Ανακοίνωση της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση

Ανακοίνωση της παράταξης Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας-Πειραιά

Το τεράστιο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών των νησιών μας ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά την αποχώρηση της ΝΕΛ από τη γραμμή Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας-Πειραιά.

Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει τη θέση μας για την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Φορέα Ακτοπλοΐας που θα αναλάβει όλες τις γραμμές συμφέροντος. Επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η επαρκής και ποιοτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι κοινωνικό αγαθό που στηρίζει τις νησιωτικές κοινωνίες και αποτελεί αντισταθμιστικό εργαλείο στις δυσκολίες της Νησιωτικότητας. Αποτελεί εργαλείο με μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική που δεν μπορεί να μπει στην ζυγαριά με οποιοδήποτε προσωρινό οικονομικό κόστος.

Η παράταξή μας παλεύει γι αυτήν ακριβώς την προοπτική, για την άμεση αλλαγή του νομικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Φυσικά, η ύπαρξη μιας κυβέρνησης με πυρήνα τη ριζοσπαστική αριστερά, αναπτερώνει τις ελπίδες μας. Όμως αυτό το αίτημα για να υλοποιηθεί απαιτεί τη συστράτευση όλης της κοινωνίας του Β. Αιγαίου.

Παράλληλα, η παράταξή μας, Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και την Περιφέρεια προκειμένου να διατηρηθεί προσωρινά και με κάθε τρόπο ο αριθμός των 5 δρομολογίων την εβδομάδα στην γραμμή με προσέγγιση των Φούρνων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.


Επιπλέον, άμεσα θα προχωρήσουμε σε ευρεία σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς τόσο της περιφέρειάς μας, όσο και της όμορης περιφέρειας Δωδεκανήσου, προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να καταλήξουμε στις αναγκαίες βιώσιμες λύσεις για την επίλυση αυτού του τόσο ζωτικού για τα νησιά μας θέματος.