Ο Π. Μάργαρης λίγο πριν την συναυλία του με το Μ. Χατζηγιάννη στην Μυτιλήνη μιλάει αποκλειστικά στο LesvosPost.com

Με αφορμή την τελευταία συνεργασία του με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και την παρουσίαση της δουλειάς τους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 13/03, ο Παναγιώτης Μάργαρης, μιλά στο LesvosPost.com και στον Δ/ντη-Αρχισυντάκτη του L.P Στεφάνου Γεώργιο …


Ο Παναγιώτης Μάργαρης μιλάει στο L.P, για την πρώτη επαφή του με την κιθάρα, για τη συνάντηση με τον Μιχάλη αλλά και για την κρίση στη δισκογραφία.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, συναντά στις 13 Μαρτίου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, τον εξαίρετο δεξιοτέχνη της κλασικής κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη. Ένα  ανατρεπτικό “Concerto για δύο” φτιαγμένο για κιθάρα και φωνή, με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη να ερμηνεύει μοναδικά και μόνο με τη συνοδεία της κιθάρας του Παναγιώτη Μάργαρη ορισμένα από τα πολυαγαπημένα τραγούδια του καθώς και άλλων δημιουργών της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.  Στην παράσταση θα παρουσιαστούν επίσης μουσικές συνθέσεις για σόλο κιθάρα μέσα από το πρόσφατο cd του Παναγιώτη Μάργαρη «Με τη μαγεία της κιθάρας», αλλά και από προηγούμενα δισκογραφικά του έργα.

Το «Concerto για δύο» θα ταξιδέψει κατά τη διάρκεια του 2015 σε μεγάλα θέατρα της Ελλάδας.

Με αφορμή την τελευταία συνεργασία του με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και την παρουσίαση της δουλειάς τους στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 13/03, ο Παναγιώτης Μάργαρης, μιλά στο LesvosPost.com και στον Δ/ντη-Αρχισυντάκτη του L.P Στεφάνου Γεώργιο … Ο Παναγιώτης Μάργαρης μιλάει στο L.P, για την πρώτη επαφή του με την κιθάρα, για τη συνάντηση με τον Μιχάλη αλλά και για την κρίση στη δισκογραφία.

Ο Παναγιώτης Μάργαρης ξεκίνησε κλασική κιθάρα από το ωδείο της γειτονιάς του, συνέχισε με τον μεγάλο δάσκαλο και συνθέτη Νότη Μαυρουδή, έφτιαξαν μαζί ένα καταπληκτικό ντουέτο για 15 χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλες επιτυχίες και καθιερώνοντας την κλασική κιθάρα ως ένα όργανο με ευρεία αποδοχή. Προχωρώντας πολύ πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο, πειραματίστηκε με επιτυχία πάνω σε ήχους αγαπημένους από κομμάτια λαϊκά μέχρι έντεχνα και μέχρι ροκ, χαρίζοντας στο κοινό μοναδικές ερμηνείες και πρωτόγνωρα ακούσματα. Ηχογράφησε «κιθαριστικούς» δίσκους που γνώρισαν απρόσμενα μεγάλες πωλήσεις, συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές πάνω σε μεγάλες σκηνές, διασκευάζει ο ίδιος κομμάτια και συνθέτει πρωτότυπη μουσική και… τί άλλο; Μα φυσικά ως διπλωματούχος κιθαρίστας, διδάσκει κιθάρα σε ωδεία, μεταδίδοντας σε μελλοντικούς μουσικούς όσα σημαντικά αποκόμισε ο ίδιος μέσα από την δημιουργική του πορεία και τη σύμπραξη με αυθεντικούς καλλιτέχνες. Άλλωστε δεν δηλώνει «δεξιοτέχνης μουσικός», αλλά «καλλιτέχνης»!

