Για τον ξυλοδαρμό γιατρού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Για το Περιστατικό ξυλοδαρμού ειδικευόμενης γιατρού από συγγενή ασθενούς στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή το περιστατικό βίας σε βάρος ειδικευόμενης γιατρού από συγγενή ασθενούς στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, «μέσω των Γραφείων και μέσω της συνεργασίας τους με τον Συνήγορο του Πολίτη θα διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη υγειονομική πρόσβαση και στην αξιοπρεπή περίθαλψη και αφετέρου θα στηρίξουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που πολλές φορές μετατρέπονται σε «αλεξικέραυνα» της αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας των ανεπαρκειών που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο κ. Ξανθός εκτιμά ότι η στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό (παράταση της θητείας των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών, προσλήψεις σε ΜΕΘ, σχεδιασμός στοχευμένων  προσλήψεων στις δομές υγείας, απλοποίηση του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών) θα συρρικνώσουν τα προβλήματα που καταγράφονται και θα επιτρέψουν τόσο στους γιατρούς να ακούν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο και στους ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία.Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:


Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα παροχών υγείας και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναδιοργανωθεί το ΕΣΥ έτσι ώστε  οι γιατροί να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς να αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία.  Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν την στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό (παράταση της θητείας των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών, προσλήψεις σε ΜΕΘ, σχεδιασμός στοχευμένων  προσλήψεων στις δομές υγείας, απλοποίηση του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών). Παράλληλα, δρομολογούμε τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενή που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Ο ρόλος τους- σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη- θα είναι να προασπίζουν τα δικαιώματα των ασθενών οι οποίοι θα έχουν στο πλάι τους έναν σημαντικό σύμμαχο. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη υγειονομική πρόσβαση και στην αξιοπρεπή περίθαλψη και αφετέρου θα στηρίξουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που πολλές φορές μετατρέπονται σε «αλεξικέραυνα» της αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας των ανεπαρκειών που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.