Το πλάνο διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων

Μπροστά στη δραματική μείωση των εσόδων


Μπροστά στη δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μεταξύ των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και μπορούν να αποδώσουν άμεσα είναι:

-Η επιβολή κοινωνικής ρήτρας στα δημόσια έργα ως ποσοστό επί της αξίας του αναλαμβανομένου έργου με το οποίο θα επιβαρύνεται ο εργολήπτης σε κάθε περίπτωση συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων έργων και συμβάσεων κρατικών προμηθειών.

-Να δίνεται στα ταμεία τμήμα των φορολογικών εσόδων και μέρος από τα πρόστιμα που επιβάλουν οι εφορίες, η επιτροπή ανταγωνισμού, η τροχαία αλλά και άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως ΡΑΕ, ΕΣΡ, ΑΑΔΑΕ και ΕΕΤΤ.

-Χρήση των πόρων του ΑΚΑΓΕ, δηλαδή του κουμπαρά των ταμείων που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.

Επιπλέον σχεδιάζεται ένας νέος πυλώνας στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος στα πρότυπα της Νορβηγίας με τη δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθεί όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους και τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Το ταμείο αυτό θα αναλάβει και την αξιοποίηση της περιουσίας και των αποθεματικών των Ταμείων, με επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.


Πηγη news.gr