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
*Όπου
Γ.Σ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Π.Μ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ


Γ.Σ  Παναγιώτη Καλησπέρα. Καταρχήν θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε γι΄αυτην την συνέντευξη στο lesvosost.com και να σου ευχηθούμε καλή διαμονή και μια επιτυχημένη συναυλία στην Μυτιλήνη…

Π.Μ  Καλησπέρα. Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την επίσκεψη μου στην Μυτιλήνη. Θεωρώ ότι η Λέσβος είναι από τα πιο ευλογημένα νησιά.


Γ.Σ  Σε λίγες μέρες θα βρεθείς μουσικά στη Μυτιλήνη με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Μίλησε μας για αυτή τη συνεργασία. Τι να περιμένει κανείς;

Π.Μ  Ο Μιχάλης είναι μεγάλος ερμηνευτής και η χροιά της φωνής του ταιριάζει απόλυτα με τον ήχο της κιθάρας μου. Η παράστασή μας λέγεται «Concerto για 2» και ουσιαστικά είναι ένα ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα. Και σε εμένα αλλά και στον Χατζηγιάννη αρέσουν πολύ οι μουσικοί πειραματισμοί και είναι μια ανατρεπτική συνύπαρξη η οποία αρέσει και στους δυό μας πολύ! Παίζουμε τραγούδια του Μιχάλη διασκευασμένα από εμένα, αλλά και κομμάτια κλασικών Ελλήνων και ξένων συνθετών που αγαπάμε.


Γ.Σ  Έχεις ξαναρθεί στην Μυτιλήνη; Ποια η γνώμη σου γι αυτήν; Ξέρεις μουσικούς από το νησί μας;

Π.Μ  Έχω έρθει άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήταν αρκετά χρόνια πριν με το Νότη Μαυρουδή, ενώ η δεύτερη πριν από 3 περίπου χρόνια όπου πραγματοποιήσαμε με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μια πολύ όμορφη συναυλία στο κάστρο. Λατρεύω τη Μυτιλήνη. Μουσικούς από το νησί σας δεν γνωρίζω δυστυχώς.


Γ.Σ  Εσύ και ο Χατζηγιάννης πιστεύω ότι απευθύνεστε σε δύο διαφορετικές κατηγορίες κοινού. Αν το πιστεύεις και εσύ, πώς θα καταφέρετε να τις συνδυάσετε;

Π.Μ  Η μουσική έχει το χάρισμα να ενώνει διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. Και εγώ αλλά και ο Μιχάλης είμαστε πολύ ανοιχτόμυαλοι μουσικά και η ένωση μας επί σκηνής δημιουργεί πλούσια συναισθήματα και συγκίνηση. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι γοητευτικό και για το κοινό του Μιχάλη και για το δικό μου.

Γ.Σ  Έχετε συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα του εγχώριου και διεθνούς ρεπερτορίου. Η συνεργασία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη πιστεύετε ότι θα παίξει κομβικό ρόλο στην επαγγελματική σας πορεία;

Π.Μ  Με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη ταιριάζουμε πολύ ως καλλιτέχνες και άνθρωποι. Θεωρώ ότι η συνεργασία αυτή θα είναι διαχρονική και θα έχει μακρά πορεία.


Γ.Σ  Πότε ήρθε στη ζωή σου η κιθάρα;

Π.Μ  Η πρώτη φορά όπου έπιασα κιθάρα στα χέρια μου ήταν το 1984. Ξεκίνησα στο ωδείο εντελώς συμπτωματικά, όταν η μητέρα μου είχε τη φαεινή όπως αποδείχτηκε ιδέα, να ξεκινήσω να μελετάω κάποιο μουσικό όργανο. Στάθηκα πολύ τυχερός, μιας και διάλεξα να σπουδάσω κλασική κιθάρα. Τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου, ήμουν σχεδόν ανεπίδεκτος μαθήσεως αλλά όταν ενηλικιώθηκα, η σχέση μου με την κιθάρα άρχισε να εξελίσσεται σε ένα πολύ μεγάλο έρωτα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένος, διότι υπηρετώ τη μουσική και το υπέροχο αυτό όργανο.


