Κινδύνεψαν άνθρωποι από τα μποφόρ στην Λέσβο-Παντού πεσμένα δένδρα και στύλοι της ΔΕΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σπίτια χωρίς στέγες, ξεριζωμένα δέντρα, πεσμένες κολόνες της ΔΕΗ και εκτεταμένες ζημιές κυρίως στην Μυτιλήνη ήταν το σκηνικό της καταστροφής που άφησαν πίσω τους τα μποφόρ που έφτασαν ως και 11 που χτύπησε την Λέσβο από την Παρασκευή το βράδυ εως την Κυριακή το απόγευμα..

Την «οργή» τους στα δέντρα έβγαλαν οι δυνατοί άνεμοι που «χτυπούσαν» μανιασμένα την Μυτιλήνη.   Στο αεροδρόμιο το σκηνικό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο από τα πεσμένα δένδρα.

Επίσης σοβαρές ζημιές υπέστησαν ελαιώνες στην Λέσβο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έσπασαν πολλά ελαιόδεντρα στη μέση ή τα ξερίζωσαν…

Σε αρκετά σημεία το παραλιακό οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει και εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς που κινούνται κοντά στη θάλασσα. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αναφέρονται στην επικοινωνία και στην ηλεκτροδότηση, αφορούν την ορεινή περιοχή.

Υπάρχουν, τέλος, και επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες και σε δημοτικούς δρόμους εντός των ορεινών οικισμών, που δεν μπορούν λεπτομερώς να καταγραφούν αυτή τη στιγμή εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης.

Εξαιτίας των ισχυρών νότιων ανέμων που επικρατούσαν από τις πρωινές ώρες της 01-02-2015 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λέσβου η Υπηρεσία μας προέβει σε είκοσι έξι (26) κοπές δέντρων και σε τέσσερις (4) αφαιρέσεις αντικειμένων . Για την αντιμετώπιση των συμβάντων συγκροτήθηκαν τρία (3) συνεργεία με επτά (7) πυροσβεστικούς υπαλλήλους καθώς και από έξι (6) εθελοντές πυροσβέστες της Π.Υ. Μυτιλήνης και από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Δείτε το βίντεο ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαδόπουλου



Λόγω ισχυρών ανέμων προκλήθηκαν οι ακόλουθες ζημιές:

Έπεσαν δέντρα εντός των προαύλιων χώρων των δημοτικών σχολείων Παναγιούδας, Δαφίων, Βατούσας, Νέων Κυδωνίων και του 7ου, 9ου  και 11ου (συστεγαζομενα) δημοτικών σχολείων Μυτιλήνης, καθώς επίσης έχουν αποκολληθεί κεραμίδια από τις στέγες αυτών.

Έπεσαν δέντρα εντός των πάρκων Αγίας Ειρήνης και Αγίου Κωνσταντίνου της πόλης Μυτιλήνης.

Αποκολλήθηκε το τοιχίο και προκλήθηκε καθίζηση ο δρόμος που οδηγεί από την Σκάλα Ερεσού προς το λιμάνι.


Πραγματοποιήθηκαν κατολισθήσεις στον Περιφερειακό δρόμο Στύψης, Ακρασίου και Μελίντας.