Εξωραϊσμός του λιμανιού της Μυτιλήνης με αφορμή την κακοκαιρία-Δεκάδες κοπές δένδρων

Δεκάδες δέντρα έκοψαν συνεργεία στο χώρο του επιβατικού λιμένα Μυτιλήνης.


Πολλά από αυτά είχαν γύρει έχοντας υποστεί ζημιές στο ριζικό τους σύστημα από τους θυελλώδεις ανέμους την περασμένη Κυριακή και άλλα κρίθηκαν επικίνδυνα από το γεωπόνο του Δήμου που πραγματοποίησε αυτοψία.

Ολόκληρη η συστάδα δέντρων απέναντι ακριβώς από το Τελωνείο και μέχρι τις αποθήκες τής ΕΑΣΛ αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η κακοκαιρία οδήγησε στο να επισπευτούν μια σειρά από εργασίες στο λιμένα Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων ήταν και το κόψιμο των δέντρων. Το λιμάνι θα αλλάξει όψη με αλλαγές της περίφραξης, των φωτιστικών σωμάτων και το κόψιμο και κλάδεμα των δέντρων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης.

Από το πρωί χθες, συνεργεία με τη βοήθεια ενός γερανού και ενός καλαθοφόρου οχήματος έκοβαν τα δέντρα εντός του λιμένα Μυτιλήνης, στο παρτέρι που ξεκινά απέναντι από την είσοδο του Τελωνείου και φτάνει μέχρι την είσοδο δίπλα στις παλιές αποθήκες τής ΕΑΣΛ.

Δεκάδες λεύκες και αείλανθοι (βρομούσες ή βρομόδεντρα) που είχαν ξεριζωθεί ή είχαν σαπίσει, κόπηκαν προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης τους και η πρόκληση ζημιών ή και κάποιου ατυχήματος από αυτήν.

Στο σχεδιασμό του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου είναι και το κόψιμο και κλάδεμα αρκετών ακόμα δέντρων εντός του χώρου του λιμανιού.

Τα δέντρα γύρω από το κολυμβητήριο θα κλαδευτούν και όσα διαπιστωθούν ότι είναι σάπια, θα κοπούν. Το ίδιο θα γίνει και με τα αλμυρίκια κάτω από το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Δέντρα που κρίθηκαν επικίνδυνα στην εξωτερική πλευρά της περίφραξης απέναντι από το Αρχοντικό Μουζάλα, θα κοπούν με έξοδα του Λιμενικού Ταμείου μετά από συνεννόηση που υπήρξε με το Δήμο Λέσβου.

«Η Ασφάλεια των πολιτών είναι το σημαντικότερο αυτήν τη χρονική στιγμή, με την κακοκαιρία να είναι διαρκής απειλή και τα συγκεκριμένα δέντρα να έχουν ήδη ξεριζωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου στο «Ε».

Και παρεμβάσεις

Μετά την ολοκλήρωση της κοπής των δέντρων, θα ακολουθήσει μια σειρά παρεμβάσεων που είχαν ήδη προγραμματιστεί για τον εξωραϊσμό του λιμανιού.
Η σημαντικότερη από αυτές είναι η αντικατάσταση της παλιάς και σκουριασμένης περίφραξης στη βόρεια πλευρά του χώρου στάθμευσης του λιμανιού.

Το έργο αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό και η δαπάνη του θα φτάσει τις 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα και παράλληλα θα γίνει και η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων που υπάρχουν στην εξωτερική πλευρά της περίφραξης.

Μετά το κόψιμο των δέντρων, θα ξηλωθεί και η παλιά περίφραξη και θα παραγγελθούν τα νέα τμήματα της καινούργιας. Μέλημα του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου επίσης είναι η φύτευση σύντομα νέων δέντρων στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν κοπές.

«Σε συνεργασία με του ειδικούς, θα επιλεχθούν τα κατάλληλα δέντρα για το σημείο και η εισήγησή μου θα είναι να φυτευτεί ο χώρος εντός, αλλά και έξω από την περίφραξη του λιμανιού, ώστε να αποκτήσει ο χώρος που είναι η βιτρίνα της πόλης για τους επισκέπτες, την εικόνα που πραγματικά πρέπει να έχει».

Πηγή Εφημερίδα Εμπρός