Γ.Σ  Τι είναι για σένα η μουσική;

Π.Μ  Η μουσική είναι για μένα το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου…Ο πιο μεγάλος μου έρωτας. Είμαι σίγουρος ότι δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτήν.

Γ.Σ  Σήμα κατατεθέν των δημιουργιών σου είναι ο ήχος της κλασσικής κιθάρας. Τόσο στις συνθέσεις σας, όσο και στις διασκευές είναι το κυρίαρχο όργανο. Τί ελευθερίες πιστεύεις ότι σου προσφέρει;

Π.Μ  Μου προσφέρει μεγάλες ελευθερίες διότι είναι ένα ολοκληρωμένο, αυτάρκες και απόλυτα πολυφωνικό όργανο, το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιώ όλες μου τις μουσικές ιδέες, χωρίς να μου λείπει κάποια μουσική συχνότητα. Επίσης η κλασική κιθάρα μπορεί να διεισδύσει σε όλα τα μουσικά είδη. 

Γ.Σ  Είσαι νέος άνθρωπος. Ζεις και δημιουργείς στην Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι οι δυσκολίες είναι πολλές; Έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις;

Π.Μ  Όχι δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι τέτοια η αγάπη μου για τη μουσική, όπου μέσα στις δυσκολίες της γενικότερης παρακμής που ζούμε, αντιδρώ και προσπαθώ να είμαι ακόμα πιο δημιουργικός και καλλιτεχνικά δραστήριος.

Γ.Σ  Η κρίση πως έχει επηρεάσει τον χώρο της μουσικής;

Π.Μ  Ένα από τα καλά της οικονομικής κρίσης είναι το καλλιτεχνικό ξεκαθάρισμα το οποίο συντελείται. Όλοι οι μέτριοι και κακοί καλλιτέχνες φεύγουν από το προσκήνιο στο οποίο αδίκως είχαν περίοπτη θέση στο παρελθόν. Τώρα πια, μόνο οι ιδιαίτεροι και αληθινοί δημιουργοί επιβιώνουν και λάμπουν. Και είναι εκείνοι οι οποίοι κρατούν ψηλά τον πήχη.

Γ.Σ  Βίωσες την οικονομική κρίση ως καλλιτέχνης;

Π.Μ  Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα επαγγέλματα. Αναπόφευκτα και τους μουσικούς. Εμένα προσωπικά δεν με επηρέασε ιδιαίτερα και είμαι από τους τυχερούς καλλιτέχνες. Γνωρίζω όμως συναδέλφους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να συμβιβαστούν σε μεγάλες καλλιτεχνικές υποχωρήσεις προκειμένου να έχουν οικονομικές απολαβές.

Γ.Σ  Γιατί η κλασική κιθάρα είναι λίγο παραμελημένη, ιδιαίτερα από τους νέους;

Π.Μ  Εδώ θα διαφωνήσω. Η κλασική κιθάρα είναι το όργανο το οποίο έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στα ωδεία και στις μουσικές σχολές πια. Για μένα είναι στόχος ζωής να καθιερώσω την κιθάρα σαν ένα αυτάρκες μουσικό όργανο το οποίο θα έχει το ρόλο της “πρωταγωνίστριας” στη συνείδηση του κοινού. Οι δισκογραφικές μου δουλειές, είναι ως ένα μεγάλο βαθμό εμπνευσμένες από αυτή μου την επιθυμία.

