Οσμή υπεξαίρεσης στα ΕΛΤΑ Μυτιλήνης: Πληρωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε συνεργάτες των ΕΛΤΑ φαίνονται ως ανεξόφλητοι

 Ανάστατοι οι κάτοικοι Δημοτικής Ενότητας κοντά στη Μυτιλήνη μετά τις διαδοχικές καταγγελίες για λογαριασμούς της ΔΕΗ που εμφανίζονται ως ανεξόφλητοι, ενώ τα χρήματα αποδίδονταν στο συνεργάτη των ΕΛ.ΤΑ.


- Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της διοίκησης, που εντόπισε το πρόβλημα, για το οποίο θα πληρώσει ο συνεργάτης, χωρίς μήνυση εναντίον του και διακοπή της συνεργασίας

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να παίρνουν οι υποθέσεις με «οσμή» υπεξαίρεσης χρηματικών ποσών που καταβάλλουν κάτοικοι χωριών σε συνεργάτες των ΕΛ.ΤΑ., που λειτουργούν ως πράκτορες του Ταχυδρομείου ελλείψει υποκαταστημάτων, καθώς δεν αποδίδονται χρήματα που εισπράττουν για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, παρότι οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τα αποκόμματα των λογαριασμών που έχουν εξοφληθεί!

Το προηγούμενο διάστημα απασχόλησαν τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. δύο τέτοιες περιπτώσεις πρακτόρων, που εισέπρατταν χρήματα για λογαριασμούς και δεν τα απέδιδαν. Οι υποθέσεις όμως αυτές καλύφθηκαν «ανώδυνα» για τους υπευθύνους, οι οποίοι πλήρωσαν προς αποζημίωση των παθόντων τα ποσά που φαίνονταν ως ανεξόφλητα στους λογαριασμούς, ενώ τα ΕΛ.ΤΑ. κατήγγειλαν τις συμβάσεις με τους δύο συνεργάτες τους χωρίς να υποβληθούν μηνύσεις, ώστε οι υποθέσεις να φτάσουν στη Δικαιοσύνη κι αυτό με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα που «έκαναν φτερά» δεν αποτελούσαν μεγάλο ποσό.

Νέο κρούσμα

Την ίδια ώρα, ωστόσο, άλλο ένα κρούσμα με ενδείξεις υπεξαίρεσης προκάλεσε νέα «φουρτούνα» στη διοίκηση του Ταχυδρομείου, η οποία έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» καταγγελίες πολιτών που βρίσκονται με αποκόμματα εξοφλημένων λογαριασμών της ΔΕΗ στα χέρια, έχοντας παραδώσει τα χρήματα στον πράκτορα των ΕΛ.ΤΑ. και προς τούτο τα αποκόμματα φέρουν τη σχετική σφραγίδα του. Μόνο που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ συνεχίζουν να εμφανίζονται ανεξόφλητοι στο ηλεκτρονικό σύστημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού! Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι καταγγελίες πολιτών που έχουν φθάσει μέχρι τη ΔΕΗ Μυτιλήνης είναι τουλάχιστον τέσσερις και αφορούν τρία χωριά Δημοτικής Ενότητας του νησιού μας όχι σε μεγάλη απόσταση από τη Μυτιλήνη. Για μία τουλάχιστον από αυτές τις περιπτώσεις που αφορά 83χρονη γυναίκα, που ζει μόνη της, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που φαίνονται στο σύστημα της ΔΕΗ είναι τέσσερις (δύο Έναντι και δυο Εκκαθαριστικοί) για συνολικό ποσό 350 ευρώ. Σύμφωνα με τους συγγενείς της γυναίκας, η ίδια πλήρωνε κανονικά τους λογαριασμούς κρατώντας τα αποκόμματα με τις σφραγίδες που τις έβαζε ο πράκτορας των ΕΛ.ΤΑ., διαπιστώνοντας ωστόσο ότι κάθε δίμηνο ο λογαριασμός ερχόταν όλο και πιο φουσκωμένος!

