Ρύθμιση "100 δόσεων" και παλαιές οφειλές - Τι θα ισχύσει

«3,5 εκ. άνθρωποι χρωστούν έως 3.000 Ευρώ» τόνισε η αν. Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας για το θέμα της ρύθμισης των "100 δόσεων" για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, με το συνολικό ποσό των οφειλών αυτών να ανέρχεται στα 78 δις Ευρώ, με την Φορολογική Διοίκηση να εκτιμά, πως απ' αυτά εισπράξιμα είναι μόλις τα 7,9 δις Ευρώ, σύμφωνα με την κα. Βαλαβάνη.


Η αν. Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο mega, αποκάλυψε, πως το νομοσχέδιο των "100 δόσεων" για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Αφορά σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, έως το τέλος του 2014 (01.01.2015).

2. Με εφάπαξ πληρωμή, διαγράφονται το σύνολο των προσαυξήσεων και όχι το κεφάλαιο.

3. Με πληρωμή από 2 έως 5 μήνες διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων και με πληρωμή 6 έως 10 μήνες διαγράφεται το 80%. 

4. Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν όσοι έχουν προσφύγει στα Φορολογικά Δικαστήρια και αφορούν περίπου σε 400.000 άτομα, εφόσον παραιτηθούν από τα ένδικα, αυτά μέσα.

5. Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν, επίσης, όσοι οφειλέτες η οφειλή τους εκκαθαριστεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής σ' αυτή. 

6. Δίνεται η δυνατότητα μερικής εφάπαξ εξόφλησης χρέους και το υπόλοιπο να μπει σε 100 δόσεις. 

Η δυνατότητα αυτή δίνεται έως τέλος Απριλίου.

Πρόκειται για τη ρύθμιση "μισό-μισό".

Παράδειγμα, σε οφειλή 3.000 € (1.000 € κεφάλαιο, 2.000 € προσαυξήσεις), ο οφειλέτης πληρώνοντας 1.000 € "κόβονται" 1.000 € από τις προσαυξήσεις - οι προσαυξήσεις γίνονται, δηλαδή, 1.000 € - και τα 1.000 € μπαίνουν στη ρύθμιση των "100 δόσεων". 

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ισχύσει η ρύθμιση "μισό-μισό", είναι η ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση του υπόλοιπου των 1.000 € του παραδείγματος. 

Αν ο οφειλέτης δεν το πράξει και υπάρχουν μέτρα σε βάρος τους, τα μέτρα θα παραμείνουν.


Ρύθμιση - εξπρές για παλαιές οφειλές


Μία σημαντική ανακοίνωση της κας Βαλαβάνη περιλαμβάνει, επίσης, μία ρύθμιση - εξπρές, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση», ως τροποποίηση, και θα προβλέπει ότι, έως το τέλος του Μαρτίου, οφειλέτες με παλαιά χρέη προς την Εφορία, πληρώνοντας το κεφάλαιο που χρωστούν, είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις, θα διαγράφονται αναλογικά οι προσαυξήσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιες του αρχικού ποσού της οφειλής.

Ειδικότερα, όσοι πληρώσουν εφάπαξ, οι προσαυξήσεις (πρόστιμα, τόκοι κ.λπ.) θα διαγράφονται στο σύνολό τους. Π.χ. αν υπάρχουν παλαιά χρέη ύψους 5.000 €, με το αρχικό χρέος να είναι 1.000 € και τα λοιπά 4.000 € να αφορούν σε προσαυξήσεις, ο οφειλέτης, μπαίνοντας στη ρύθμιση αυτή και πληρώνοντας τα 1.000 € του αρχικού ποσού της οφειλής, τα 4.000 € των προσαυξήσεων διαγράφονται.

Σύμφωνα με την κα. Βαλαβάνη, στην ίδια ρύθμιση θα προβλέπεται και η μερική αποπληρωμή, βάσει της οποίας - σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα - ο ίδιος οφειλέτης αν δεν έχει να πληρώσει τα 1.000 € και πληρώσει τα 500 €, τότε οι προσαυξήσεις που θα διαγραφούν είναι 2.000 €.

Η διαδικασία θα γίνεται μέσω των Τραπεζών και στις φορολογικές οφειλές, που θα επιλέξει ο οφειλέτης, π.χ. μπορεί να βάλει 500 € στον Φ.Π.Α. και 500 € στον Φόρο Εισοδήματος, επί του παραδείγματος.
Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από την επομένη μέρα, που θα "πάρει" ΦΕΚ ο νόμος για την «ανθρωπιστική κρίση» και θα ισχύσει έως τέλος Μαρτίου του 2015, όπως διευκρίνισε η αν. Υπουργός.


Πηγη epoli.gr