Ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου για τις πηγές της Λουτρόπολης Θερμής αλλά και το κτίριο του “Σάρλιτζα”

Ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου


Πάγια θέση του Δήμου Λέσβου ήταν και παραμένει η αξιοποίηση και αναβάθμιση όλων των ιαματικών πηγών του νησιού μας. Έχουν γίνει ενέργειες τόσο για την αναβάθμιση των πηγών του Πολιχνίτου και των Θέρμων αλλά και για την επισκευή και αξιοποίηση των πηγών στις περιοχές Λισβορίου και Εφταλού.

Σχετικά με τις πηγές της Λουτρόπολης Θερμής αλλά και το κτίριο του “Σάρλιτζα”, έχει πραγματοποιηθεί προφορική συμφωνία για την παραχώρηση τους με τη μορφή χρησιδανείου για 60 έτη από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τον τότε Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έπειτα από την οποία θα ξεκινούσε το τυπικό μέρος της διαδικασίας παραχώρησης. Συνεπώς, ο Δήμος Λέσβου, αν και γίνεται αποδέκτης των δίκαιων διαμαρτυριών των κατοίκων, δεν μπορεί να επέμβει στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα πλαίσια του γενικότερου προγραμματισμού, που εφαρμόζει για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Όμως, παρά το γεγονός ότι σ’ αυτές τις ενέργειες και συναντήσεις, ο Δήμος δεν κλήθηκε να συμμετάσχει, είμαστε στη διάθεση των κατοίκων, για οποιαδήποτε βοήθεια και συνδρομή.

Σε ό,τι αφορά την έκταση, που ανήκει στο Δήμο Λέσβου και βρίσκεται πίσω από τις πηγές και το κτίριο του “Σάρλιτζα”, θα ξεκινήσουν αρχαιολογικές έρευνες για τυχόν ευρήματα με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του.