Δικάστηκαν οι μαθητές λυκείου Μυτιλήνης που είχαν μαζί τους χασίς σε μονοήμερη εκδρομή

Στην αίθουσα του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μυτιλήνης «ζωντάνεψε» ξανά την  Δευτέρα, η υπόθεση της σύλληψης 5 μαθητών Λυκείου της Μυτιλήνης, λίγο πριν αναχωρήσουν για σχολική εκδρομή, όταν στην κατοχή τους βρέθηκαν ποσότητες χασίς.


Η είδηση είχε κάνει το γύρο της χώρας, το Μάρτιο του 2012, καθώς για πρώτη φορά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, η Αστυνομία έμπαινε μέσα στα σχολεία και μάλιστα προχωρούσε σε συλλήψεις μαθητών!

Είχαν συλληφθεί επίσης για την υπόθεση δυο ενήλικες, ένας 19χρονος (μαθητής νυχτερινού λυκείου) και ένας 27χρονος, που έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών. Ο πρώτος κατηγορήθηκε ότι διάθεσε τις ουσίες στους μαθητές, τις οποίες προηγουμένως είχε προμηθευτεί από τον 27χρονο.

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων οδηγήθηκαν προχθές οι δυο ενήλικες, καθώς επίσης και ένας από τους μαθητές (ενήλικος), ο οποίος την ημέρα της σύλληψης είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Οι υπόλοιποι τέσσερις ανήλικοι μαθητές που είχαν συλληφθεί τότε για την υπόθεση δικάστηκαν ξεχωριστά σε δικαστήριο ανηλίκων και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αθωωθεί.

Εκδρομή… με ουσίες

Οι μαθητές του λυκείου της Μυτιλήνης είχαν επιβιβαστεί στο πούλμαν για ν’ αναχωρήσουν για σχολική εκδρομή, όταν αστυνομικοί της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες ζήτησαν να σταματήσει το λεωφορείο και έκαναν έλεγχο σε έναν προς έναν τους μαθητές που επέβαιναν σε αυτό. Στην κατοχή των πέντε μαθητών είχαν βρεθεί συνολικά 8,2 γραμμάρια χασίς.

Οι ποινές

Η δίκη ξεκίνησε προχθές το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά τις 7 το απόγευμα. Στον 27χρονο, ο οποίος μάλιστα ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλη υπόθεση ναρκωτικών, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών εφέσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα, στον 19χρονο που κατηγορήθηκε ότι «μεσολάβησε» για να φθάσουν οι ουσίες στα χέρια των μαθητών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή, ενώ 7 μήνες με αναστολή επέβαλε το δικαστήριο σε έναν από τους μαθητές.

Από την πλευρά του 27χρονου υποστηρίχθηκε ότι είναι χρήστης ουσιών και ότι δεν γνώριζε ότι οι ουσίες που διέθεσε στον 19χρονο θα έφθαναν σε μαθητές. Ο δικηγόρος του 27χρονου, Νίκος Σάββας, ζήτησε οι κατηγορίες να μετατραπούν από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς επίσης να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό ότι είναι χρήστης ουσιών. Το δικαστήριο όμως δεν αποδέχθηκε το αίτημα και καταδίκασε τον 27χρονο για κακούργημα, με την ελαφρύτερη όμως των ποινών που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Στο δεύτερο βαθμό προσδοκούμε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημά μας να μετατραπούν σε πλημμεληματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες σε βάρος του, καθώς και να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός της τοξικομανίας», δήλωσε στα «Νέα της Λέσβου» ο κ. Σάββας.

Ο μαθητής που δικάστηκε ως ενήλικος είχε συμπληρώσει μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύλληψη το 18ο έτος της ηλικίας του και σήμερα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Παραδέχθηκε ότι προμηθεύτηκε τις ουσίες μαζί με τους άλλους ανηλίκους για προσωπική τους χρήση.

Τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μετεφηβικής ηλικίας αναγνωρίστηκαν στην περίπτωση του 19χρονου, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες για πώληση ουσιών κατ’ εξακολούθηση σε ανηλίκους, για αγορά της συγκεκριμένης ποσότητας των 8,2 γραμμαρίων χασίς που βρέθηκε στους ανηλίκους, καθώς και για κατοχή δυο τσιγάρων χασίς που βρέθηκαν στον ίδιο. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Την υπεράσπιση του 19χρονου είχε αναλάβει η δικηγόρος Προκοπία Γούναρη, ενώ τον μαθητή εκπροσώπησε ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος.

Γράφει η Πέλλη Γιακουμήγια ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