Επιστολή Γαληνού στους νέους υπουργούς για την ανάγκη μετατροπής όλων των Λιμενικών Ταμείων σε Δημοτικά

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου & Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στους Υπουργούς: Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκο Βούτση, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα, την παρακάτω επιστολή, με θέμα τα Λιμενικά Ταμεία.   
                 

κ.Υπουργέ,

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ένα σημαντικό για τις Νησιωτικές Περιφέρειες θέμα, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Β.Αιγαίου.

Πρόκειται για το θέμα των Λιμενικών Ταμείων.

Στην Περιφέρεια μας υπάρχουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου, ενώ υπάρχουν κρατικά Λιμενικά Ταμεία στη Λέσβο και στην Ικαρία (που περιλαμβάνει και τους Φούρνους).

Σας μεταφέρουμε την πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Νησιών μας για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων σε όλα τα Νησιά, σαν ανάγκη για την καλύτερη λειτουργία του αστικού ιστού των πόλεων. Οι Νησιωτικές πόλεις όπως γνωρίζετε δομούνται γύρω από το λιμάνι τους και η σημερινή εικόνα με την εμπλοκή των αρμοδιοτήτων και την αδυναμία των Δημοτικών Αρχών να παρέμβουν στο κύριο τμήμα της πόλης τους είναι απαράδεκτο, με δεδομένη και την προβληματική εκπροσώπηση τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κρατικών Λιμενικών Ταμείων .

Ζητούμε τη μετατροπή όλων των Λιμενικών Ταμείων σε Δημοτικά, με τη δημιουργία ειδικών Νομικών Προσώπων μέσα στους Δήμους.

Εννοείτε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε σενάρια που είχαν διαρρεύσει για ένταξη όλων των Λιμενικών Ταμείων σε ενιαίο κρατικό φορέα, με απώτερο στόχο τη διαπραγμάτευση της πώλησης – παραχώρησης τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οι χώροι ευθύνης των Λιμενικών Ταμείων είναι αναπόσπαστο τμήμα των πόλεων στις οποίες υπάρχουν λιμάνια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου
Ο Πρόεδρος
Γαληνός Σπυρίδων

Δήμαρχος Λέσβου