Στην Ρώμη η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους»

Μετά την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία παρουσίασης της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και τη μεγάλη προβολή της πανελλαδικά τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, η έκθεση ανοίγει ένα κύκλο διεθνούς παρουσίας με πρώτο σταθμό το Εκθεσιακό Κέντρο  Vittoriano στην καρδιά της Ιταλικής πρωτεύουσας.


Τα επίσημη εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 16 Φεβρουαρίου 2015.

Η έκθεση οργανώνεται με τη συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Η παρουσίαση της έκθεσης στη Ρώμη εντάσσεται ως Ελληνική συμμετοχή στις εκθεσιακές εκδηλώσεις που οργανώνονται στη Ρώμη, ενόψει της λειτουργίας της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2015 η οποία πραγματοποιείται φέτος από 1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου την Ιταλία.

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακαουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμηρίων της γεωιστορικής εξέλιξης του Ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπως απολιθωμένοι κορμοί, φύλλα και τμήματα ριζικών συστημάτων.

Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με το χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, τα φυσικά φαινόμενα που ενέπνευσαν τον άνθρωπο ώστε να δημιουργήσει τέχνη και μύθους, αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά, τη ζωή και τον πολιτισμό του Αιγαίου.

Η παρουσίαση της έκθεσης στη Ρώμη αναμένεται να συμβάλει στην προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και γενικότερα  των γεωλογικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών του Αιγαίου, στους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της ιταλικής πρωτεύουσας.

Συμπίπτει μάλιστα με μια περίοδο κατά την οποία προετοιμάζεται η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρώμης με την Μυτιλήνη από το προσεχές καλοκαίρι, γεγονός που θα διευκολύνει την επίσκεψη του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου.

Προβολή της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους»
στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα «Γνωρίζοντας την ιστορίας μας» παρουσιάστηκαν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ με τον Άρη Πορτοσάλτε με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ ∙ Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Οι εκπομπές περιλάμβαναν τέσσερις ραδιοφωνικές συναντήσεις με τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προβλήθηκαν από την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή πρωί.

Οι δύο πρώτες εκπομπές «Από την Τηθύ στο Αιγαίο» ήταν αφιερωμένες στη συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου Πελάγους στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών και στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου.

Στην τρίτη εκπομπή «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα» παρουσιάστηκε η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και οι εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές που είναι διάσπαρτες στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους και οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου εδώ και εκατομμύρια χρόνια.


Η τέταρτη εκπομπή «Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» πρόβαλε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης με παγκόσμια αναγνώριση και τα μοναδικά απολιθωμένα ευρήματα που ξεδιπλώνουν τη συναρπαστική ιστορία του.