Σε εκδήλωση των Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης αντιπροσωπεία του ΤΟΣΥΝ Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Στην εκδήλωση προς τιμήν του μπουρλοτιέρη αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Γιάννη Θεοφιλόπουλου ή Καραβογιάννη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΤΟΣΥΝ Λέσβου.


Οι Ναυτοπρόσκοποι της Μυτιλήνης, μέλη του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων,  πραγματοποίησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου εκδήλωση προς τιμήν του μπουρλοτιέρη αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Γιάννη Θεοφιλόπουλου ή Καραβογιάννη.

Στην προτομή του ήρωα στο πάρκο Καραπαναγιώτη δίπλα στην Ναυτοπροσκοπική Εστία της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών από την Περιφέρεια Προσκόπων Λέσβου και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης αλλά και από τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Βαλσαμίδη, την Αντιδήμαρχο Λέσβου αρμόδια για θέματα νέας γενιάς και εθελοντικών οργανώσεων Αθηνά Ιωσηφέλλη και τους συμπατριώτες του  ήρωα μέλη του Συλλόγου Πελοποννησίων Λέσβου «ο Μοριάς». Παρόντες ακόμα στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Πόπη Γόμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Γιώργος Ψάνης, εκπρόσωπος του Υποστρατήγου Στρατιωτικού Διοικητή Λέσβου, αντιπροσωπεία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Λέσβου αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο του ΤΟΣΥΝ Λέσβου κ Νικό Ιωσηφέλλη, τον Γραμματέα του ΤΟΣΥΝ κ Μιχάλη Κομνηνόγλου και το νέο μέλος του ΤΟΣΥΝ Λέσβου κ. Κατερίνα Petaj


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο ιστορικό της δράσης του τιμώμενου ήρωα  συμπολεμιστή του Κανάρη και του  Παπανικολή στην ανατίναξη του οθωμανικού στόλου στην Ερεσό της Λέσβου. 

«Μαζευτήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε έναν από τους χιλιάδες άγνωστους Έλληνες πρωταγωνιστές της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης. Γεννημένος στα ορεινά Λαγκάδια της Αρκαδίας ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος που ‘γινε γνωστός σαν Καραβόγιαννης βρέθηκε από μωρό παιδί στα καράβια των Ψαριανών. 20 χρονών παιδί τον βρήκε η Επανάσταση του 1821. Κι έγινε αν και βουνίσιος ένας δικός μας άνθρωπος, θαλασσινός, ναύτης στα πυρπολικά του Κανάρη, ένας γίγαντας της ναυτοσύνης. Γίγαντας όχι μοναχά για το μπόϊ του, ήταν δυο μέτρα και 15 πόντοι ύψος, αλλά γιατί απέδειξε πως τη θάλασσα τη μαθαίνει κανείς. Σαν κι εμάς τους ναυτοπροσκόπους που από μικρά παιδιά στις ξύλινες φαλαινίδες μας και στα ιστιοπλοϊκά μας σκάφη μαθαίνουμε να είμαστε όπως λέει η κραυγή μας ‘πρώτοι στο πανί, πρώτοι στο κουπί, πρόθυμοι κι εργατικοί’» ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

(Κείμενο από το Δ.Τ του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης)

Με εκτίμηση το Δ.Σ του

Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Λέσβου