Έξυπνα tips για να γίνεις ο πιο παραγωγικός φοιτητής της παρέας σου!

Εμείς οι φοιτητές έχουμε την τάση να αναβάλουμε, να καθυστερούμε και να τραβολογάμε τις υποχρεώσεις μας από τα μαλλιά, κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη.


Αυτή η βαρεμάρα μπορεί να μας κάνει την καθημερινότητα κόλαση, αν σκεφτούμε το πόσες φορές έχουμε βγει εκτός προγράμματος μόνο και μόνο επειδή δεν οργανωθήκαμε σωστά. Και επειδή κάλλιο αργά παρά ποτέ, καλύτερα να βάλεις μπρος την παραγωγικότητά σου, σήμερα κιόλας.


Κάνε μια «to do» λίστα.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να έχεις άπειρες υποχρεώσεις και να προσπαθείς να τις θυμηθείς μέσα στην ημέρα. Το πιο πιθανό είναι να ξεχάσεις κάποια, με μεγάλο ρίσκο να είναι σημαντική. Αντί, λοιπόν, να καταλήγεις να σπας το κεφάλι σου που σε πρόδωσε, πάρε στυλό και post it, ξεκίνα να γράφεις και βάλε τέλος στις ημερήσιες κατάρες.


Βάλε προτεραιότητες.

Και τώρα που έχεις τη λίστα, δε ξέρεις από που να αρχίσεις. Μη νιώσεις ευάλωτος. Σκέψου τι επείγει περισσότερο και βάλε αριθμούς προτεραιότητας δίπλα σε κάθε στοιχείο της λίστας σου. Θα σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις νωρίς με τα «παλούκια» της ημέρας.


Βάλε χρονικό όριο.

Υπολόγισε το χρόνο που θα χρειαστείς για κάθε υποχρέωση ξεχωριστά και φρόντισε να τον τηρήσεις. Δεν θα πρέπει να αγχωθείς, διότι είναι ένα προσωπικό deadline, στο οποίο δε θα σου βάλει κανείς χέρι αν το παραβιάσεις. Είναι ένα πλάνο για δική σου διευκόλυνση και ίσως, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του χρόνου.

Ασχολήσου πρώτα με την πιο απαιτητική υποχρέωση.

Αν έχεις να βγάλεις κάποιο δύσκολο project, ή κάποια σημαντική συνάντηση, ή κάποια επείγουσα γραφειοκρατική δουλειά, ή τέλος πάντων ότι θεωρείς εσύ απαιτητικό, βάλτο στην κορυφή της λίστας. Θα ανακουφιστείς αρκετά μόλις ξεμπερδέψεις, από νωρίς κιόλας.

Ο αυτοματισμός είναι φίλος σου!

Thank god, βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και του αυτοματισμού, όπου μπορούμε να βάλουμε τις μηχανές να δουλεύουν για πάρτη μας. Άρχισε να χρησιμοποιείς εφαρμογές παραγωγικότητας, τις οποίες μπορείς να βρεις στο internet και να τις εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου. Το ίδιο ισχύει και για το smartphone που σίγουρα θα έχεις! Τέλος, εφαρμογές όπως το ξυπνητήρι ή το σημειωματάριο, μπορούν να σου υπενθυμίζουν να πάρεις κάποιο τηλεφώνημα, να τσεκάρεις κάτι, ή ακόμη να πάρεις το χαπάκι σου (πχ. αντισυλληπτικό), σε περίπτωση που θα τρέχεις πάνω κάτω και θα μπορούσες πολύ εύκολα να το ξεχάσεις.

Οργανώσου σήμερα για να πετύχεις αύριο.

Το πώς θα τελειώσει η μέρα σου, είναι εξίσου σημαντικό με το πώς θα ξεκινήσει. Πριν κοιμηθείς, καλό θα ήταν να τακτοποιήσεις το γραφείο σου, να μαζέψεις ότι σκουπίδια και ακαταστασία υπάρχει στο δωμάτιο, να βάλεις τα ρούχα στην κρεμάστρα ή στη ντουλάπα (αντί στην κλασική στοίβα) και να σκεφτείς τι θα φορέσεις την επόμενη μέρα, στο περίπου τουλάχιστον, γιατί αν είσαι γυναίκα σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη!

Μάθε να λες «όχι».

Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου αν μια μέρα μείνεις σπίτι. Αφού βλέπεις ότι σε χαλάει το ποτό και το ξενύχτι, γιατί να πας στη σχολή με μαύρους κύκλους και hangover για ακόμη μια φορά; Αν νιώθεις εξαντλημένος από την υπόλοιπη μέρα και το πεις στους φίλους σου, δε θα παρεξηγηθούν. Ίσα ίσα, μπορεί η ξεκούραση του σήμερα να σε κάνει να παρτάρεις αύριο, με περισσότερη ενέργεια. Φοιτητάρα μου εσύ!

Πηγη neopolis.gr