Γ.Σ  Τα social media έχουν βοηθήσει δημιουργούς και φαν της μουσικής ή τους έχουν μπερδέψει;

Π.Μ  Νομίζω ότι τα social media και γενικά το διαδίκτυο έχουν λειτουργήσει πολύ θετικά, ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες. Ο λόγος είναι ότι ανοίγουν μια γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό, κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν πολύ δύσκολο. Εγώ προσωπικά έχω τρία προφίλ στο facebook και μια σελίδα θαυμαστών η οποία αριθμεί πάνω από 32000 μέλη. Είμαι ο διαχειριστής και επικοινωνώ όσο επιτρέπει ο χρόνος μου με τους φίλους και ακροατές της μουσικής μου.

Γ.Σ  Το νέο σου cd έχει τίτλο «Με τη μαγεία της κιθάρας» . Μίλησέ μας για αυτό 

Π.Μ  Νιώθω πολύ περήφανος για το album αυτό. Θεωρώ ότι είναι η πιο ώριμη δισκογραφική μου δουλειά έως τώρα. Στο cd “Με τη μαγεία της κιθάρας” θα ακούσετε διασκευές που έκανα πάνω σε υπέροχες μουσικές από όλο τον κόσμο, συνθέσεις μου, κομμάτια από το ρεπερτόριο της κλασικής κιθάρας καθώς και πέντε τραγούδια. Νιώθω πολύ ευτυχής διότι με τιμούν με τη συμμετοχή τους ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo, η Γεωργία Νταγάκη και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.


Γ.Σ  Με ποια κριτήρια επιλέγεις να μεταφέρεις κάποια κομμάτια στην κιθάρα και να απορρίψεις άλλα;

Π.Μ  Η διαδικασία αυτή είναι όντως δύσκολη, μιας και αγαπώ πολλές μουσικές συνθέσεις από όλα τα μουσικά είδη. Το μοναδικό κριτήριο της επιλογής των κομματιών, είναι πρώτα απ’ όλα να τα αγαπώ και δεύτερο να θεωρώ ότι θα τους δώσω μια νέα γοητευτική διάσταση διασκευάζοντας τα για κλασική κιθάρα.

Γ.Σ  Ποιό θα θεωρούσες ως πλέον κομβικό σημείο της πορείας σου;

Π.Μ  Πολλά είναι τα κομβικά σημεία. Από τις δισκογραφικές μου δουλειές θα ξεχωρίσω το “Rock of my soul” και το πολύ πρόσφατο άλμπουμ “Με τη μαγεία της κιθάρας”. Από τις συνεργασίες μου ξεχωρίζω αυτές με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Al Di Meola, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, την Ανδριάνα Μπάμπαλη, την Ελένη Πέτα και παλαιότερα με το Νότη Μαυρουδή.


Γ.Σ  Επόμενα σχέδια;

Π.Μ  Θα περιοδεύσω σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας το νέο album “Με τη μαγεία της κιθάρας”. Επίσης θα συναντηθώ συναυλιακά με τον Σταμάτη Κραουνάκη όπου θα παρουσιάσουμε την παράσταση “Μυστική συνάντηση”. Με το Μιχάλη Χατζηγιάννη θα συνεχίσουμε τις κοινές  εμφανίσεις παρουσιάζοντας το “Concerto για 2” το οποίο θα απολαύσει και το κοινό της Μυτιλήνης την Παρασκευή.


Γ.Σ  Ευχαριστούμε για την συνέντευξη, σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά σχέδια σου και στην συνεργασία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Π.Μ  Ευχαριστώ πολύ! Θα τα πούμε από κοντά την Παρασκευή 13 Μαρτίου στο Δημοτικό θέατρο.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

“Concerto για δύο”
Παρασκευή 13 Μαρτίου 9.00μ.μ.
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Συντελεστές

Κιθάρα – Παναγιώτης Μάργαρης
Ερμηνεία – Μιχάλης Χατζηγιάννης
Διάρκεια παράστασης 100’’
Υπεύθυνη προβολής & επικοινωνίας – Δέσποινα Κραουνάκη
Παραγωγή Art –Tc Live
Ώρα έναρξης 21.00

Τιμές εισιτηρίων 15, 20 ευρώ