναστών είναι κομμάτι της ζωής μας, έχουμε την δυνατότητα να προβλέπουμε και γι αυτό εκφράζουμε την ανησυχία μας στο ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο αρχικά στις περιοχές εισόδου και στην συνέχεια στην χώρα».

Ζητούν επίσης να εξεταστούν οι λόγοι που αυξήθηκαν δραματικά οι ροές λέγοντας ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα αυξηθούν ,εάν πέρυσι είχαμε περίπου 70 χιλιάδες ανθρώπους φέτος θα ξεπεράσουμε το μισό εκατομμύριο με ότι θα σημαίνει αυτό και απευθύνουν κάλεσμα στην ηγεσία του Σώματος να μεταβεί στη Μυτιλήνη για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τη κατάσταση.

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Ν. Λέσβου

Μυτιλήνη, 27.03.2015
Προς
Γραφείο κ. Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ.
μέσω ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κοιν.: α) ΓΕ.Π.Α.Δ.Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
β) Δ. Α. ΛΕΣΒΟΥ

Θέμα<< Αίτημα για ενίσχυση του Κέντρο Ταυτοποίησης Παράτυπων Μεταναστών Μόριας Λέσβου με Αστυνομικό
Προσωπικό>>

Αξιότιμοι κύριοι

Παρόλο που διανύουμε την χειμερινή περίοδο έχει  παρατηρηθεί αύξηση περίπου  150% εισροής Μεταναστών, οι οποίοι φιλοξενούνται στο προαναφερόμενο  Κέντρο Ταυτοποίησης, χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων. Αυτή την στιγμή ο αριθμός των φιλοξενουμένων ανέρχεται περίπου στους 480. Ο αριθμός αυτός αυξομειώνεται καθημερνά με την προσέλευση νέων ατόμων καθώς και με την αναχώρηση αυτών το οποίον έχουν διεκπεραιωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν  για το οποίο έχει δημιουργηθεί και αναμένεται την καλοκαιρινή περίοδο να αυξηθεί δραματικά.
Το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί την παρούσα στιγμή στο κέντρο  έχει ως αρμοδιότητα την διαχείριση όλων των Μεταναστών (καταγραφή, φύλαξη, σίτιση , διοικητικές διαδικασίες που αφορούν ταυτοποιήσεις υπηκοότητας  , λήψη αποτυπωμάτων, φωτογράφιση, σύνταξη υπηρεσιακών σημειωμάτων κ.τ.λ.).

Η συνθήκες εργασίες για τους συναδέλφους είναι δυσμενής λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού και το Κέντρο παύει να είναι λειτουργικό και ασφαλής  για τους ιδίους, για τους φιλοξενούμενους Μετανάστες καθώς και για την τοπική Κοινωνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται καθημερινά η Διεύθυνση υποχρεούται  να συνδράμει με συναδέλφους άλλων υπηρεσιών της  Δ.Α. Λέσβου στερώντας από τους πολίτες του νησιού την παρουσία τους.

Να σας επισημάνουμε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Δ.Α. Λέσβου . Ειδικότερα, η οργανική της δύναμη είναι 373 συνάδελφοι και η υπάρχουσα περίπου  295 η οποία αυτή δύναμη κατανέμεται σε τρία (3) νησιά Λέσβος, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος.
Παρόλο των επανειλημμένων έγγραφων εκκλήσεων μας  για ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει δοθεί λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό  ζητάμε  την άμεση ενίσχυση με σαράντα (40) τουλάχιστον συναδέλφους όχι μόνο ως αποσπασμένους αλλά και με  μόνιμη μετάθεση (ως έκτακτες μεταθέσεις) προκειμένου να συνδράμουν στην στελέχωση του Κέντρου ώστε να πάψει να είναι δυσλειτουργικό.

Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρων να υπηρετήσουν στο Κέντρο λόγω εντοπιότητας.

Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του αιτήματός μας.

Με εκτίμηση
για το Δ.Σ.  της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
     Ο Πρόεδρος                                                                                                                                                  Ο Γραμματέας

    Αλεξίου Δημήτριος          Παπαδέλλης Απόστολος