Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Αφισορύπανση…ως πότε;»

Θέμα: Αφισορύπανση…ως πότε;


Ο Δήμος Λέσβου, πριν ένα μήνα, έβγαλε ανακοίνωση ενάντια στην αισθητική υποβάθμιση της πόλης και των χωριών μας. Καλούσε όλους τους πολίτες να βοηθήσουν για ένα καθαρό και αξιοπρεπές νησί και έκανε λόγο για τσουχτερά πρόστιμα σε περιπτώσεις αφισοκόλλησης (ελπίζουμε να περιλαμβάνονται οι υπαίθριες διαφημίσεις και οι αυθαίρετες ταμπέλες, όπως ορίζει ο νόμος).

Τις τελευταίες ημέρες, όλη η περιοχή του αεροδρομίου και του οδικού άξονα Μυτιλήνης-Παναγιούδας (και πιθανότατα και αλλού) γέμισε με αφίσες για θεατρική παράσταση εξ’ Αθηνών. Η διαφημιζόμενη εκδήλωση γίνεται στο ...Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Τελικά πότε θα αρχίσουν να επιβάλλονται οι νόμοι σε αυτόν τον τόπο; Γιατί, τόσο καιρό, η Δημοτική Αρχή δεν έπραξε το νόμιμο;

Η θέση-πρόταση μας, όπως τη δημοσιοποιήσαμε πριν ένα χρόνο στο πρόγραμμά μας, είναι η εξής: Η καθαίρεση των αυθαιρέτων διαφημιστικών πινακίδων όπως ορίζει ο νόμος και η υπόδειξη χώρων και τρόπων τοποθέτησής τους, θα πρέπει να γίνει μετά από χωροταξική μελέτη, σε σημεία που θα τους υποδειχθούν από τη Δημοτική Αρχή (π.χ. σε πλαίσια που θα κατασκευασθούν ή σε άλλα σημεία που θα κριθούν κατάλληλα). Το κόστος καταχώρησης διαφημίσεων που θα καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες ή οι οργανωτές εκδηλώσεων θα προορίζεται για κοινωφελείς δράσεις (δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου). Θεωρούμε ότι, εν όψει καλοκαιριού, θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος δημοτικός υπάλληλος για τη συχνή επίβλεψη των διαφημιστικών πινακίδων και την αφισορύπανση για να μην υπάρξουν εκ νέου τέτοια φαινόμενα.



Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου