Πώς επηρεάζει το κρύο το σώμα μας;

Όταν το θερμόμετρο δείξει 10 βαθμούς Κελσίου, το σώμα αρχίζει να πασχίζει να κρατηθεί ζεστό, έτσι ώστε να μην παγώσουν τα εσωτερικά όργανα.


Αν δεν μπορέσει να κρατηθεί ζεστό, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια των αισθήσεων ή κρυοπαγήματα, όπου τα κύτταρα πεθαίνουν κάτω από το παγωμένο δέρμα.

Επιστρέφοντας σε πιο φυσιολογικές κρύες συνθήκες, το κρύο κάνει κακό στην καρδιά και πρέπει όποιος έχει ευαισθησία να προσέχει και να αποφεύγει όποια απότομη άσκηση, όπως την άρση ενός βαρύ φορτίου ή ακόμα και το περπάτημα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμη, προσοχή σε όσους πάσχουν από στηθάγχη, καθώς το κρύο επιδεινώνει την κατάσταση. 

Ο κρύος καιρός αυξάνει την πίεση του αίματος και κάνει το αίμα στις φλέβες πιο παχύρρευστο. Όλα αυτά επηρεάζουν την καρδιά. 

Εκτός από τη χαμηλή θερμοκρασία, υπάρχουν και οι ισχυροί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή, όπως και η υγρασία.

Ακόμα, πολλές φορές το σώμα έχει υποθερμία, όταν η θερμοκρασία δηλαδή του σώματος πέφτει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί τους περισσότερους θανάτους σε περιπτώσεις υποθερμίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, διανοητική σύγχυση, πιο αργές αντιδράσεις, ρίγος και υπνηλία, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από καρδιακή νόσο.

Ωστόσο, δεν αντιδρά ο κάθε οργανισμός το ίδιο στις καιρικές συνθήκες! Πολλοί παρουσιάζουν διάφορες ευαισθησίες, όπως κνίδωση, φαγούρα στα μάτια ή ρινικό ερεθισμό. Ωστόσο, οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι κρίσεις άσθματος είναι επίσης συχνά φαινόμενα.

Τυλιχτείτε με ζεστά ρούχα, μην περνάτε άμεσα από την πολλή ζέστη στο πολύ κρύο και μην πίνετε αλκοολούχα ποτά πριν βγείτε έξω ή όταν βρίσκεστε εκτός κλειστού χώρου – η αίσθηση ζεστασιάς που σας αφήνει το αλκοόλ δεν διαρκεί, παρά μόνο για λίγο.


Πηγη e-radio.gr