Παρέλαση με μετανάστες και μπουγάδες στην Μυτιλήνη… (ΦΩΤΟ)

Καραβιές μεταναστών... Από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά! Και μετά τι;


Για μία ακόμη φορά σηκώνουν ψηλά τα χέρια αστυνομία και λιμενικό αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η έλλειψη υποδομών και η έλλειψη σαφούς σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης σε συνδυασμό με την εκτίναξη του αριθμού των αφίξεων μεταναστών έχουν ως αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πλέον σε οριακό σημείο.

Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά καταφθάνουν πάνω από 150 μετανάστες, κατάσταση που αν συνεχιστεί θα είναι αδύνατο να τη διαχειριστούν αστυνομία και λιμενικό με τις υπάρχουσες δυνάμεις και υποδομές. «Η κυβέρνηση να δώσει σαφείς εντολές για τη διαχείριση της κατάστασης» τόνισε ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης Εμμανουήλ Μαργωμένος, ο οποίος ζήτησε την Πέμπτη να συναντηθεί για το θέμα με το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό.

Καθημερινές πλέον είναι οι εικόνες με πολλές δεκάδες μετανάστες να περιμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μέχρι να έρθει η σειρά τους να μεταφερθούν στο Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια. Εκεί υποβάλλονται σε διαδικασίες ταυτοποίησης και μετά από μία ή δύο μέρες παραμονής λαμβάνουν Υπηρεσιακό Σημείωμα από την αστυνομία, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν για τριάντα ημέρες στη χώρα.

Σε περιπτώσεις μεταναστών που διέπονται από προσφυγικό καθεστώς, όπως οι Σύροι, χορηγείται προθεσμία έξι μηνών, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πλέον οι διαδικασίες ταυτοποίησης και έκδοσης υπηρεσιακών σημειωμάτων δε διαρκούν πάνω από δύο ημέρες και οι μετανάστες απελευθερώνονται άμεσα.


Παρά το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος κράτησης, η αύξηση της μεταναστευτικής ροής είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι δυνατότητες της αστυνομίας, του λιμενικού και του Κέντρου Ταυτοποίησης της Μόριας να μην επαρκούν στο έργο τους.