Αυξημένος ο αριθμός των αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου στην Λεσβο-120 νέες άδειες

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ


- Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου ενέκρινε την χορήγηση 70 θέσεων για στάσιμο εμπόριο και 50 για πλανόδιους μικροπωλητές για όλο το νησί

- Σταθερό το τέλος που θα καταβάλλουν οι μικροπωλητές σε ετήσια βάση

Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος ο αριθμός των αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου που θα χορηγηθούν από τον Δήμο και την Περιφέρεια, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από ανέργους οι οποίοι αναζητούν λύση για το καθημερινό μεροκάματο.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη, στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Δήμο, με το οποίο ζητά τις προτάσεις του για τον αριθμό των αδειών, καθώς και για το ύψος του τέλους που θα καταβάλλουν οι μικροπωλητές σε ετήσια βάση. Ήδη, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την χορήγηση συνολικά 120 αδειών στο νησί μας, ενώ καθορίστηκε και το ποσό του ετήσιου τέλους, που είναι μειωμένο στα χωριά σε σχέση με τις θέσεις της Μυτιλήνης.

Η αρμοδιότητα για την χορήγηση των αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου ανήκει στην Περιφέρεια, ενώ την ευθύνη για τις άδειες του στάσιμου εμπορίου έχει ο Δήμος. Αν και τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από μικροπωλητές της Λέσβου, από πέρυσι τα αιτήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, τόσο από ντόπιους όσο και από μετανάστες που απευθύνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Σταθερό το τέλος

Όπως μας είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νίκος Καρασάββας, στην συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε η έκδοση 70 αδειών για στάσιμο εμπόριο και 50 για πλανόδιους μικροπωλητές. Μετά και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εισηγήσεις θα σταλούν στην Περιφέρεια που έχει τον τελευταίο λόγο.

Σε ό,τι αφορά το τέλος που θα καταβάλλουν οι μικροπωλητές, καθορίστηκε στα 75 ευρώ το τ.μ. στην Μυτιλήνη και 50 ευρώ στα χωριά, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε το ποσό των 150 ευρώ για την χρήση 2 τ.μ. σε κοινόχρηστο χώρο. Με τη νέα απόφαση δεν αλλάζει το ύψος του τέλους, αλλά δίνεται η δυνατότητα χρήσης λιγότερων ή περισσότερων τ.μ. ανάλογα με την περιοχή στην οποία θα αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα.

Όροι και προϋποθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες που δίνονται μέχρι σήμερα αφορούν μόνο το υπαίθριο, πλανόδιο και στάσιμο, εμπόριο τύπου Β’, δηλαδή την πώληση διάφορων προϊόντων, ειδών ρουχισμού, προικός, εργαλείων, εξαρτημάτων, παιχνιδιών κλπ. Αν και είχαν υποβληθεί αιτήσεις και για την χορήγηση αδειών τύπου Α’, δηλαδή για οπωρολαχανικά, αλιεύματα, κλπ. δεν είχαν εκδοθεί άδειες, κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει από τη νέα Δημοτική Αρχή, αν και η νομοθεσία είναι πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή γι’ αυτού του είδους τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Οι θέσεις άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου πρέπει να βρίσκονται εκτός δημοτικών και λαϊκών αγορών και περιοχών που γειτνιάζουν ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από ξενοδοχεία, καταστήματα, μουσεία και εκκλησίες. Οι κάτοικοι των αδειών επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται μόνο σε θέσεις – σημεία που έχουν καθοριστεί και οριοθετηθεί από τον Δήμο.

Ανά Κοινότητα

Μετά από την απόφαση της Περιφέρειας για τον αριθμό των αδειών που θα εκδοθούν την τρέχουσα χρονιά, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τον καθορισμό των θέσεων άσκησης της δραστηριότητας σε κάθε Δημοτική και Τοπική Κοινότητα. «Κινήσαμε αυτή την διαδικασία μετά από έγγραφο που λάβαμε από την Περιφέρεια για να επανακαθοριστεί τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και το τέλος», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και συνέχισε: «Στόχος μας είναι να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα, σε όλο το νησί. Παράλληλα, θα επανεξετάσουμε αν μπορούν να δοθούν και άδειες τύπου Α’ σε παραγωγούς οπωροκηπευτικών και ψαράδες, που αναζητούν νόμιμο τρόπο για την πώληση των προϊόντων τους».


Γράφει η Ντίνα Βερβερη για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