Ελέγχους σε ελαιοτριβεία της Λέσβου- Στα «χαρακώματα» είναι για άλλη μια φορά με την Περιφέρεια οι ελαιοτριβείς της Λέσβου

Ελέγχους σε ελαιοτριβεία της Λέσβου διενήργησαν υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, προειδοποιώντας για την επιβολή κυρώσεων λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος


Στα «χαρακώματα» είναι για άλλη μια φορά με την Περιφέρεια οι ελαιοτριβείς της Λέσβου, καθώς οι υπεύθυνοι των ελαιουργικών μονάδων βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, τα οποία αναμένεται να βεβαιωθούν το επόμενο διάστημα κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν.

Οι έλεγχοι στα ελαιοτριβεία ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή και στελεχών του Λιμεναρχείου και στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ρύπανση από τον κατσίγαρο, με συνέπεια οι υπεύθυνοι των μονάδων να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις εντός 5 ημερών, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων.

Οι παραπάνω κινήσεις της Περιφέρειας προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, αναστάτωση στους κόλπους των ελαιοτριβέων, οι οποίοι αν και γνωρίζουν ότι τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, δεν περίμεναν ότι ο «περιβαλλοντικός πέλεκυς» θα έπεφτε από φέτος στις μονάδες. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως η νέα Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη να μην ακολουθήσει την τακτική των προκατόχων της, αλλά να οδηγήσει τους ελαιοτριβείς στη λήψη μέτρων για την τήρηση Περιβαλλοντικών Όρων, προκειμένου να λάβουν μόνιμες άδειες και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται η κατά παρέκκλιση αδειοδότηση με «πολιτικές αποφάσεις».

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας διενήργησε ελέγχους σε περιοχές του νησιού μας ξεκινώντας από την Καλλονή και συνεχίζοντας τόσο στα βόρεια όσο και στα νοτιοδυτικά του νησιού μας.

Οι ελαιοτριβείς

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ελαιοτριβέων καλεί για σήμερα, στις 11 το πρωί, έκτακτη Συνέλευση των συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων, ώστε να γίνει ενημέρωση και να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν οι υπεύθυνοι των μονάδων. Τα περιθώρια για μια διαμαρτυρία με «λουκέτο» στις μονάδες, όπως έγινε κατά την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, ως μέσο πίεσης προς την Περιφέρεια για να δώσει τις κατά παρέκκλιση άδειες είναι σχεδόν μηδαμινά, καθώς αυτήν την περίοδο που έγιναν οι έλεγχοι, η Λέσβος διανύει τις τελευταίες εβδομάδες για το κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση διαμαρτυρίας δεν θα θορυβήσει την Περιφέρεια, εφόσον σε αρκετές περιοχές του νησιού μας η ελαιοσυλλογή βρίσκεται στα «τελειώματα» και η κίνηση στα ελαιοτριβεία είναι μειωμένη.

Μιλώντας, χθες, στα «Νέα της Λέσβου», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, δήλωσε την έκπληξή του για τους ελέγχους και την απειλή προστίμων σε ελαιοτριβεία τονίζοντας: «Η Περιφέρεια μας έδωσε άδεια για να λειτουργήσουμε, φέτος, κατά παρέκκλιση τις μονάδες μας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τώρα μας ελέγχει προειδοποιώντας για πρόστιμα! Αυτή τη στάση αδυνατούμε να την κατανοήσουμε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να μας υποδείξουν τον τρόπο που θέλουν να διαχειριστούμε τον κατσίγαρο. Εμείς θα λάβουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευθούν ότι θα είμαστε καλυμμένοι για την επόμενη δεκαετία και όχι κάθε χρόνο να μας ζητούν άλλα».

Οι υποδείξεις των υπηρεσιών

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι υπηρεσίες υποδεικνύουν στους ελαιοτριβείς τη δημιουργία εδαφοδεξαμενών, οι οποίες για να καλύψουν τον κατσίγαρο ενός μεσαίου ελαιοτριβείου δεν είναι δυνατό να γίνουν εντός των εγκαταστάσεών του, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο μεγάλο αγρόκτημα και ο κατσίγαρος να μεταφέρεται με βυτιοφόρο όχημα καθημερινά, κάτι που κρίνεται ασύμφορο από τα ελαιοτριβεία του τόπου μας.

Ένα ανάλογο μοντέλο έχει εφαρμοστεί στην περιοχή της Κρήτης. Αυτό όμως έχει γίνει για λίγα ελαιοτριβεία, τα οποία ωστόσο… όλως τυχαίως είναι αυτά που ελέγχονται κάθε φορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο της Μεγαλονήσου όσο και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κίνηση «βιτρίνας» στην Κρήτη, ώστε να φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς!

Υπάρχει ωστόσο και μια δεύτερη λύση την οποία είχαν προτείνει το φθινόπωρο οι επικεφαλής παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Γιάννης Σπιλάνης και Βασίλης Μπάλλας για τη μετατροπή των ελαιοτριβείων σε διφασικά ως προς την λειτουργία τους, ώστε το απόβλητο να διατίθεται στην μονάδα της εταιρείας «Επεξεργασία Υποπροϊόντων Ελιάς». Ως προς αυτήν την προοπτική όμως οι ελαιοτριβείς εκφράζουν την ένσταση ότι η δυναμικότητα της μονάδας δεν μπορεί να καλύψει τις μονάδες της Λέσβου και θα πρέπει να αναβαθμιστεί, αν και ουδέποτε μέχρι τώρα έγινε μία συζήτηση όλων των εμπλεκομένων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Η Περιφέρεια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Νέων της Λέσβου», στις πρώτες αντιδράσεις των ελαιοτριβέων για τα πρόστιμα υπάρχει ανεπίσημη δέσμευση της Περιφέρειας ότι θα επιβληθούν τα κατώτερα δυνατά, αυτό ωστόσο επισήμως δεν επιβεβαιώνεται από την  Ως προς τη σκοπιμότητα των ελέγχων ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης ανέφερε: «Δεν προκαλέσαμε εμείς τους ελέγχους, καθώς το προηγούμενο διάστημα μετέβησαν στη Λέσβο Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι ενημέρωσαν την Περιφέρεια και ταυτόχρονα και την κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι δεν γίνονται έλεγχοι και θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με αυτό το δεδομένο αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια των υπηρεσιών μας είναι περιορισμένα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε υπόλογοι έναντι της Δικαιοσύνης για ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια στη Λέσβο και προσπαθούμε και εμείς ως νέα Περιφερειακή Αρχή μέσα από τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να δοθεί μια λύση».



Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης για ΤΑ ΝΕΑ ΛΕΣΒΟΥ