Δες τι παθαίνουν οι άντρες όταν δεν κοιμούνται πολύ!

Ο καλός και αρκετός ύπνος δε μας επιτρέπει μόνο να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καθαρό μυαλό και γεμάτοι ενέργεια, αλλά έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας γενικότερα.


Πρόσφατα, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την εγκεφαλική λειτουργία.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Alzheimer’s and Dementia», αναφέρει πως οι άντρες που δεν κοιμούνται αρκετά ή δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας!

Τα ερευνητικά δεδομένα στα οποία βασίστηκε η μελέτη αφορούσαν σε περισσότερους από 1.500 άντρες ηλικίας 50 ετών (κατά την έναρξη της μελέτης) και κάλυπταν μία περίοδο 40 ετών.

Η σχέση ύπνου και άνοιας έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη από το ίδιο Πανεπιστήμιο είχε καταδείξει πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την απελευθέρωση επιβλαβών μορίων στον εγκέφαλο, διεργασία που παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες. Μάλιστα, τα μόρια αυτά αυξάνονται μετά από μόλις μία νύχτα κακού ύπνου!

Γι” αυτό τον λόγο κοιμηθείτε σωστά και επαρκώς, για να σώσετε την μνήμη σας!


Πηγη neolaia.gr