Ο τελευταίος λογαριασμός που έλαβε η γυναίκα ανέφερε το παραπάνω ποσό και όταν διάβασε το νούμερο υπέστη πρόβλημα υγείας λόγω υπέρτασης, με αποτέλεσμα όταν τα παιδιά της ανέλαβαν να την περιθάλψουν και συζητώντας μαζί της για τους λόγους που προκάλεσαν την αναστάτωση, η ίδια να δείξει το λογαριασμό της ΔΕΗ τον οποίο όταν διάβασαν διαπίστωσαν το πρόβλημα της «διόγκωσης», καθώς βεβαιώνονταν ανεξόφλητες οφειλές οι οποίες όμως είχαν πληρωθεί από την ίδια!

Πόσοι ακόμα δεν το έχουν αντιληφθεί;

«Η γιαγιά δεν έχει μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, καθώς ζει μόνη της και καταλαβαίνετε ότι ένας λογαριασμός ύψους 350 ευρώ είναι σημαντικό ποσό για μια γυναίκα με σύνταξη του ΟΓΑ», ανέφερε στα «Νέα της Λέσβου» συγγενής. Και συνέχισε: «Δεν φτάνει δηλαδή που έδινε και 1 ευρώ στον πράκτορα για τον κόπο του σε κάθε πληρωμή, καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε και τα αυτονόητα στη ΔΕΗ. Και να λέμε πάλι καλά, δηλαδή, που δεν της έκοψαν μέσα στο χειμώνα και το ρεύμα. Και καλά με τη δική μας περίπτωση που ασχολήθηκαν τα παιδιά της, πόσες άραγε άλλες περιπτώσεις γερόντων να υπάρχουν που ζουν μόνοι τους και οι οποίοι ενδεχομένως να διπλοπληρώνουν λογαριασμούς μη μπορώντας να αντιληφθούν το πρόβλημα;», διερωτήθηκε ο συγγενής.

Η οικογένεια της 83χρονης είναι σε έξαλλη κατάσταση και μάλιστα σήμερα αναμένεται να διαμαρτυρηθεί έντονα στον Διευθυντή του Ταχυδρομείου Μυτιλήνης Βαγγέλη Σάκκη ο γιος της, ο οποίος επιφυλάσσεται να στραφεί κατά παντός υπευθύνου. Ήδη πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σάκκης μετέβη προχθές Τρίτη στη συγκεκριμένη περιοχή όπου διαπιστώθηκε το πρόβλημα.

«Κλείστε το ανώδυνα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ενημερωθεί η κεντρική διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. η οποία ωστόσο σπεύδει να «κλείσει» την υπόθεση χωρίς εμπλοκή της Εισαγγελίας, καλώντας τον πράκτορα να καλύψει άμεσα το ποσό που «έκανε φτερά» ώστε να μην υποβληθούν μηνύσεις. Ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Μυτιλήνης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, παραπέμποντάς μας στην κεντρική διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. στην Αθήνα.

Την υπόθεση ωστόσο χειρίζεται ο ίδιος και μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι των ΕΛ.ΤΑ., το «κλίμα» ήταν έντονο όταν μετέβη στην περιοχή όπου προέκυψε το πρόβλημα. Μάλιστα ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Μυτιλήνης φέρεται να έχει πειστεί σε σημαντικό βαθμό από τους ισχυρισμούς του πράκτορα ότι η μη εξόφληση των λογαριασμών δεν οφείλεται σε δόλο, αλλά σε κακή οργάνωση.

Λέγεται μάλιστα πως είναι πολύ πιθανό – παρά το πρόβλημα που ανέκυψε – το Ταχυδρομείο να μην διακόψει άμεσα τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο επαγγελματίαν με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να βρει άμεσα συνεργάτη στη συγκεκριμένη περιοχή!

Να σημειωθεί ότι στα χωριά του νησιού μας το ρόλο των πρακτόρων τον αναλαμβάνουν ιδιοκτήτες καφενείων και παντοπωλείων, που συνεργάζονται υπογράφοντας σύμβαση μετά τα ΕΛΤΑ. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο ανταποκρίνονται πλήρως στις υποχρεώσεις τους χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν προβλήματα τόσο για την διοίκηση του Ταχυδρομείου όσο και για τους πολίτες που συναλλάσσονται.



Γράφει ο Στρατης Σαμιώτης για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