Ετοιμασίες στην Σμύρνη για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου (ΦΩΤΟ)

 Στα μικρασιατικά χώματα, σε Σμύρνη και Τσεσμέ θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 6, 8 και 10 Φεβρουαρίου (στη Σμύρνη τις δυο πρώτες μέρες σε Άγιο Βουκόλο και Αγία Φωτεινή).


Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα μνήμης του Αγίου Βουκόλου, θα επισκεφθεί τη Σμύρνη ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα προστή Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας μέσα στον ιστορικό ναό. Και λίγες μέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, του Αγίου Χαραλάμπους, ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Σμύρνη, ο οποίος θα συνοδεύεται από Αρχιερείς του Θρόνου, αρχίζει σήμερα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου.

Πιστοί από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και άλλα μέρη, θα ακολουθήσουν τον Πατριάρχη σ' αυτό το ιστορικό προσκύνημα.

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει πανηγυρικά ο Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους ανήμερα της εορτής του Αγίου στην Κρήνα- Τσεσμέ της Μικρασίας, και ήδη πολλοί μικρασιάτες απανταχού της γης έχουν εκδηλώσει επιθυμία να παραστούν.
Μάλιστα ο κ. Βαρθολομαίος θα συνοδεύεται από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους 12 αρχιερείς δηλαδή από διάφορα μέρη του κόσμου.  Παράλληλα θα  πραγματοποιηθεί Αγιολογικό Συνέδριο με θέμα τους Αγίους της Σμύρνης και της Ιωνίας που μάλιστα θα γίνει στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης. Επίσης ο Πατριάρχης θα αναγορευθεί σε επίσημο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.
Τις ημέρες αυτές θα μεταβούν στη Σμύρνη πολλοί Έλληνες προσκυνητές απ’ τη Μυτιλήνη, τη Χίο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, για να τιμήσουν την έλευση του Πατριάρχη.

Ειδικότερα, αναμένονται πολλοί επισκέπτες Τσεσμελήδες στην καταγωγή, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου, την πρώτη που τελείται απ’ το 1922 στον Τσεσμέ.

Φωτο Γιώργος Παπαδόπουλος